De laatste clash in de DKM Tools League: SIS-Bousema

Maandagavond (20 juni) gaat het om de Nederlandse titel in de DKM Tools League, en staan SIS Schoonmaak en Bousema Lochem in Uden tegenover elkaar in het SIS centrum (vanaf 19.00 uur). Live beelden op Kozoom, inzet: de kampioensbeker met de grote oren.

19 juni 2022

UDEN/LOCHEM - Het voortraject in de Nederlandse eredivisie driebanden werd gedomineerd door het topteam van SIS Schoonmaak, maar voor de echte titelrace staat alles maandag weer in de beginstand. De play-offs in de teamcompetitie gaan naar de climax met twee finalisten: SIS Schoonmaak en Bousema Lochem, met de kopmannen Eddy Merckx en Martin Horn. De eerste finale werd gespeeld bij Bousema en eindigde in 4-4 met één carambole verschil in het voordeel van de Schoonmakers uit Uden. Maandagavond (vanaf 19.00 uur) volgt de return in het mooiste biljartcentrum van Nederland aan de Neringstraat West in Uden.

Ronny Hazewinkel, de teamchef van Bousema, heeft aangekondigd dat zijn team, komend uit 'De Achterhoek in het klein' absoluut voor de winst gaat en niet terugdeinst voor de botsing met de topfavoriet. Waarom zou het Lochemse viertal ook? Ze hebben toch, als enige van alle tegenstanders in de DKM  Tools League, thuis in de competitie al eens gewonnen van SIS.

Dick Jaspers is er niet bij maandag bij SIS, omdat de wereldkampioen niet genoeg wedstrijden in de competitie heeft gespeeld. Dat brengt Eddy Merckx op de positie van kopman in het team met Martin Horn op het centercourt van het SIS Billiards Experience Cenrer als geduchte tegenstander. Jean van Erp staat tegenover de Belg Johan Loncelle, Raimond Burgman treft Sefan Galla, de invaller voor Anno de Kleine, die op vakantie is. En Raymund Swertz speelt de enige echte Nederlandse clash in de beslissende titelwedstrijd tegen Frans van Schaik..

 

Het sterrenteam van SIS Schoonmaak, in de beslissende partij om de titel zonder 's-werelds beste

 

Martin Horn, Jean van Erp en Raymund Swertz toonden in het net afgeronde Europees kampioenschap een voortreffelijke vorm. Eddy Merckx heeft na zijn prachtige overwinning in de World Cup in Vietnam een iets mindere periode. Raimond Burgman tobt met zijn gezondheid, wacht op een operatie die maar voelt zich met zijn wedstrijdmentaliteit in staat om voor winst te gaan.

Eddy Merckx tegen Martin Horn kan alle kanten op: twee wereldtoppers met grote kwaliteiten.
Jean van Erp tegen Johan Loncelle is een fifty-fifty partij: terugkijkend had de Nederlander in de vorige partij de overwinning voor het grijpen, maar ging de Belg in een slotoffensief met de winst vandoor.
Stefan Galla tegen Raimond Burgman is onvoorspelbaar, de Nederlander is altijd een gevreesd tegenstander, de Duitser is speler van ups en downs.
Raymund Swertz speelt al drie weken op hoog niveau op het EK kader en EK kader, maar ook met SIS in de bekerfinale. Frans van Schaik moet hopen op stuntwerk wil hij de jonge allrounder kunnen bedreigen. Hij reageert evenwel zelf: ,,Ik heb de laatste jaren zeven keer tegen Raymund Swertz gespeeld en zeven keer gewonnen, ook zelfs in de World Cup in Veghel. Dus ik ben bang dat hij degene is die moet stunten tegen mij.''

Het SIS team is op basis van de laatste resultaten niet de torenhoge favoriet die het team zou moeten zijn. Dat bleek ook in de heenwedstrijd, waar de twee titelkandidaten bijna gelijk eindigden. SIS Schoonmaak maakt er geen geheimd van dat het voor een sensationele triple gaat: de overwinning in de Nederlandse bekerfinale is al binnen, nu wacht eerst de finale van de play-offs en later nog de Coupe d'Europe, één week later in Porto.

De cijfers in de eredivisie van SIS Schoonmaak waren indrukwekkend:

  • 22 wedstrijden oppermachtig. Met Dick Jaspers (5), Eddy Merckx (14), Jean van Erp (19), Raimond Burgman (17), Martien van der Spoel (17), Raymund Swertz (15) en Nicky van Venrooij (1) werden 88 wedstrijden gespeeld.
  • Het werd vier keer 8-0, één keer 7-1, tien keer 6-2, vijf keer 5-3, één keer 4-4 en alleen tegen Bousema werd in de competitie verloren met 5-3.
  • SIS Schoonmaak haalde 41 punten in de competitie, maar Carl Verhoeven, de teambaas, beseft dat die fantastische cijfers geen garantie zijn voor de titel.
  • SIS Schoonmaak haalde een teammoyenne van 1.516, dat is wereldniveau.

Door de koppositie na de reguliere competitie was SIS Schoonmaak direct geplaatst voor de finale van de Play-offs. De wedstrijden tussen Bousema Lochem en Cues&Darts, voor de andere plaats in de finale, eindigde in winst voor Bousema.

Maandag wordt dan eindelijk gestreden om 'de beker met de grote oren', die Carl Verhoeven zo graag in zijn prijzenkast zou bijzetten, maar die Ronny Hazewinkel, met een onverwachte apotheose, voor het hetzelfde geld in een triomftocht mee naar Lochem zou kunnen nemen.

 

De Beker met de grote oren verhuist maandag naar het SIS centrum of naar Bousema in Lochem

 

Martin Horn, de sterke kopman van Bousema Lochem

 

Eddy Merckx, kopman van SIS en tegenstander van Horn

 

Raymund Swertz, in de Hollandse clash tegen Frans van Schaik

 

Frans van Schaik, tegenstander van de coming-man Raymund Swertz

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Beker met de grote oren

 

DKM Tools League Driebanden
Volg ons online