Dick Jaspers start hoofdtoernooi in zware poule

Barry van Beers, uitstekend gestart in de World Cup van Blankenberge, kon de laatste kwalificaties niet overleven.

20 juni 2019

BLANKENBERGE - De start van twee grote kampioenen heeft de World Cup in Blankenberge voor het eerste stuntwerk gezorgd. Dani Sánchez zette een haast onmogelijke situatie tegen Jef Philipoom recht: van 23-1 achter in de pauze naar een overwinning met 40-38. Torbjörn Blomdahl overleefde twee minuten later een matchpoint van Ahmet Alp, speelde een remise en hield de kansen voor het hoofdtoernooi in eigen hand. De Spanjaard en de Zweed openden later de weg naar het hoofdtoernooi. Nikos Polychronopoulos was de beste dagwinnaar met 4 punten en 2.500 gemiddeld voor Robinson Morales, Martin Horn, Dani Sánchez en Peter De Backer, die vier dagen overleefde en het beste was wat het Belgische biljarten tot nu toe heeft te bieden. Dick Jaspers start morgen in het hoofdtoernooi tegen Robinson Morales, HaengJik Kim en Adnan Yüksel voor twee plaatsen in de laatste zestien.

Dani Sánchez realiseerde onmiddellijk na zijn winnende carambole tegen Jef Philipoom: ,,Ik was al bijna naar huis, maar gelukkig heb ik me goed kunnen herstellen. Voor de pauze kon ik niets: Philipoom begon met tien en liet daarna alleen maar slechte ballen achter. Toen ik de stop inging met 23-1 in 5 had ik een klein wonder nodig.'' De echte kampioen stond op in het tweede part, met series van 9 (26-13), 8 (32-23) en 10 (39-36 op één carambole van de winst: een wonderbaarlijke ontsnapping in de Belgische arena. Jef Philipoom, de tweede Belg in deze kwalificatieronde met Peter De Backer, nam op een waardige wijze afscheid van de World Cup.

ijn eerste partij verloor Philipoom met 40-33 in 25 van de Vietnamees Xuan Cuong Ma, na de droomstart tegen Sánchez viel hij ten prooi aan spanning. Het eindmoyenne van 1.731 was niettemin goed voor een prachtig optreden in Blankenberge. ,,Ik moest winnen, maar ook heel goed spelen om nog een kans te maken'', was het commentaar van Philipoom. ,,De wedstrijd kantelde onvoorstelbaar. Sánchez speelde geweldig na de pauze, maakte 39 punten in 11 beurten. En ik heb wat fouten gemaakt door de spanning op het laatste van de partij.''

Nikos Polychronopoulos was een prachtige nummer één van deze dag, Robinson Morales en Martin Horn gaven de dag meeer glans met hun posities op twee en drie. Javier Palazón, Chang Hoon Seo en Adnan Yüksel vergezellen de twaalf groepswinnaars als beste runners-up naar het hoofdtoernooi.

De Deen Tonny Carlsen, die vorige week woensdag een dringende operatie aan een aneurysma onderging, waarbij zijn schedel werd geopend, moest na één wedstrijd vandaag het toernooi verlaten. ,,Ik weet dat het stom is om toch te willen spelen. Dat zal me nooit meer overkomen'', zei hij voor zijn vertrek uit Blankenberge. De eerste ingreep was aan de rechterkant van zijn hoofd, waar een groot litteken was te zien tijdens zijn eerste partij die hij verloor tegen zijn landgenoot Thomas Andersen. ,,De operatie is goed verlopen, maar ik heb daarna veel hoofdpijn gehad. Daarom heb ik me na mijn eerste partij moeten terugtrekken. De tweede operatie, aan de andere kant, volgt over zes tot tien weken. Daarna ga ik de noodzakelijke rust nemen.''

Het overzicht van de twaalf poules:

Poule A:
Sung-Won Choi stelt de plaatsing veilig in de laatste partij tegen Arnim Kahofer. Beide spelers verslaan Sung Il Jeong, Choi onder meer dank zij een serie van 11. De beslissende partij geeft meer spanning dan kwaliteit en uiteindelijk wint Choi met 40-33 in 29.

Poule B:
Het gevecht tussen Dani Sánchez en Jef Philipoom is het hoogtepunt van de laatste kwalificatiedag. Xuan Cuong Ma start met winst op Philipoom (40-33 in 25, daarna komt de driekamp tot een ontknoping, eerst met Sánchez als spectaculaire winnaar tegen Philipoom, in de laatste wedstrijd wint Sánchez van Ma met 40-28 in 22.

Poule C:
De remise tussen Torbjörn Blomdahl en Ahmet Alp houdt de poulewinst open tot de laatste partij. Rui Costa, eerst winnaar tegen Alp met 40-32 in 27, werpt zich op als serieuze kanshebber, maar wordt door Blomdahl omver gelopen: 40-8 in 17 met een serie van 13 voor de Zweed.

Poule D:
De Duitse clash tussen Martin Horn en Ronny Lindemann, als openingspartij, blijft lang spannend. De overwinning is voor Horn met 40-36 in 20 beurten. Ronny Lindemann, die zichzelf graag als een Jekkyl en Hide karakteriseert, behoudt zijn kansen in de tweede partij door winst op Trung Hau Do Nguyen (40-34 in 29). Martin Horn grijpt de poulewinst door winst op Nguyen.

