Dirk Weeremans stuntman in Kozoom League

De Belgische amateurbiljarter Dirk Weeremans zorgde voor een daverende verrassing in de eredivisie driebanden. In de wedstrijd met Aartsbouw tegen Cues&Darts versloeg de Belg de nummer 1 van de Koreaanse profliga PBA, Javier Palazón. Op deze 12e dag ontsnapten SIS Schoonmaak en Cues&Darts aan puntverlies.

 

14 januari 2024

SPRUNDEL – Hij werkt zelf zo’n 40 tot 50 uur per week en is als biljarter dus een pure amateur. Zondagmiddag stond de Belg Dirk Weeremans in de Nederlandse eredivisie driebanden tegenover een dik betaalde profspeler: de Spaanse nummer 1 van de Koreaanse PBA toer, Javier Palazón. Maar hoe grillig, onvoorspelbaar was een partij biljarten deze zondag weer.

Dirk Weeremans, voor wie om 5 uur in de vroege ochtend de wekker afloopt, versloeg de speler die in deze e jaren een paar ton per jaar verdient in de PBA. ,,Ik heb laten zien dat in biljarten alles mogelijk is’’, glunderde Dirk Weeremans deze middag. ,,Een wereldkampioen kan verliezen van een amateurtje.’’ Dat gebeurde in de wedstrijd tussen Aartsbouw uit Sprundel en Cues&Darts uit Tilburg, de nummer 2 van de ranglijst tegen de nummer 11. De Tilburgers hadden voor de pauze een logische 4-0 voorsprong genomen, na de rust kwamen Dirk Weeremans en Ronny Brants, twee Belgen die vrijdag nog werden uitgeschakeld in het Belgisch kampioenschap, nog in de arena voor Aartsbouw. De tegenstanders? Ruben Legazpi tegen Ronny Brants, Javier Palazón tegen Dirk Weeremans.

 

 

,,Mijn tegenstander ging met 8 van start’’, zei Weeremans later. ,,Ik moest dus gelijk achtervolgen, maar ik kwam goed terug. Hij maakte nog eens 7, we gingen samen naar het eind. Ik verdedigde goed, daardoor maakte hij foutjes. En op het laatst kon ik uitmaken, geweldig. Wat alleen jammer was, is dat Ronny (Brants) het niet kon afmaken tegen Legazpi. Hij kreeg 4 matchballen, alle 4 moeilijk, en miste ze alle vier. Daarna maakte Legazpi uit voor 40-39.’’

Cues&Darts ontsnapte dus met 6-2 en blijft de belangrijkste rivaal voor SIS Schoonmaak. De koploper won zelf van Team Nachtwacht, de nummer laatst van de ranglijst. Ook dat ging moeizaam. Frank Martens won voor Nachtwacht van Martien van der Spoel (40-38 in 38) en Harrie van de Ven had de winst voor het grijpen, maar speelde gelijk tegen Raymund Swertz (40-40 in 39). De kopmannen van SIS konden een 5-3 winst veiligstellen. Jean van Erp versloeg Ismail Yasin met 40-13 in 20, Raimond Burgman won van een andere PBA prof, Savas Bulut, met 40-32 in 32.

Topbiljart Zundert zegevierde in de uitwedstrijd tegen DKM Tools met 2-6 dankzij onder meer een uitstekende Sergio Jimenez, die Davy van Havere versloeg met 40-27 in 15. Frings en Forton waren de andere winnaars voor Zundert. Bousema/JBS cues kwam niet in gevaar tegen Burgmans Biljarts en won met 8-0. Jeffrey Jorissen was de beste winnaar tegen Anno de Kleine: 40-30 in 19. Stefan Galla en Frans van Schaik wonnen in 23 en 25 beurten.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Dirk Weeremans (Dirk Acx)

 

Driebanden Kozoom League
Volg ons online