Dick Jaspers mirakelman in World Cup Ankara

Dick Jaspers, de Nederlandse wereldkampioen, bereikt de finale van de World Cup op een miraculeuze manier

27 februari 2022

ANKARA - De wonderen zijn de wereld niet uit als Dick Jaspers in een World Cup de biljartwereld betovert met magische partijen. De Nederlandse wereldkampioen ontsnapte zaterdag met een verbluffende eindsprint tegen de Koreaan Haeng Jik Kim aan de uitschakeling en won uiteindelijk met 50-49. Zondagmorgen, op de vroege ochtend in de Turkse hoofdstad Ankara, verrichte de Nederlander weer zo’n onwaarschijnlijk mirakel. In een partij waarin Jaspers ver onder zijn niveau speelde, altijd achter de Italiaan Zanetti aanliep, sleepte de wereldkampioen de winst nog eens weg voor de poorten van de hel. De Italiaan miste twee matchballen, Jaspers maakte bij 48-42 achter een serie van 7, strandde ook op één carambole van de winst, maar kreeg nog een ultieme kans om de winnende bal te scoren. Hij deed het na een onfortuinlijke misser van Zanetti en staat in de finale van de World Cup.

 

Daarin speelt hij tegen de winnaar van de andere halve finale tussen de Vietnamees Quyet Chien Tran en de Turkse favoriet Tayfun Tasdemir (11.30 uur).

Jaspers miste op de vroege zondagmorgen de vorm, het balgevoel en de spirit om een van zijn zeldzaam zwakke optredens te pareren. Jaspers was geen moment de Jaspers die van wereldniveau is, tot in die laatste fase waarin hij zichzelf plotseling weer kon overtreffen. Marco Zanetti had ook niet de echte ’touch’ van de grote kampioen die hij is, maar leidde vrijwel de hele wedstrijd en hield met kleine scores zijn voorsprong tot het eind van de partij.

Maar Jaspers zou Jaspers niet zijn als hij weer niet de biljartwereld verbaasde met een ongelooflijke, ultieme eindsprint waarvoor hij in het mondiale driebanden zo beroemd is. De Nederlander zegevierde voor de volle tribunes in de Turkse hoofdstad en voor duizenden kijkers op YouTube.

Tekst Frits Bakker
Foto Marco Zanetti

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online