Dramatische dag voor Nederlanders in World Cup

Met zes gestart, alle zes uitgeschakeld op de tweede dag in Blankenberge. Dave Christiani, formidabel gestart, beleeft een doemdag. ,,Ik ga deze zomer maar eens naar een psychiater, want alles gaat er tenslotte om dat je de laatste bal maakt, anders kun je niet winnen.''

12 juni 2018

BLANKENBERGE - O, o, o, Dave Christiani, wat was dát een dramatische dag in de World Cup in Blankenberge. En o, o, o, al die Nederlandse biljarters, die vandaag na hun eerste optreden weer naar huis werden gestuurd. Met zes stonden ze dinsdagmorgen in de arena, alle zes konden ze aan het eind van de dag inpakken en wegwezen. Raymund Swertz en Dave Christiani hadden toch alle kans om te overleven, maar weer ging het mis op alle fronten. Weg kansen voor Dave Christiani, Raymund Swertz, Wilco Meusen, Ronald van Geyt, Volkan Cetin en Sylvia Eckel. Net als op de eerste dag met de eerste twee Nederlanders.

Wat is er toch mis met de Nederlanders in de World Cups? Dick Jaspers kan het leed gelukkig nog wat verzachten, maar hoofdtoernooien in de World Cups worden verder meestal gespeeld zonder andere Nederlandse biljarters, terwijl het toch één van de toonaangevende landen in de wereld is in biljarten. Morgen, woensdag, komen er weer vier aan de start: Glenn Hofman, Jean Paul de Bruijn, Therese Klompenhouwer en Barry van Beers. En wat zal de Nederlandse kolonie hopen op succes, hoewel de tegenstanders weer niet mals zijn: Jose Juan Garcia, Christian Rudolph, één van de Vietnamese Nguyens, de sterke Koreaan Sung Uk Oh, Duc Anh Chien Nguyen en Yusuke Mori. Kom op, Oranje..., kijk naar de Belgen, die op de tweede dag wel met 8 (!) winnaars over de streep kwamen.

Dave Christiani zal zich deze 12e juni in de Belgische badplaats nog lang heugen. Was het de vermoeidheid, nadat hij op zondagnacht na de Europacup in Porto pas om 4.30 op bed lag en de volgende morgen om 11.00 uur weer al in de auto moest stappen voor de reis naar Blankenberge? De allrounder, sterk in alle spelsoorten, was voor zijn eerste World Cup optreden dinsdag ingedeeld in een poule met de Belg Steven van Acker en de Koreaan Su Hyun Cho. De Nederlander kon in de eerste ronde de kat uit de boom kijken en zag de Belg winnen van Cho met 30-20 in 25. Nog geen vuiltje aan de lucht dus. Toen hij zelf aan de tafel verscheen tegen de Koreaan, ging het in het slot van de partij mis. Dave Christiani speelde voortreffelijk in een prachtige wedstrijd van twee kanten. Hij vocht zich na 20-7 achter terug met serietjes van 7, 7 en 6, kwam op 28-28 toen Cho uitmaakte met twee. De nabeurt bood nog kansen, maar Christiani miste zijn laatste carambole: 30-29 dus in 12 beurten!!!

Het zag er nog allemaal rooskleurig uit toen Christiani, die moest winnen van Van Acker, een briljante start had: serie van 10, 18-4 voor in 6 beurten, 23-5 voor, 29-9, maar o, o, o, wat gebeurde er aan het slot met de Nederlander. Steven van Acker kwam terug met 8 en 6 naar 29-23 en kreeg alle kansen van Christiani om nog meer te scoren. De Nederlander miste 9 keer op rij. Het stond 29-29 toen Christiani in de 27e beurt eindelijk finishte met 1, maar Van Acker had aan de acquit genoeg om gelijk te maken en als poulewinnaar te eindigen. Dave Christiani: ,,Ik had eerst wat pech na die mooie start, miste een paar keer op een millimeter en kreeg ook geen beste posities. Maar het gaat allemaal om de laatste bal, als je die niet maakt, kun je niet winnen. Ik denk dat ik deze zomer maar eens naar een psycholoog ga.''

Hij was één van de Belgische spelers die een hoofdrol grepen op de tweede dag. Peter Ceulemans, uitblinker op de eerste dag, werd uitgeschakeld door een zwakke eerste partij tegen Sung Uk Oh. Dat stond in de schaduw van de optredens van onder meer Kenny Miatton (1.428 gemiddeld), Jef Philipoom (1.333 en de hoogste dagserie van 14), Francis Forton, Ronny Daniels, Peter De Backer, Ronny Brants en Steven van Acker, die allemaal ongeslagen bleven. Danny Wuyts sloot de rij met één winstpartij en 1.137 gemiddeld.

Filippos Kasidokostas had een geweldige start met 30 in 10, maar viel stil in zijn tweede en verloor, nadat hij de nabeurt miste, met 30-29 van Claus Maurer. Bij de beste spelers verder onder andere Antonio Montes met winst in 9 beurten tegen Davy van Havere, In-Won Kang met winst in 11 tegen Sylvia Eckel en Yusuke Mori in 13 beurten.

Antonio Montes voerde de ranglijst van zestien poulewinnaars aan met 8 Belgen, 1 Spanjaard, 1 Japanner, 2 Koreanen, 1 Griek, 1 Colombiaan, 1 Oostenrijker en 1 Fransman.

De eindstand op dinsdag:
1 Antonio Montes 4-1.935-10
2 Yusuke Mori 4-1.666-7
3 Sung Uk Oh 4-1.500-8
4 Kenny Miatton 4-1.428-7
5 Jef Philipoom 4-1.333-14
6 Francis Forton 4-1.224-6
7 Ronny Daniels 4-1.200-8
8 Bernard Baudoin 4-1.176-7
9 Peter De Backer 4-1.153-9
10 Jose Juan Garcia 4-1.111-7
11 Georg Schmied 4-0.882-7
12 Ronny Brants 4-0.833-4
13 In-Won Kang 3-1.363-5
14 Steven van Acker 3-1.153-8
15 Filippos Kasidokostas 2-1.439-8
16 Danny Wuyts 2-1.137-5

De poules voor woensdag:
Poule A met Jae-Guen Kim, Sung Kyu Oh en Danny Wuyts
Poule B met Filippos Kasidokostas, Savas Gungor en Seung Jin Lee
Poule C met Allen Schröder, Steven van Acker en Dionisis Toskontas
Poule D met Sang Ku Kang, In-Won Kang en Dustin Jäschke
Poule E met Ronny Brants, Jung Wan Lim en Regay Henry
Poule F met Christian Rudolph, Jean Paul de Bruijn en Georg Schmied
Poule G met Barry van Beers, Jose Juan Garcia en Quang Hao Truong
Poule H met Peter De Backer, Atsushi Kiyota en Kwang Yeol Park
Poule I met David Pennör, Bernard Baudoin en Kostas Kokkoris
Poule J met Kostas Papakonstantinou, Ronny Daniels en Hideaki Kobayashi
Poule K met Juan Zapata, Francis Forton en Jan Hudak
Poule L met Tolgahan Kiraz, Jef Philipoom en Jérôme Barbeillon
Poule M met Murat Celik, Kenny Miatton en Arnim Kahofer
Poule N met Glenn Hofman, Trung Hau Do Nguyen en Sung Uk Oh
Poule O met Duc Anh Chien Nguyen, Yusuke Mori en Therese Klompenhouwer
Poule P met Thomas Andersen, Antonio Montes en Hyung Bum Hwang.

Christiani, Dave Driebanden Internationaal
Volg ons online