De Blauwe Brigade van de KNBB Jumbo Masters

Een portret van de vier arbiters van het NK Driebanden, door Frits Bakker

29 april 2021

BERLICUM - Voor de vier voortreffelijke scheidsrechters en vier finalisten gaat het vandaag op het Nederlands kampioenschap driebanden naar de climax. De 'Blauwe Brigade' van de KNBB Jumbo Masters, naar de keurige blauwe jasjes van het arbiterskorps, blaast vanmiddag (donderdag) na de finale de bubbel uit in het Beneluxtheater van Berlicum. De teller in de totale score van geldige caramboles stond voor de slotdag al op 1423 (1258 in de kwalificaties, 165 in de eerste knock-outs voor de kwartfinales. Daarbij zijn niet gerekend de 110 punten in de partijen van Jeffrey Jorissen, de Hagenaar die de strijd staakte in zijn laatste wedstrijd om thuis op de aanstaande bevalling van zijn hoogzwangere vrouw te wachten.

 

 

De Blauwe Brigade op de Masters straalt routine, deskundigheid en rust uit met de vier arbiters die een schat aan ervaring hebben. De Brabander Ad van de Brand (67 uit Etten Leur) is de nestor van het gezelschap: gestart in 1985 als arbiter, gepromoveerd tot Europees arbiter in 1991 en een jaar later in 1992 benoemd tot wereldarbiter voor de UMB. Voor de toenmalige BWA van Werner Bayer, de professionele bond voor topspelers, reisde de Nederlander onder meer drie keer naar Las Vegas en arbitreerde hij in vele nationale en buitenlandse toernooien.

Het kleine smetje op zijn carrière is de schorsing voor anderhalf jaar door de wereldbond. Dat het nou net de joviale Brabander moest overkomen. ,,Ik was de enige BWA scheidsrechter die werd geschorst, omdat ik toevallig in beeld stond tijdens een BWA finale tussen Torbjörn Blomdahl en Christian Pills.'' Maar hij mocht gelukkig wel in Nederland blijven scheidsrechteren.

Willem Hofman (58, Klarenbeek), de jongste, maar met zijn 2.05 meter veruit de langste van het Blauwe korps (bijnaam Big Willem) is de tweede UMB arbiter die Nederland nog rijk is na een historie met veel bekende namen als Bob Janse, Jan Duparant, Eric van Thiel, Piet Taylor-Parkins, Ben Straub, Rob Wong, Maarten Oldenburg en Lidwien de Bruijn.

Willem Hofman is met Paul Brekelmans het meest actief in de internationale toernooien. Het tweetal werd door de Europese en wereldbond onder meer aangesteld op de Europese kampioenschappen in Brandenburg, de World Games in Wroclaw (Polen), een tiental Worldcups. Willem Hofman deed verder de WK's driebanden in Bordeaux, Caïro en met McCreery toernooi in New York.

Paul Brekelmans (60, uit Veldhoven) is behalve CEB arbiter ook vice voorzitter van de KNBB Sectie driebanden. De Brabander dirigeert samen met zijn rechterhand Hans de Bruin de Sectie driebanden, onder andere verantwoordelijk voor de KNBB Jumbo Masters in Berlicum. Hij hield er in de wandelgangen van het theater een vurig pleidooi voor de aanwas van jonge scheidsrechters in het biljarten.

Christel van Reekum (63, Apeldoorn) behoort als één van de weinige dames tot het nationale keurkorps van arbiters met de eerste internationale ervaring in de World Cup van Veghel. Voor de Sectie driebanden is verder alleen Samantha Stout actief als arbiter in de nationale wedstrijden en toernooien.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Ton Smilde

Arbiters KNBB NK Masters Driebanden
Volg ons online