De World Cup Veghel is van start!

De kick-off van de World Cup driebanden in Veghel werd zondagmorgen een eerste demonstratie van uitersten. Het was een eerste kennismaking met de zaal, het materiaal en het publiek, een lange sessie gekenmerkt door mooie, lange en snelle partijen.

07 november 2021

VEGHEL - De kick-off van de World Cup driebanden in Veghel werd zondagmorgen een eerste demonstratie van uitersten. Het was een eerste kennismaking met de zaal, het materiaal en het publiek, een lange sessie gekenmerkt door mooie, lange en snelle partijen. De Oostenrijker Gerhard Kostistansky maakte in de vroegste uren de beste indruk met een partij van 30-3 in 12 beurten. Irena Michálková worstelde zich door een moeilijke, slechte start voor de toen nog schaars bezette tribunes en verloor met 30-20 in 65 beurten. Joris van 't Zelfden, de Nederlandse juniorenkampioen, speelde in die eerste balcontacten de meest enerverende partij, die in 30-30 eindigde tegen de Fransman Vincent Lelievre. De grootste sensatie was dat Kostistanski na een anti-climax later op de dag uit het toernooi verdween. De Belg Peter Ceulemans, die woensdag in het toernooi zou komen, heeft zich moeten afmelden, omdat hij positief heeft getest op Corona.

De Duitser Murat Gökmen eindigde op het eind van de dag als beste groepswinnaar met 4 matchpunten en 1.395 voor de Turk Muammer Rahmet met 1.250, Paul Bruijstens met 1.224 en Berkay Karakurt met 1.200. Gerhard Kostistanski had een glanzende start (30-3 in 12 tegen Mevissen), maar werd door de Tsjech Jan Hudak in zijn volgende partij overvleugeld met 30-28 in 43. De Nederlandse juniorenkampioen Joris van 't Zelfden werd met 3 matchpunten de beste runner-up en mocht als eerste reserve mee naar de volgende dag. 

De matchtafels voelden in de prille eerste uren als ijsbanen, zoals dat in biljartkringen wordt vertaald. Met glijdende ballen, onnatuurlijke carré in de hoeken en voor veel van de deelnemers in de zogeheten PPPQ voorronden een ongewenste, onwennige start. Dat verbeterde naargelang de sessies vorderden en de lakens bespeelbaar werden. Voor een aantal van de vroege vogels was het leed toen al geleden. Giovan Batista Basile, een excentrieke Italiaan bijvoorbeeld, won zijn eerste partij weliswaar in 72 beurten (de slechtste van allemaal), maar werd in de volgende ronde uitgeteld door de 72-jarige Nederlander Wil Janssen.

 

 

Het was de dag van een stuk of wat jonge, gretige talenten, zoals de 21-jarige Koreaanse Ji-eun Han, die twee jaar geleden de finale van het New York toernooi won van Therese Klompenhouwer en met wie 'Terrie' samen deze zomer in Korea in een Scotch Double toernooi won twee topteams: Tasdemir/Nguyen en Sayginer/Lee. Ji-eun Han keert morgen terug met een winst- en verliespartij, maar een mooi gemiddelde van 1.166.

Het was ook de dag van Joris van 't Zelfden, de net 18-jarige Zeeuw die zo verrassend het Nederlands kampioenschap junioren heeft gewonnen. ,,Ik had wat zenuwen in mijn eerste partij'', vertelde de jonge student bouwkunde later. ,,Daarom verspeelde ik een grote voorsprong, daarna moest ik mijn nabeurt nog gelijkmaken.'' Hij won zijn tweede partij van de Turk Cem Cemal Geyik, werd door de Fransman Lelievre gepasseerd op positie 1, maar mazzelde als beste verliezer uit de zestien poules en als vervanger voor Schröder, de Deen die voor de World Cup heeft afgezegd.

