Derby HCR Prinsen-BC Bousema: Swertz & Van Schaik kijken vooruit

"HCR Prinsen is de favoriet voor de derby”

25 februari 2020

 

Komend weekend in de Buffalo League driebanden de return van de Achterhoek derby in Haarlo tussen het bezoekende BC Bousema, de nummer zes, en de nummer twee van de ranglijst HCR Prinsen. De eerste wedstrijd eindigde in een 6-2 overwinning voor de ploeg uit Haarlo. Hoe kijken Frans van Schaik, namens de gasten, en Raymund Swertz namens de thuisclub tegen deze derby aan. Een wedstrijd als elke andere wedstrijd?

Raymund: Dit is denk ik voor de spelers een “gewone” wedstrijd. Natuurlijk is dit wel een derby maar we spelen allemaal zoveel verschillende wedstrijden… Voor de teamleiders Dinand Prinsen, Ronny Hazewinkel en de toeschouwers is het altijd een mooie ontmoeting. Het is natuurlijk wel prachtig om twee eredivisie teams in de regio te hebben.

Frans: Nee. Ik ben van mening dat het wel degelijk meespeelt zo een derby in het Oosten. Extra leuk bedoel ik dan.

 

Leeft deze wedstrijd überhaupt bij jullie?

Raymund: Zie vorige antwoord.

Frans: Jazeker wel, elke wedstrijd leeft bij ons in Lochem eigenlijk wel. Maar hoe prachtig was het vorig jaar toen we uiteindelijk 2e werden op de ranglijst terwijl HCR de beker won. Bijzonder mooi voor het Oosten.

 

 

Het is vijftiende wedstrijd van dit seizoen. Tevreden tot nu toe met jullie eigen prestaties?

Raymund: Op zich ben ik wel tevreden over het seizoen tot nu toe maar het kan altijd beter. Je wil iedere wedstrijd goed spelen en winnen voor je team.

Frans: Ja ik zeker, met veel gewonnen wedstrijden en een hoog moyenne. Boven de 1.200 ben ik tevreden als ik ook win natuurlijk. Als ik mijn slechte partij tegen DKM tools eraf zou halen speel ik zelfs bijna 1.300

 

En met het team?

Raymund: Over de prestatie van het team zijn we denk ik allemaal tevreden. We hebben afgelopen seizoen de KNBB Beker gewonnen en dit jaar doen we ook weer mee voor de bovenste plekken in de competitie. Het was jammer dat we tegen SIS Schoonmaak in Den Haag een 8-0 nederlaag leden. Daardoor liepen zij weer twee punten uit op ons. We gaan er nu voor om een plek in de play-off te bemachtigen (nummers 2 & 3 spelen play-offs) maar wellicht is de 1e plek nog mogelijk…

Frans: Ook zeker tevreden, niet overdreven maar we hebben vrijwel dit jaar zonder Murat en Martin gespeeld.

 

Het verschil is al zeven punten. Een wedstrijd met verschillende uitgangspunten en verwachtingen?

Raymund: Bousema staat stevig in de middenmoot en hebben niets te verliezen. Willen wij onze positie vasthouden dan zullen we in ieder geval een punt moeten pakken.

Frans: HCR gaat natuurlijk op jacht naar de titel. Dat zit er voor ons niet in maar onze Belgen zijn zeker op wollen lakens niet kansloos tegen de spelers van HCR.

 

BC Bousema speelt bijna het gehele seizoen al in dezelfde samenstelling, dit in tegenstelling tot HCR Prinsen. Voor of nadeel?

Raymund: Dit is voor een team zeker een goede zaak. Het is altijd fijn om het hele seizoen in dezelfde samenstelling te spelen. Bij ons is dat echter lastig omdat we natuurlijk Dick Jaspers en Eddy Leppens in onze gelederen hebben. Zij zijn internationaal actief en kunnen niet altijd bij ons spelen door andere verplichtingen. Maar ik denk niet dat je van een voor of nadeel kan spreken.

Frans: Voor ons vind ik dat een nadeel tov de positie maar qua teamspirit vind ik het fijn om met een vast team aan te treden.

 

 

Jullie spelen op plek vier tegen elkaar. Enig idee hoe op dit moment de balans is in de onderlinge partijen op het hoogste niveau?

