Deel 1 van een mogelijke dubbelslag

SIS Schoonmaak moet diep gaan voor winst in KNBB Bekerfinale, met de finale in de playoffs van de DKM Tools League voor de boeg. De dubbel lonkt!

11 juni 2022

BERLICUM - De teamwinnaar Carl Verhoeven wekte na de bekerwinst van zijn SIS Schoonmaak team zaterdagavond op het terras van het Benelux Theater in Berlicum een ongewoon geëmotioneerde indruk. Het was na de lange jacht op het eerste grote succes van het gouden team natuurlijk een bevrijding, voor zijn spelers, maar vooral voor de mensen die dichtbij hem staan. Ja, zei Carl Verhoeven oprecht, maar zonder in details te treden toen de 6-2 overwinning op Dekker Keukens na afloop werd gevierd: ,,We hebben hier gruwelijk hard voor gevochten en iedereen is blij voor het team, onze spelers en voor ons gezin.''

Het zijn privézaken, bekent hij, die op de achtergrond meespelen en het biljarten bij tijd en wijle een bijzaak maken. Maar het maakt het succes er niet minder om, want iedereen van binnen het team leeft mee en had urenlang na de bekerwinst voor het eerst weer eens een prettig gevoel. Zeker omdat de bokaal tot stand was gekomen door veel teamspirit en vechtlust op momenten dat de spelers voor elkaar moesten knokken. Dick Jaspers deed dat vooral in de halve finale tegen Team Eekhoorn en tegen Frans van Kuyk, waarin de uitschakeling zo dichtbij was. En eigenlijk ook weer in de finale tegen Dekker Keukens, goed ingezet door Martien van der Spoel met een 3-0 overwinning tegen de veel zwakkere John Roovers, maar wel met een voortreffelijke 2.142 gemiddeld. En daarna toen na de onverwachte verliespartij van Raimond Burgman tegen Henk Blauwblomme met 2-1 (15-11, 0-15 en 15-12 de eindsprint moest beslissen.

 

 

,,We wisten allemaal dat Eddy Merckx niet zichzelf was, mentaal niet sterk was, veel te veel verloor voor zijn doen, maar niemand kon een oorzaak aanwijzen'', besefte de teambaas toen het laatste part inging: Eddy Merckx tegen Gerwin Valentijn en Dick Jaspers tegen Tayfun Tasdemir. De opluchting was groot toen Merckx in de eerste twee sets de winst greep tegen Valentijn (15-9, 15-10 en 13-15), want omdat Jaspers en Tasdemir op 1-1 stonden (15-9, 4-15) was de eindwinst binnen. Carl Verhoeven: ,,Maar ik was ook nog zo blij dat Dick met 15-14 won en daardoor met 2-1, omdat het dan 6-2 was voor ons en we niet door een 4-4 moesten winnen.''

De teambaas filosofeerde verder: ,,We hebben eindelijk, ja zeg maar gerust eindelijk dit eerste grote succes gehaald, waar we door Corona zo lang op moesten wachten. Dit voelt ontzettend goed, het is de bevrijding voor wat wij voor de sport doen. Maar natuurlijk willen we nu op maandag 20 juni na de tweede wedstrijd voor de play-offs ook die cup met de grote oren vasthouden. Ik ben nu al supertrots op mijn jongens, ik besef dat Dick ons hier doorheen heeft gesleept, maar dit succes is van ons allemaal. En als we straks ook nog de titel winnen, is het helemaal compleet.''

 

 

Halve finales

SIS Schoonmaak plaatste zich voor de finale door de winst op Team Eekhoorn met 6-2, Dekker Keukens deed dat door 't Hartje van Oosterhout na de pauze van 2-2 naar een 6-2 winst te spelen. Voor SIS was Jaspers de redder, omdat de wereldkampioen op 1-1 stond tegen Frans van Kuyk en in de derde set de winst (en teamwinst) greep met een slotserie van 10. SIS Schoonmaak leek eerst in de pauze tegen Team Eekhoorn dat het op weg naar een riante winst. De eerste overwinningen van Jean van Erp en Raymund Swertz tegen Kurt Ceulemans en Adrie Demming (twee keer 2-1) brachten de topfavoriet in een zetel, omdat Jaspers en Merckx wel als afmakers zouden fungeren.

Maar dat was buiten de tegenstanders van Team Eekhoorn gerekend. Dick Jaspers startte weliswaar met winst op Frans van Kuyk (15-13 in 11), maar de minder gelouterde plaatsgenoot Frans van Kuyk reageerde in de tweede set met winst in vijf beurten (15-9). En op dat moment had Peter Ceulemans een 2-0 voorsprong genomen tegen Eddy Merckx met sets van 15-12 in 10 en 15-14 in 13. Het kon dus nog alle kanten uit, want als Peter Ceulemans met 3-0 zou winnen en Frans van Kuyk met 2-1, ging de uiteindelijke winst naar Team Eekhoorn en niet naar SIS Schoonmaak. Dat gebeurde evenwel niet, omdat Jaspers, toen de spanning naar het toppunt ging, zijn grote klasse demonstreerde met een slotserie van 10 tegen Frans van Kuyk. Dat bracht de score op 6-0 voor SIS en alleen Peter Ceulemans kon voor Team Eekhoorn tegenscoren met 3-0 tegen Merckx.

Tayfun Tasdemir en Gerwin Valentijn maakten voor Dekker Keukens snel korte metten met de tegenstander van Hartje van Oosterhout na de 2-2 in de pauze van de teamgenoten. Tayfun Tasdemir versloeg Davy van Havere met 15-4 (10) in de eerste set en stelde zijn winst veilig met 15-14 in 6 en 15-13 in 7 (hoogste serie 11). Gerwin Valentijn, tegenover good old Martin Spoormans, liep mee in het succes, eerst met 15-12 in 14 en daarna ook met 15-14 in 16. Daarmee was de finaleplaats voor Dekker Keukens al verzekerd.

 

Vreugde bij de bekerwinnaar, die nu op jacht gaat naar de landstitel

 

De zilveren winnaar in de bekerfinale, het team van Dekker Keukens

 

Verslag kwartfinales KNBB Bekerfinale
Verslag dag 1 KNBB Bekerfinale

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

 

Bekerfinale Driebanden KNBB
Volg ons online