Dick Jaspers groeit weer naar topvorm in Frankrijk

De Nederlandse nummer 1 van de wereld heeft de halve finales bereikt van de Kozoom Challenge Cup in Cap Ferret aan de Atlantische kust. Hij rekende zaterdagmiddag af met de jonge Franse belofte Gwendal Maréchal in een partij van wereldklasse met 3.333 gemiddeld en 4-0 in sets. De start van Jaspers was verbluffend: 30-3 na drie sets.

 

18 september 2021

CAP FERRET – De generatiekloof tussen Dick Jaspers (56) en Gwendal Maréchal (24) wordt op het biljart voorlopig nog uitgedrukt in een respectabel verschil in klasse. De Nederlandse nummer 1 van de wereldranglijst won zaterdagmiddag van de jonge Franse belofte met 4-0 na een one-man show voor het Franse thuispubliek. De setstanden spraken voor zich: 10-2, 10-1, 10-0 en 10-6.
De kloof tussen de twee spelers was na drie sets zelfs zo immens groot, dat Jaspers 30 punten had gemaakt tegen Maréchal 3. Het Franse publiek wreef zich bij die eerste en enige pauze even de ogen uit, want wie had er nu verwacht dat er een 30-3 op het scorebord zou staan en een 3-0 voorsprong.

Dick Jaspers bleef de concentratie, het perfecte gevoel en de drang om veel te scoren behouden tot het einde. De Nederlander deed uiteindelijk 12 beurten over de 40 punten, een gemiddelde van 3.333. Gwendal Maréchal verbleekte bij al dat geweld en kwam niet verder dan een krappe één gemiddeld.

Het was Jaspers’ tweede overwinning na die van vrijdag tegen Marco Zanetti en na het eerste verlies tegen Dion Nelin. ,,Hoe groot was het verschil’’, rekende Jaspers voor. ,,Ik kon tegen Nelin in de laatste set geen punt maken, vandaag tegen Maréchal was bijna alles raak. Veel gemakkelijke ballen, maar ook moeilijke posities, alles ging me goed af.’’

De Nederlander sprak na de match vooral over zijn jonge tegenstander. ,,Ik heb heel veel bewondering, want Gwendal is beslist één van de grote talenten in Europa. Het is opvallend hoe ver die jongen op zijn leeftijd al is gekomen. Het speelt ook wel mee, dat ik tegen hem speelde. Ik wist dat ik geconcentreerd moest zijn en moest proberen hem weinig kansen te geven. Dat is gelukt, omdat hij wat onnodige fouten maakte en ik al snel kon uitlopen naar een grote marge.’’
Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers (Ton Smilde)

 

Driebanden Jaspers, Dick KNBB
Volg ons online