Hij dankte het ticket uiteindelijk nog aan Jack van Peer, die in een van de laatste partijen van de dag een kunststukje uithaalde tegen de Belg Mik Durwael. Allebei die spelers hadden door een remise op 3 matchpunten kunnen komen, de eerste in moyenne was dan doorgegaan, de tweede als beste verliezer. Maar in de slotfase, bij 26-20 voor Durwael, scoorde Jack van Peer de hoogste serie tot nu toe (9, net als Karl Makik). De Brabander miste op 29, waarna Durwael met een serietje van 3 ook op 29 kwam en miste. Jack van Peer maakte de matchwinnaar: hij werd daardoor poulewinnaar en Mik Durwael bleef door het verlies op 2 matchpunten. Daardoor kon Joris van 't Zelfden, de enige nummer 2 met 3 matchpunten, juichen voor zijn plaats in de volgende ronde.

Nikolaus Kugelbauer, de Oostenrijker, was ook een van de jeugdige winnaars op de eerste dag met vier matchpunten in zijn partijen tegen Eric Brousses en Irena Michálková. Berkay Karakurt deed wat van hem werd verwacht in een pouletje met Christian Ahr (Duitsland) en Alain Saeijs (België). Nick Dudink won van Herbert Thür, maar werd uit het toernooi gespeeld door de Duitser Murat Gökmen.

Voor het Nederlandse thuispubliek waren er op die eerste dag al wat broedermoorden. Jack Wijnen won in de vroegste sessie van Rudy Gerritsen (30-16 in 33), maar achteraf werden ze beide gepasseerd door de Oostenrijker Manfred Muller. Frans van Schaik had een soort van walk-over, versloeg Menno de Vries (30-12 in 34) en plaatste zich later tegen de Tsjech Fouad Sibai met 30-13. En Paul Bruijstens opende sterk tegen Sander Jonen (30-19 in 25), Jonen won daarna wel van de zuiderbuur Peter Willems, die door Bruijstens werd gevloerd, zodat de Brabander de volgende ronde bereikte.

De dagranglijst van de eerste dag:
1 Murat Gökmen 4-1.395-6
2 Muammer Rahmet 4-1.250-6
3 Paul Bruijstens 4-1.224-7
4 Berkay Karakurt 4-1.200-6
5 Jack van Peer 4-1.176-9
6 Frans van Schaik 4-0.895-5
7 Ramazan Durdu 4-0.857-5
8 Jan Hudak 4-0.845-7
9 Marcel Dirn 4-0.769-5
10 Philip Coenen 4-0.722-4
11 Vahit Kunt 4-0.722-4
12 Nikolaus Kogelbauer 4-0.714-5
13 Wil Janssen 4-0.631-3
14 Vincent Lelievre 3-0.909-8
15 Manfred Muller 3-0.895-5
16 Ji-eun Han 2-1.166-6

Eerste reserve (en geplaatst);
Joris van 't Zelfden 3-0.789-4

De meest aansprekende poules voor de tweede dag, dinsdag:
Kay de Zwart met Wil Janssen
Nikolaus Kogelbauer met Jean Reverchon
Harrie van de Ven met Bart Ceulemans
Jeffrey Jorissen met Jan Hudak en Tom Löwe
Maxime Panaia met Joey de Kok
Frans van Schaik met Raymund Swertz
Joris van 't Zelfden met Ronny Brants en Berkay Karakurt
Jack van Peer met Huub Wilkowski
Dave Christiani met Paul Bruijstens en Grégory Le Deventec.

 

Drie Dudinks op de tribunes: Nick, die werd uitgeschakeld, zijn broer Leon en vader Ben

 

De excentrieke Italiaan Giovan Battista Basile, één van de spelers die worstelden met de tafels op de vroege zondagmorgen

 

Joris van 't Zelfden, met een extra ticket naar de volgende ronde

 

Gerhard Kostistanski, glanzende opening, maar toch uit het toernooi gespeeld

 

Jack Wijnen krijgt de sticker van de sponsor opgespeld door de Belgische arbiter Robert Monnissen

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

 

Driebanden World Cup
Volg ons online