Poule E:
Nikos Polychronopoulos is de onbetwiste uitblinker van de dag. De Griek lanceert zichzelf tegen David Pennör met een snelle start (15-1 in 3), wint die partij met 40-15 in 19 beurten en is briljant in zijn laatste wedstrijd tegen Chang Hoon Seo (40-29 in 13 beurten. Het hoofdtoernooi is een nieuwe uitdaging voor Polychronopoulos.

Poule F:
Minh Cam Ma is toeschouwer bij de eerste partij tussen Dion Nelin en Chi Yeon Cho, waarin de Deen de beste is met 40-30 in 28 beurten. De Vietnamees speelt eerst gelijk tegen Cho in 22 beurten en kroont zichzelf tot poulewinnaar door winst op Dion Nelin met 40-22 in 23.

Poule G:
Twee series in zijn twee optredens, 11 en 12, maken Robinson Morales tot één van de killers van deze kwalificatiedag. De Colombiaan verslaat twee Turken op zijn weg naar de beste 32: Tolgahan Kiraz met 40-21 in 17 en Can Capak met 40-23 in 20. Het maakt hem tot een van de beste winnaars en een meer dan verdiend ticket voor het hoofdtoernooi.

Poule H:
Het einde komt voor de Nederlander Barry van Beers, die op de goede weg is na Ho Chi Minh en nu niet op zijn best was. Lütfi Cenet greep de winst, eerst met een overwinning op Van Beers (40-29 in 27) en later overtuigend tegen Jose Juan Garcia met 40-30 in 21.

Poule I:
Het publiek maakt opnieuw kennis met een van de grote talenten van de nieuwe generatie. Gwendal Maréchal, een stille, bescheiden Fransman, deinst voor geen tegenstander meer terug. Hij begint met winst op de Egyptenaar Nady (40-32 in 25, ondanks een 11 van Nady), vervolgens een soevereine 40-23 in 20 tegen David Martinez.

Poule J:
De jonge Koreaan Myung Woo Cho ontbreekt niet op het gala van de groten. Hij ziet eerst Adnan Yüksel verrassend winnen van Juan David Zapata (40-36 in 20), speelt dan zelf gelijk tegen Zapata (40-40 in 25) en haalt de finish met een overwinning op Yüksel, die een sterk toernooi speelt, maar de hand moet schudden van de kleine Cho na 40-35 in 25.

Poule K:
Thomas Andersen heeft zich in twee jaar definitief naar de top van het Deense biljarten gespeeld. Zijn tweede Deense titel dit jaar geeft hem het vertrouwen om ook in World Cups te schitteren. Voor het vijfde jaar staat Andersen in Blankenberge in een hoofdtoernooi. Hij verslaat eerst Tonny Carlsen, die tobt met de naweeën van een zware operatie met 40-23 in 29 en in zijn laatste partij Anh Vu Duong met 40-37 in 30 beurten.

Poule L:
Peter De Backer maakt in de morgenuren de grap: vandaag stop ik, want ik moet morgen met mijn hond naar de kapper. Hij ziet er ontspannen uit en blinkt opnieuw uit tegen twee (PBA) spelers: Birol Uymaz en Javier Palazón. De Turk moet buigen met 40-33 in 23 beurten na een demarrage van De Backer met 11 op het eind en een wondermooie treffer in zijn laatste vier punten. Javier Palazón heeft tot in de laatste fase de leiding, maar dan finishte De Backer met 9 en een donderend applaus van het publiek.

De top twaalf van de laatste kwalificaties:
1 Nikos Polychronopoulos 4-2.500-10
2 Robinson Morales 4-2.162-12
3 Martin Horn 4-2.162-8
4 Dani Sánchez 4-2.105-10
5 Peter De Backer 4-1.860-11
6 Gwendal Maréchal 4-1.777-10
7 Sung-Won Choi 4-1.739-11
8 Lütfi Cenet 4-1.666-7
9 Thomas Andersen 4-1.355-9
10 Torbjörn Blomdahl 3-2.105-13
11 Minh Cam Ma 3-1.777-7
12 Myung Woo Cho 3-1.600-6

Runners-up voor het hoofdtoernooi:
1 Javier Palazón 2-1.697-8
2 Chang Hoon Seo 2-1.682-11
3 Adnan Yüksel 2-1.666-7.

De poules voor de eerste sessies van het hoofdtoerooi:

Poule A: Jaspers, Morales, HJ Kim, Yüksel
Poule B: Caudron, Polychronopoulos, Seo, Leppens
Poule C: JH Cho, Ngo, Forthomme, Palazón
Poule D: Sayginer, Sidhom, Horn, MW Cho
Poule E: Tasdemir, Heo, Sánchez, MC Ma
Poule F: Tran, Bury, De Backer, Blomdahl
Poule G: Zanetti, Coklu, Maréchal, Andersen
Poule H: Merckx, Nguyen Quoc, SW Choi, Cenet.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dani Sánchez/Jef Philipoom (Dirk Acx)

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online