Raymund: Dat durf ik niet te zeggen. Ik denk dat het een 50/50 partij is. Frans is een goede speler op bord 4. In moyenne staan we momenteel ongeveer gelijk.

Frans: Ik denk dat ik meer heb gewonnen van Raymund dan verloren maar Raymund wordt nog elke week beter. De laatste partijen heb ik verloren van hem. En op Iwan Simonis lakens die in Haarlo liggen voel ik mezelf onzekerder dan op Royal Pro. Ik denk dat Raymund daarop een voordeel heeft.

 

Wat verwachten jullie van de partij?

Raymund: Ik verwacht een mooie wedstrijd op bord 4 maar ik denk dat alle partijen mooi zijn om naar te kijken.

Frans: Ik verwacht een spannende wedstrijd met een nipte overwinning voor mij. Ha ha hoop ik

Wordt het een tactische partij?

Raymund: Dat weet je nooit van tevoren dat is afhankelijk van het verloop van de wedstrijd…

Frans: Ja van mij uit wel. Als ik Raymund elke keer een goede bal geef ga ik er absoluut af.

 

"Als ik Raymund elke keer een goede bal geef ga ik er absoluut af"
Frans van Schaik

 

Is er in de biljartsport sprake van een thuisvoordeel?

Raymund: Er is in zekere zin wel sprake van thuisvoordeel. Natuurlijk speel je veel vaker op je “eigen tafel”. Dit is natuurlijk geen garantie. Het zijn allemaal goede spelers die zich over het algemeen goed aan kunnen passen aan elke tafel.

Frans: Ja, zeker tussen Bousema en HCR vanwege het andere laken.

 

Hoe belangrijk is het winnen van de trekstoot?

Raymund: Beginnen is natuurlijk wel belangrijk maar de druk op de tos ligt in een wedstrijd naar sets veel hoger want dan kan de speler direct de ander onder druk zetten. In een partij naar 40 caramboles is dit wat anders vind ik.

Frans: Kan ik heel duidelijk over zijn. Als hij mij laat beginnen maakt het niets uit of je de trekstoot wint. Ha ha

 

HCR Prinsen speelt met een sterk duo, Jaspers/Blomdahl, op één en twee. Dus favoriet?

Raymund: Ik denk dat HCR Prinsen wel favoriet is maar dit is vooral door de huidige stand. Bousema is een gevaarlijke tegenstander die tegen elk ander team punten kunnen pakken. Dus het belooft een mooie dag te worden in Haarlo.

Frans: Jazeker favoriet is HCR wel.

Een voorspelling?

Raymund: Een voorspelling durf ik niet te doen. Het kan alle kanten op. Natuurlijk hoop ik op de winst en dan zou een 5-3 genoeg zijn…

Frans: 5-3 voor Bousema.

 

Waar denken jullie aan het eind van dit seizoen te staan met het team inclusief de beker?

Raymund: Ik hoop dat we aan het eind van het seizoen de finale mogen spelen om het Kampioenschap van Nederland. Daarnaast proberen we ons wederom te plaatsen voor de Bekerfinale en onze titel daar te verdedigen.

Frans: In de competitie op plek 5 en de beker ga ik voor een finaleplaats.

 

"Ik hoop dat we aan het eind van het seizoen de finale mogen spelen om het Kampioenschap van Nederland. Daarnaast proberen we ons wederom te plaatsen voor de Bekerfinale en onze titel daar te verdedigen"
Raymund Swertz

 

De opstellingen:

HCR Prinsen, Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl, Anno de Kleine en Raymund Swertz.

BC Bousema: Johan Loncelle, Stefan Galla, Wesley de Jaeger en Frans van Schaik.

De eerste twee partijen beginnen zondag om 13:00 uur aan de Eibergseweg in Haarlo.

Een dag eerder, om 19:00 uur, speelt HCR Prinsen de return van de beker tegen 't Ivoor met Dick Jaspers, Anno de Kleine, Jelle Pijl en Raymund Swertz. De eerste wedstrijd eindigde in een 8-0 (10-2) overwinning voor de ploeg van captain Dinand Prinsen.

 

Tekst: Jaap Gonning
Archieffoto's ©Ton Smilde

Buffalo League Lokaal/regionaal Swertz, Raymund
Volg ons online