Dick Jaspers stuit nu op Spanjaard Zapata

World Cup in Egypte gaat verder met tweede knock-out dag: zestien spelers zijn over in de aanloop naar de laatste ronden. De finales zijn morgen, zaterdag, in het vakantieoord aan de Rode Zee. Dick Jaspers en vier Belgen zijn nog in de race voor de eindwinst.

08 december 2017

EL GOUNA - De vier Belgen die nog in de World Cup in El Gouna spelen, hebben alle vier het volgende traject gehaald. Dick Jaspers is voor Nederland de enige deelnemer in het hoofdtoernooi. De Nederlander versloeg gisteravond de Deen Thomas Andersen met 40-36 in 24 beurten. Jaspers had een sterk begin en leidde met 20-10 in 9 beurten. Daarna ging het even wat minder, maar nam Jaspers uiteindeijk wel afstand door een serie van acht. Vandaag, vrijdag, speelt Jaspers tegen de jonge Spanjaard Juan David Zapata.

Wat goed om Tonny Carlsen terug te zien in de eindronden van een World Cup. De 52-jarige Deen met een prachtige carrière vertoonde zich niet vaak meer in de World Cups: vanwege de ideale combinatie vakantie en biljarten kwam hij de laatste jaren nog wel naar Hurghada: ,,Ik wilde mijn vrienden zien, lekker biljarten, een beetje ontspannen en vakantie vieren.'' Morgen, vrijdag, staat Tonny Carlsen weer eens bij de beste zestien van een World Cup in El Gouna na een overwinning op de vorige winnaar, Jung-Han Heo met 40-30 in 23 beurten. Zijn volgende tegenstander: Dani Sánchez.

,,Ik wil wel meer World Cups gaan spelen volgend jaar, ook om mijn nieuwe systeem (www.tonnycarlsen.com), waar ik heel trots op ben, te promoten. Ik krijg veel mooie reacties en hoop dat het een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van onze sport. Dat hebben we vooral in West Europa hard nodig. Ik heb best een stresserende tijd achter de rug om het systeem verder te ontwikkelen, maar het heeft me nieuwe ambitie gegeven. Ik wil zelf weer graag tegen al die toppers spelen. Dat heeft tijd nodig. Ik ben in principe zo'n twaalf jaar weggeweest uit het circuit, dus het kost tijd om me verder aan te passen.''

Tonny Carlsen maakte onder meer furore in Nederland met vijf teamkampioenschappen, onder andere in het team met Dick Jaspers. Verder was hij tweede in het WK van 2000 in Saint Etienne, derde in Luxemburg (2001) en twee keer tweede op een EK. Hij is benaderd door het team van SIS Schoonmaak in Den Haag om daar vanaf januari reserve te zijn in het team dat kandidaat is voor de Nederlandse titel.

De eerste schermutselingen in deze World Cup maakten een eind aan veel Aziatische illusies. De Koreanen waren met zes in de laatste 32, de Vietnamezen met vier. Aan het eind van de dag bleven alleen Haeng-Jik Kim en Dong-Koong Kang over. Dertien Europeanen, twee Koreanen en de Afrikaan Sameh Sidhom bleven over voor de volgende ronde met 16. De beste partij van de eerste ronde met 32 spelers in de Egyptische badplaats kwam op naam van Eddy Merckx met 2.857 gemiddeld. De Belg leidde in zijn partij tegen Tayfun Tasdemir met 17-7 in 7, maar op die stand sloeg Merckx toe met een geweldige serie van 15 en legde hij met 34-15 in 9 de basis voor het succes: 40-23 in 14 beurten.

De wereldkampioen, Frédéric Caudron, moest diep gaan in zijn partij tegen Xuan Cuong Ma. De nabeurt bracht hem op gelijke hoogte met de Vietnamees en in de shoot-out glipte Caudron als eerste door de finish met 2-1. Javier Palazón, de uitblinker van de vorige ronde, die een aanbod op zak heeft om in de Nederlandse competitie te gaan spelen, werd gevloerd door Juan David Zapata in een boeiend eindspel: 40-37 in 31 beurten. Birol Uymaz schakelde Luis Aveiga uit en staat morgen tegenover Caudron. Eddy Leppens en Nguyen Quoc Nguyen hadden een trage start, de Belg was op tijd bij de les: 40-33 in 32.

Dick Jaspers voelde lang de adem van Thomas Andersen in de nek, maar slaagde erin de winst binnen te halen op 40-36 in 24. Murat Naci Coklu had van start tot finish een overwicht op Jae-Ho Cho en greep de winst op 40-31 in 27. Roland Forthomme en Torbjörn Blomdahl gingen gelijk op tot 20-20 en 26-26 in 18 beurten. De Belg sloeg de kloof met 3, 7 en 4, won met 40-32 in 22 en maakte het Belgische succes (vier van de vier in de laatste zestien) compleet. De wedstrijd van Haeng-Jik Kim en Adnan Yüksel had een vloeiende start voor de Koreaan met een serie van 14 in de 3e beurt, gevolgd door een serie van 11 in de zevende beurt van Yüksel (22-15). Het slot van de wedstrijd was voor Kim, die won met 40-18 in 21.

Dani Sánchez zette een snelle aanval in tegen de Egyptische wildcard houder Ali Hares met 2-5-3-10 en een riante score bij de pauze (20-1). Het eindresultaat was minder flamboyant, maar de Spanjaard finishte in 22 beurten en liet zijn tegenstander op 12 staan. Tonny Carlsen nam een voorsprong van 27-15 tegen Jung-Han Heo, waarna de Koreaan na de pauze met 11 terug in de partij kwam. De Deen was koelbloediger in het slot en won met 40 tot 30 in 22.

 

De wedstrijden voor vrijdag (Europese tijd 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur):
 
10.00:
Sánchez-Carlsen
Merckx-Bury
Leppens-Coklu
Sidhom-Zanetti
 
12.00:
HJ Kim-Polychronopoulos
Caudron-Uymaz
Forthomme-Kang
Zapata-Jaspers.

Tekst: Frits Bakker

Foto's Kozoom

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online