Dick Jaspers stuit op superieure Sánchez

Finaledag van World Cup in Veghel met Dani Sánchez, Tayfun Tasdemir en twee Koreanen Heo en Kim. Twee Nederlanders, Dick Jaspers en Jeffrey Jorissen op de voorlaatste dag uitgeschakeld door Sánchez en Tasdemir.

12 november 2021

VEGHEL - De laatste World Cup finale voor de lange stop was een wedstrijd tussen Dani Sánchez en Dick Jaspers, gewonnen door de Spanjaard met 50-35. Die wedstrijd was in de eerste World Cup van dit jaar de mooiste affiche, met twee viervoudige wereldkampioenen in de arena. Het ging nu, in de Nederlandse World Cup, niet om wereldgoud, maar om een plaats in de halve eindstrijd. De klassieker eindigde in een climax: Sánchez sloot na een gelijk opgaande aanloop de partij af met series in een hoge graad van perfectie: 6, 6 en 12, eindstand 50-35 in 21 beurten. Dick Jaspers, de laatste speler van het thuisland, kon niet anders dan berustend toekijken: ,,Het was een grandioze eindsprint.''

 


 

Voor het hoogste podium in deze World Cup strijden zaterdag Dani Sánchez, die na zijn briljante sprint ook weer razendsnel naar de dopingcontrole moest, twee Koreanen, Jung Han Heo en Jun Tae Kim en de Turk Tayfun Tasdemir. De wedstrijden op de slotdag gaan morgen, zaterdag, al om 10.30 van start, de finale is om 15.30. De organisatie volgde vrijdagavond met grote belangstelling de persconferentie van de Nederlandse minister president, die aankondigde dat bijvoorbeeld alle binnensport evenementen zaterdag vanaf 18.00 uur de deuren moeten sluiten. De tijden waren eerder op de dag al vervroegd. Mr. Farouk Barki, de president van de wereldbond en Harry Mathijssen, de voorzitter van de organisatie, kwamen in de vroege avonduren overeen dat die tijden blijven staan. De halve finales zijn zaterdag om 10.30 en 12.30 uur, de finale om 15.30 uur.

Op de slotdag staat geen Nederlander meer in de arena van de World Cup. ,,Ik heb het mezelf wel een beetje te verwijten, omdat ik niet goed met de tijdklok ben omgegaan. Het is toch weer een groot verschil, spelen met 30 seconden bedenktijd. Ik heb er natuurlijk al aan kunnen wennen, maar toch blijft het lastig. Ik heb vandaag belangrijke missers gehad vanwege die krappe tijd. Jammer, maar wel verloren van een geweldig sterke tegenstander.''

Dani Sánchez was op zijn best aan het slot van de altijd beladen partij met seriespel waarop Jaspers niet meer kon reageren. Met die mentale kracht had hij eerder op de dag ook Semih Sayginer na een prachtige inhaalrace verslagen in de allerlaatste beurt. Sánchez speelt morgen, zaterdag in de halve finale (12.30) tegen Jun Tae Kim, Jung Han Heo staat tegenover Tayfun Tasdemir (10.30). ,,Ik voelde enorm veel vertrouwen in het laatste deel tegen Jaspers. Zelfs toen ik op 32 stond en naar het scorebord keek, dacht ik: waarom niet, waarom niet uitspelen? Ik miste nog één keer, na zes, maar daarna kon ik het afmaken. Dat gaf me een heerlijk gevoel.''

 


 

Jeffrey Jorissen moest de World Cup verlaten na verlies in de kwartfinale tegen Tayfun Tasdemir (50-39 in 21 beurten). De Haagse semi-prof, met veel fans op de tribunes in het toptoernooi, kon de laatste van de Turken in het toernooi niet voldoende afstoppen. ,,Ik heb zelf in deze wedstrijd te veel fouten gemaakt, daarvan heeft mijn tegenstander geprofiteerd'', erkende publieksheld Jorissen openhartig. ,,Het is mijn ambitie nu om met deze mooie ervaring zo veel World Cups te gaan spelen en door te groeien.''

