De eredivisie, de kopgroep, de kansen en de vooruitzichten

De DKM Tools League, de eredivisie driebanden, is ruimschoots halfweg: de 13e speelronde werd afgewerkt deze zondag: de kopgroep tekent zich af, met veel kanshebbers voor de play-offs

06 februari 2022

OOSTERHOUT - De camping en teambaas Jerry Hermans loopt met een tevreden glimlach door de biljartarena. Het is goed geweest, vindt hij: een mooie winnaar in de campingclash, veel mensen om te kijken, eindelijk weer een goed vooruitzicht. De teams van De Eekhoorn en DKM Tools, die allebei in de eredivisie uitkomen, troffen elkaar deze zondagmiddag in de eigen biljartzaal in de Oosterhoutse bossen. De uitslag: 6-2 voor het eerste team. ,,Het was spannend, met zo'n vijftig supporters en een lekker sfeertje'', kijkt Jerry Hermans tevreden terug. Hij speelde zelf zijn beste partij van de competitie tot nu toe. ,,Dat voelt goed, want eigenlijk kom ik nog maar net terug van Corona.''

De belangrijkste resultaten van deze speeldag? SIS Schoonmaak wint met 6-2 van 't Hartje van Oosterhout met een opvallende winst van Martien van der Spoel in 14 beurten, de beste partij van dit weekend. Cues & Darts, de nummer twee van de ranglijst, verliest van Dekker Keukens met 6-2, A1/DPC is de nummer drie na een overwinning op Zundert en Dallinga sluit keurig aan bij de top door 7-1 winst op Aartsbouw.

De twee Eekhoorn teams hebben in de onderlinge ontmoeting de helft van de competitie in de DKM Tools league bereikt. Met elf wedstrijden en 11 punten staat Team Eekhoorn nog net in de middenmoot, DKM Tools is voorlaatste in de stand. Het mooie nieuws voor dat team is: Roland Uijtdewillegen is wonderbaarlijk snel hersteld van zijn hartoperatie. Het overtuigende bewijs: hij wint zijn wedstrijd vandaag van Frans van Kuyk, toch niet de eerste de beste, met 40-37 in 22 beurten!!!

De andere drie partijen gaan naar De Eekhoorn: Peter Ceulemans wint met 40-20 in 21 beurten van Jack Wijnen, Kurt Ceulemans met 40-38 in 33 van Joey de Kok en Jerry Hermans van Eddy Willems met 40-30 in 24 beurten.

 

 

En het mooie nieuws voor de teams van de camping, zo'n 35 teams in totaal? Jerry Hermans: ,,Ze stonden allemaal te trappelen om weer te kunnen starten. En gelukkig is er niemand afgehaakt. We gaan er weer lekker aan beginnen. Wij zelf hebben dit jaar niet echt de ambitie om de play-offs te halen, maar het eerste team blijft nog tenminste drie jaar bij elkaar. Die ambitie is er voor de komende jaren zeker wel.''

Zes teams uit de bovenste helft van de ranglijst gaan het in het tweede partij van de competitie uitvechten voor drie plaatsen. SIS Schoonmaak is met 23 punten uit 12 wedstrijden een honderd procent zekere kandidaat. Cues & Darts (tweede met 17 uit 13), A1/DPC (derde met 15 uit 13), Dallinga.com en STZ Zundert (vierde en vijfde met 14 uit 13) gaan de strijd aan om voor de titel te gaan spelen.

Wat heeft de speeldag van deze zondag uitgewezen?

1. Dat SIS Schoonmaak niet ongenaakbaar is, maar dat misstappen zeldzaam zijn. Deze zondag maakte Jean van Erp een slippertje met verlies tegen de sterk spelende Davy van Havere (40-39 in 19). Raimond Burgman, na een flitsende start, won van Martin Spoormans (40-22 in 21), Raymund Swertz van Frank Martens (40-32 in 24) en Martien van der Spoel was subliem in zijn partij tegen Harrie van de Ven (40-21 in 14).

2. Cues & Darts hield de koploper vorige week op een gelijke score, maar kon niet lang genieten van die weelde. De nummer tien, Dekker Keukens, speelde de runner-up naar een 6-2 nederlaag. Ad Koorevaar, die zaterdag nog zeer matig speelde tegen Jean van Erp, versloeg nu Pierre Soumagne met 40-29 in 20 beurten. Gerwin Valentijn won in 26 van Jack van Peer en Henk Blauwblomme in 38 van Wesley de Jaeger. De enige winnaar voor het Tilburgse team: Huub Wilkowski in 21 beurten.

3. Dat A1/DPC een zogenaamde 'vierpuntenwedstrijd' tegen STZ Zundert won en opschoof op de ranglijst ten koste van de Brabanders. Voor Zundert was alleen Roland Forthomme in een beste vorm met winst op Dave Christiani: 40-20 in 20. Ronny Lindemann had een bliksemstart tegen Francis Forton (15-0) en won uiteindelijk met 40-19 in 26. Jelle Pijl liet Rik van Beers kansloos, Kay de Zwart was ruim baas over Sam van Etten met 40-29 in 34.

4. Dat Dallinga.com een gevaarlijke outsider is, ondanks de 4-4 van zaterdag tegen J&F Auto's. Het tweede optreden leverde 7-1 winst op tegen Aartsbouw met Jean Paul de Bruijn en Peter De Backer als uitblinkers tegen Dirk Weeremans en Ronny Brants (beide winst in 23 beurten). De Nederlandse kampioen, Ludo Kools, kon nog net zijn tweede opeenvolgende verlies ontlopen tegen Berry Dallinga: het werd nu 40-40 in 43 beurten.

5. Dat Bousema Lochem de laatste van de kopgroep is in deze fase, omdat de thuiswedstrijd tegen J &F Auto's maar ternauwernood gelijk eindigde. Voor de pauze wonnen Herman van Daalen (tegen Frans van Schaik) en Jeffrey Jorissen (tegen Martin Horn) voor de Hagenaars. Stefan Galla tegen Therese Klompenhouwer en Johan Loncelle tegen Barry van Beers trokken de score na de pauze gelijk. Jeffrey Jorissen schitterde tegen de wereldtopper Martin Horn. De Duitser startte met 7, Jorissen kwam eerst terug met 7 (18-9 voorsprong), later met 11 (van 25-18 naar 36-18) en won met 40-27 in 21.

En niet vergeten?
X Dat Jean Paul de Bruijn, nu weer met een dubbele winst tegen Jorissen en Weeremans) zo langzamerhand een voortreffelijke kopman voor Dallinga is geworden.
X Dat Therese Klompenhouwer zaterdag voor J&F de beste dagwinnaar was met over twee gemiddeld.
X Dat SIS Schoonmaak ook zonder zijn wereldtoppers - en bijvoorbeeld met een sprankelende Martien van der Spoel op deze zondag - de gedoodverfde, onmiskenbare favoriet is, maar dat de competitie wordt beslist in play-offs en dat er tot het eind spanning zal zijn in de DKM Tools League.

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Eekhoorn-DKM Tools (foto Wim de Kok), foto Martien van der Spoel ©Stefan Osnabrug

 

Kozoom League Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online