Dick Jaspers ontsnapt twee keer met Houdini-act

Dick Jaspers staat vannacht (3 uur Nederlandse tijd) tegenover Eddy Merckx bij de beste acht spelers van de World 3-cushion Grand Prix in Zuid Korea. De Nederlander ontsnapte aan uitschakeling na één verliespartij en twee keer winst met penalties tegen de Koreanen Cha en Sung Won Choi.

31 januari 2023

WONJU - Het zijn zes Europeanen die het laatste gevecht aangaan om de hoofdprijzen tegen twee Koreanen. De World 3-cushion Grand Prix eindigt morgen (woensdag) met prachtige affiches. Wat een geweldige apotheose wordt dat op de slotdag van het Koreaanse toernooi met Jaspers tegen Merckx, Blomdahl tegen Zanetti, Tasdemir tegen Haeng Jik Kim en Heo tegen Polychronopoulos. Voor de onbetwiste sensatie zorgde Dick Jaspers met twee keer penaltyshots tegen twee tegenstanders voor de winst. En wat een thriller was de Koreaanse clash tussen Haeng Jik Kim en Jung Han Heo. Het ultieme gevecht met de dubbele knock-outs voerde eerst naar een viertal ongeslagen winnaars en tenslotte naar de vier andere spelers die na een herkansing naar de laatste acht gingen. Het systeem dat nog volgt op de slotdag is tamelijk ingewikkeld. Vier van de acht spelers moeten alles winnen om in de race te blijven, de andere vier (Tasdemir, Blomdahl, Zanetti en Haeng Jik Kim) krijgen nog een herkansing als ze verliezen. Eddy Merckx zei op de late avond: ,,We hebben nu toch al veel wedstrijden gespeeld, maar op het schema zie ik, dat ik nog vijf keer moet winnen om het toernooi te winnen...''

Hoe dat kan met acht spelers over op de slotdag, vragen zelfs de hoofdrollers zich af? De vier spelers (Zanetti, Blomdahl, Tasdemir, Haeng Jik Kim), die met twee overwinningen bij de laatste acht zijn, komen na één verliespartij nog een keer terug in het toernooi. De vier die uit de herkansing komen (Jaspers, Merckx, Polychronopoulos, Heo) en dus één keer verloren - kunnen zich geen verdere verliespartij meer veroorloven.

Dani Sánchez, de Europese kampioen, is één van de kopstukken die in dit format zijn gesneuveld. Voor de Spanaard is de Grand Prix over en uit, nadat hij eerst verloor van Sung Won Choi met 2-1 (gemiddeld 1.291 tegen Choi 1.043!) en daarna van Dion Nelin in een povere wedstrijd: 2-0 Nelin, 18-8 en 18-9, voor Nelin 1.565, voor Sánchez 0.708. De Vietnamees Quyet Chien Tran was al eerder uit het toernooi verdwenen, net als Myung Woo Cho. En op de voorlaatste speeldag volgden onder meer Sameh Sidhom, Murat Naci Coklu en andere bekende namen zoals Jun Tae Kim en Sameh Sidhom.

We gaan terug naar Dick Jaspers, de titelhouder in deze Grand Prix, de nummer één van de wereld, die langs de rand van de afgrond balanceerde. De Nederlander verloor zijn eerste partij van Nikos Polychronopoulos en moest de tweede winnen van de Koreaan Myeong Jong Cha, een sterke speler die tweede was in een van de laatste World Cups. Jaspers ontsnapte al in de eerste set, waarin de Koreaan op een stand van 9-9 in de laatste seconden een bal voor de winst op een millimeter miste. In de tweede set was Cha winnaar met 14-9 in 4, de derde moest Jaspers winnen. Dat deed hij overtuigend met 15-0 in 10. De stand was daardoor gelijk: penalties moesten beslissen over winst. Jaspers mocht van acquit, maakte twee punten, maar miste de derde. Hij was dicht bij de definitieve uitschakeling, maar ontsnapte, omdat de Koreaan na de acquitstoot zijn tweede bal miste: 2-1 dus voor Jaspers.

En in zijn volgende wedstrijd moest Jaspers weer een ongenadig hard gevecht leveren om zich Sung Won Choi van het lijf te houden. De Koreaan startte met 18-3, verloor de tweede met 11-6 en miste de winnende carambole op 13-13 in de derde set door een bal die rakelings mis ging. Weer penalties dus voor Jaspers, die startte met 5 en SW Choi na twee zag missen. Zo kon Jaspers in het toernooi blijven. ,,Het is een bikkelhard systeem'', verzuchtte hij later. ,,Maar met deze dubbele knock-out zit er toch ook iets menselijks aan het format.''

 

 

De andere fantastische partij in deze ronden was die tussen twee Koreanen, Haeng Jik Kim en Jung Han Heo. De jongste van het tweetal, Kim, won de eerste met 12-8, Heo maakte gelijk met 17-9 en dus moest de derde set de beslissing brengen. Jung Han Heo stond op winnen met een voorsprong van 13-6, Haeng Jik Kim mocht nog één keer naar de tafel en scoorde 8 keer voor 14-13 winst. Het was een prachtig kunststukje van de meest gelouterde van de twee Koreanen.

De vier dubbele winnaars (en dus gelijk geplaatst voor de beste acht) waren Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti, Tayfun Tasdemir en Haeng Jik Kim. Die resultaten waren:

Blomdahl-HK Kim 2-1 (1.578)
Blomdahl-Merckx 2-1 (1.681)

Zanetti-Nelin 2-0 (2.214)
Zanetti-SW Choi 2-1 (2.375)

Tasdemir-Cha 2-1 (2.166)
Tasdemir-Poly 2-0 (2.071)

HJ Kim-Piedrabuena 2-0 (2.363)
HJ Kim-Heo 2-1 (2.058).

Eddy Merckx haalde zijn plaats bij de beste acht door winst tegen Sameh Sidhom, die hij won met 16-12 in de eerste set, Sidhom won de tweede met 6-5 en Merckx had de veel betere eindsprint in de derde set: 16-7 door een slotserie van zeven. Nikos Polychronopoulos was de betere van Dion Nelin met 2-0 (1.857 tegen 1.642) en Jung Han Heo won in die wedstrijden uit de verliezersronde van Hyung Kon Kim met 2-1 (1.666 tegen 1.500).

De vier partijen morgen, woensdag, om 11 uur in Zuid Korea, West Europa 3 uur in de nacht, zijn:

Torbjörn Blomdahl-Marco Zanetti (winnaar gaat door, verliezer krijgt een herkansing).
Tayfun Tasdemir-Haeng Jik Kim (winnaar door, verliezer een herkansing).
Jung Han Heo-Nikos Polychronopoulos (winnaar gaat door met een partij tegen een verliezer uit de vorige twee partijen, verliezer is uit het toernooi).
Dick Jaspers-Eddy Merckx (winnaar naar een partij tegen een verliezer uit vorige partijen, verliezer is uit het toernooi).

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers (Five&Six)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online