Op de dag van de waarheid verdwenen meer grote spelers van het toneel. Marco Zanetti, tobbend met een broze fysiek, sneuvelde al in de 'ronde met zestien' tegen Jun Tae Kim. Torbjörn Blomdahl ging er een ronde later uit tegen Jung Han Heo (50-36 in 26), die zich opwierp als een gevaarlijke kanshebber voor de eindwinst. Eddy Merckx werd door Blomdahl uitgeschakeld, Semih Sayginer door Sänchez en Martin Horn door Sidhom.


 

Het Koreaanse blok voor de finaledag staat tegenover twee gelouterde Europeanen. Dani Sánchez en in iets mindere mate Tayfun Tasdemir hebben een imposant World Cup verleden. Jung Han Heo (44) bezette in zijn laatste jaren veel ereplaatsen in de World Cup cyclus en won er één in Hurghada in 2016 in een finale tegen Dick Jaspers. Jun Tae Kim (27) is relatief nieuw in het circuit, maar haalde als jonge belofte drie keer het podium op een WK voor junioren: in 2011, 2012 en 2015.

 

Beste 16-ronde

De topaffiche in de sessie met de beste zestien was de partij tussen Semih Sayginer en Dani Sánchez. De clash tussen twee vrienden startte met een dominante rol voor de Turk (28-12 voor in de pauze), maar kreeg een omslag nadat Sánchez met een serie van 11 het gat had gedicht. Het slot, met wisselende kansen, was enerverend. Dan weer leek Sayginer toe te slaan, maar net zo snel kwam Sánchez weer terug. De eerste matchbal (vanaf deze fase geen nabeurt) was voor de Turk, de counter van Sánchez was een voltreffer, die goed was voor een 40-39 in 38/37 beurten.

Het was kwalitatief niet de beste wedstrijd (1.324 tegen 1.315). Dick Jaspers stak daar ver bovenuit in zijn eenrichtingswedstrijd tegen Sung-Won Choi, de enige Koreaanse ex-wereldkampioen. Jaspers en Choi bleven in balans tot 13-13 in 11, toen demarreerde Jaspers (eerst een fantastische losse band) met een serie van 12. De eerste marge was gemaakt, later gevolgd door 8 en in de slotfase door een 7, die de Koreaan op riante achterstand zette: 50-21 in 18 (2.777/1.166).

 


 

Jeffrey Jorissen had de sessie al geopend met winst op een andere Koreaan, Ja In Kang. De tweede Nederlander had een veel betere start dan zijn tegenstander, maar zakte later in de partij terug. Het gebrek aan hoge series (hoogste 5) brak nog bijna op. Jorissen was net op tijd weer bij de les voor de 50-44 in 35.

De eerste knock-out ronde was het eindstation voor Ji Hun Ahn, de 40-jarige revelatie van deze World Cup, die vier dagen overleefde en uiteindelijk werd gevloerd door Tayfun Tasdemir met 50-36 in 40/39. Jung Han Heo maakte op zijn beurt een eind aan de illusies van de enige Griek in het hoofdtoernooi, Nikos Polychronopoulos, die niet kon wedijveren met Heo: 50-35 in 25.

Torbjörn Blomdahl had een feilloze start tegen Eddy Merckx (6-1-6), liep nog verder uit naar 22-4, maar liep tegen een fase waarin hij in tien beurten maar zelden kon scoren. De Belg kreeg kansen, maar kon ze niet benutten, ook al kwam hij met kleine serietjes nog tot 40-39. De Zweed had nog een laatste adem voor 48-39 en finishte op 50-43 in 34/33.

Jun Tae Kim was de tweede winnaar van vijf Koreanen met een onverwacht succesje tegen Marco Zanetti. De middenfase werd door Kim benut voor een aanval die 32-17 opleverde. De tegenaanval van Zanetti bracht de spanning terug. De geluksbal van de Koreaan, die naar een serie van vijf leidde in de slotbeurten, betekende voor Marco, geplaagd door zijn pijnlijke arm, het einde van de partij: 50-43 in 30. Sameh Sidhom toonde een betere vorm dan Martin Horn en zette na Jaspers de hoogste marge van deze ronde op het bord: 50-31 in 26.

 


 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online