De halve finalisten zijn bekend

Spectaculaire uitschakeling landskampioen Eureka Billard in poulefase

De halve finalisten: Buffalo.nl, MC Breda, Dallinga.com en TOVV/Royal Pro

03 juni 2017

OOSTERHOUT - Wie had er nu verwacht dat Frans van Schaik en Danny Molier, los van elkaar, uiteindelijk voor een happy end zouden zorgen voor TOVV/Royal Pro. Dat Eureka Billard, de kampioen van de eredivisie, op de slotdag van de bekerfinale al uit het toernooi zou liggen. We mogen zelfs wel zeggen: eruit gevlogen in een driekamp met Buffalo.nl en TOVV/Royal Pro. Twee keer gewonnen, nog één te gaan, geen vuiltje aan de lucht, hadden we allemaal verwacht. Maar zie wat er gebeurt op de derde en laatste dag van de voorronden. Eureka verliest met 6-2 van Buffalo.nl en verspeelt de plaatsing voor de halve finales op één setje.

TOVV/Royal Pro was dolgelukkig natuurlijk na de uitsluiting van Frans van Schaik op donderdagavond. En Buffalo.nl was de koning te rijk, want na zó'n belabberde start zo knap herstellen, dat verdient alle bewondering. Vooral voor Jeffrey Jorissen, de onbetwiste uitblinker van het team. Roland Forthomme was een andere ster van deze voorronden met winst op Davy van Havere, Frédéric Caudron en Murat Naci Coklu (1.956, 1.853 en 2.143).

 

 

Buffalo.nl en TOVV/Royal Pro dus naar de halve finales van de Jumbo bekerfinale, Eureka Billard vervroegd naar huis. De twee andere finalisten zijn Medisch Centrum Breda en Dallinga.com. De Brabanders bleven ongeslagen, de Zeeuwen grepen de plaats in de eindronde als een sluipschuitter, door een zwaarbevochten overwinning op 't Hartje. Frédéric Caudron, Jean Paul de Bruijn en Steven van Acker sloten de voorronden met winst af. De vierde man van Dallinga, Patrick Vasseur of Bart Ceulemans, zijn vooralsnog de zwakke schakels wil het team een gooi doen naar de beker.

Het toernooi kreeg voor Buffalo een andere wending, nadat de Hagenaars op de eerste dag met 6-2 van TOVV hadden verloren. Het herstel diende zich eerste aan tegen BC Arnhem (8-0) en op vrijdag tegen Eureka Billard, dat met 6-2 werd verslagen. Jeffrey Jorissen was de grote man bij de Hagenaars met drie winstpartijen, twee keer met 1.607 en in de laatste partij met 1.571. Jean van Erp was ook voortreffelijk tegen Raimond Burgman, die hij met 3-0 versloeg en Glenn Hofman maakte het karwei af tegen Dave Christiani met 2-1 (1.615/1.160).

TOVV beleefde zijn dag van glorie door de 8-0 winst tgen BC Arnhem. Birol Uymaz, Martin Spoormans en Richard Bitalis wonnen alle drie met 2-1, maar toen moest Danny Molier, met argusogen bekeken, het nog afmaken tegen Martijn Egbers. Dat bleek nog geen sinecure voor de opvallende invaller. Hij verloor de eerste set met 15-8 in 24, won de tweede in een zeer pover onderonsje met 15-9 in 29, maar leek toen opeens bevrijd van alle spanning en druk. In de beslissende set, die TOVV naar de halve finale moest brengen, schoot Molier uit zijn slof met een serie van zeven in de vijfde beurt (10-6) om drie beurten later keurig te finishen met 15-10 (acht beurten).

Waar ging het eigenlijk mis bij Eureka Billard, toch eigenlijk de grote kanshebber? Dave Christiani was niet goed (twee keer verlies), Raimond Burgman ook niet, vooral in de kansloze partij tegen Glenn Hofman en John Tijssens, goed gestart, ging in zijn volgende twee partijen twee keer op de pijnbank tegen Frans van Schaik en Jeffrey Jorissen. En hoe wrang kon het zijn: laat die ene winstpartij van Frans van Schaik nou net beslissend zijn voor de plaatsing.

Medisch Centrum Breda, met Raymon Groot als zwakste broeder, sloot de voorronden af met een remise tegen Bousema. Roland Forthomme en Barry van Beers waren goed voor zeges op Murat Naci Coklu en Markus Galla, hoewel Van Beers maar net overeind bleef in de beslissende set (15-14).

Bij Dallinga was Steven van Acker het meest overtuigend met 1.500, Caudron klopte Koorevaar, maar won een setje met 15-14 en verloor er één op één carambole. Patrick Vasseur verloor met 2-1 van Wim van Cromvoirt, Jean Paul de Bruijn bleef ongeslagen tegen Frank Martens, maar had ook twee keer 15-14 nodig om zijn team aan de winst te halen.

 

 

De halve finales zaterdag om 11.00 uur in De Bussel in Oosterhout:
Medisch Centrum Breda-TOVV/Royal Pro
Buffalo.nl-Dallinga.com

 

Tekst: Frits Bakker

Foto's ©Ton Smilde

Bekerfinale Driebanden
Volg ons online