DKM Tools League: De zondag na de zaterdag

Het was de zondag na de zaterdag van de KNBB Jumbo Masters in de Eredivisie Driebanden.

Er gebeurde van alles, zoals: de eerste nederlaag van ongenaakbare koploper SIS Schoonmaak, plus een 0-8 uitoverwinning van CUES & DARTS bij het Dallinga.com van de deze week zo excellerende Master Jean Paul de Bruijn

01 mei 2022

SLUISKIL/LOCHEM - De uitbundige stemming in de Sluiskilse biljartzaal, waar Jean Paul de Bruijn, de Master van 2022, werd gepresenteerd, sloeg aan het eind van de middag om in een lichte deceptie. Jean Paul de Bruijn, de gevierde kampioen, werd niet alleen verslagen door de Colombiaan Robinson Morales (40-32/25), na afloop stond er voor Dallinga en het thuisteam zelfs een onverwachte 8-0 verliespartij tegen Cues&Darts op het scorebord. Meerten Dallinga, de teambaas, maakte zich er met een kwinkslag vanaf. ,,We spelen volgende week zondag onze laatste thuiswedstrijd'', sprak hij het thuispubliek toe. ,,Dan moeten jullie allemaal komen, want met 8-0 verliezen, dat mag nooit meer gebeuren.''

Het was de zondagmiddag van de Colombiaanse Robin Hood, van de Spaanse Ruben Legazpi en de Franse Pierre Soumagne in het bolwerk van Dallinga. En van de Nederlander die met dit team de ambitie heeft om straks tot Nederlands kampioen wil worden gekroond. Huub Wilkowski kent de reputatie van SIS Schoonmaak (op deze dag voor het eerst verliezende partij), de absolute favoriet, maar liet op deze middag zien hoe Cues&Darts in de winning mood is en in het play-offs weekend wil schitteren.

 

 

Waar SIS Schoonmaak, de zekere nummer één van de reguliere competitie, moeizaam voor de winst moest strijden tegen Bousema Lochem, een andere kandidaat voor de play-offs, waren de Tilburgers op drie wedstrijden van het einde haast niet te verslaan. Ruben Legazpi en Huub Wilkowski voor de pauze al helemaal niet met winstpartijen tegen Peter De Backer en Berry Dallinga (40-11 in 17, 40-18 in 26) en ook Robinson Morales en Steven van Acker niet in het tweede part. De Fransman eindigde ver voor Steven van Acker (40-19 in 19), de Colombiaan niet zo ver voor Jean Paul de Bruijn, maar hij kreeg de Nederlandse kampioen, bedwinger van Dick Jaspers, toch maar mooi in zijn greep aan het eind van de partij: 40-32 in 25.

Daarna was het voor Cues&Darts uitkijken naar de scores van de rivalen in de eredivisie. SIS Schoonmaak stond op 3-3 tegen Bousema en zag Martien van der Spoel worstelen tegen Anno de Kleine, in een partij die nog twee kanten uit kon. Het werd een thriller in de Bousema arena, met De Kleine kort voor het einde op 37-34 (en de zekerheid van een nabeurt). Martien van der Spoel, na zijn sterke Masters zonder beloning, moest de reddende engel zijn voor SIS. De lange Nijmegenaar vocht na het verlies van Jean van Erp tegen Johan Loncelle, die een mooie 12 maakte (40-24 in 18) als een leeuw tegen Anno de Kleine, kwam terug tot 37-37 en miste toen twee belangrijke ballen. Het gaf De Kleine de kans om groots te finishen en met Bousema Lochem de onbedreigde koploper SIS Schoonmaak, zonder zijn twee vermaarde kopmannen Jaspers en Merckx, naar het eerste, bijna historische verlies van deze competitie te spelen.

En hoe was het in die laatste balwisselingen met Team Eekhoorn, de derde kanshebber voor twee play-off plaatsen achter SIS Schoonmaak? Zo te zien geen vuiltje aan de lucht, omdat Frans van Kuyk en Jerry Hermans oppermachtig waren tegen Gerwin Valentijn (ondanks zijn knappe serie van 12 ), 40-22 in 21 en Jordy de Kruijf met 40-10 in 20. Peter Ceulemans kon bovendien met de beste wil van de wereld niet verliezen van Henk Blauwblomme (40-17 in 42). Daardoor bleef het misstapje van Kurt Ceulemans tegen John Roovers onbestraft (40-29 in 31 beurten) en blijft het Eekhoorn team met zijn vaste line-up meedraaien tot het slotweekend in de competitie.

Het gevecht bovenin nam iets van de aandacht van de andere wedstrijden weg, hoewel er nog genoeg interessante partijen te zien waren. Zo won Dave Christiani, in het nieuws als de nieuwe kopman van Dekker Keukens, voor A1 van Jeffrey Jorissen (J&F) met 40-34 in 21 beurten. De wedstrijd zelf bleef in evenwicht (4-4) met een beste Barry van Beers aan de tafel tegen Jelle Pijl (40-23 in 19). En Kay de Zwart die de teleurstelling van zijn partij op de Masters nog niet te boven was en verloor met 40-26 in 27 van Herman van Daalen.

Jack Wijnen was voor DKM Tools zelfs de beste winnaar van deze hele speelronde met een prachtige 40-17 tegen Danny Geysen van Zundert in 15 beurten. De Oosterhouters, in een fel gevecht in de gevarenzone, wonnen zelfs van STZ Zundert, omdat Roland Uijtdewillegen won van Rick van Beers (40-26 in 26) en Birol Uymaz van Francis Forton met 40-36 in 38.

Aartsbouw Sprundel tegen Hartje van Oosterhout, ook een battle onderin, sloot de dag af met een 4-4 score. De partij tussen Eddy Leppens en Glenn Hofman, twee PBA coryfeeën, werd gewonnen door Leppens met 40-24 in 26. Ludo Kools, de uitgezwaaide Master, werd in een marathonpartij geveld door Frank Martens met 40-39 in 63 beurten (!).

 

Tekst: Frits Bakker
Foto ©CUES&DARTS

DKM Tools League Driebanden
Volg ons online