Dave Christiani: excuus voor blunder in World Cup

Dave Christiani, drie dagen lang de beste in de voorronden, maakte wel een heel treurige afgang. De Nederlander verloor zijn eerste partij van Kwang-Yeol Park en kwam voor zijn tweede optreden niet opdagen. Hij had zich vergist in het tijdstip dat hij moest spelen en werd uitgesloten van verdere deelname.

19 december 2016

EL GOUNA – Dick Jaspers staat morgen, donderdag, in de World Cup van El Gouna tegenover een oude bekende. De Deen Tonny Carlsen, met wie hij ooit in Nederland in een prachtig team speelde, is de tegenstander van de Nederlander in de eerste ronde van het hoofdtoernooi. De loting sloot een dag van laatste kwalificaties en emoties af, waarin Dave Christiani een van de ongewilde hoofdpersonen was.

Twee van de beste Koreanen en de Belg Eddy Leppens voerden het veld van twaalf spelers aan die na vier dagen van kwalificaties meegaan naar het hoofdtoernooi van de World Cup in El Gouna. Het laatste toernooi van dit jaar, gespeeld aan de boorden van de Rode Zee en met Frédéric Caudron als koploper beslissend voor de eindstand, gaat de knock-out fase in met twaalf kopstukken van de ranglijst en de vrijwel voltallige mondiale subtop.

De beste spelers uit de kwalificatie waren Jung-Han Heo (4 punten 2.222), Haeng-Jik Kim (4-2.000) en Eddy Leppens (1.951). Zes Koreanen en vijf Turken overleefden de voorronden met één Belg,een Griek, een Duitser en een Deen. Veel van de andere topspelers, zoals Tayfun Tasdemir, Javier Palazón, Sung-Won Choi en Pedro Piedrabuena, misten de kwalificatie.

Dave Christiani, drie dagen lang de beste in de voorronden, maakte wel een heel treurige afgang. De Nederlander verloor zijn eerste partij van Kwang-Yeol Park en kwam voor zijn tweede optreden niet opdagen. Hij had zich vergist in het tijdstip dat hij moest spelen en werd uitgesloten van verdere deelname. 

De Limburger ging diep door het stof: ,,Ik was op het verkeerde been gezet door een andere Nederlandse speler, die tegen me zei dat ik om 4 uur moest spelen. Dat bleek om 1 uur te zijn. Ik ben naar mijn kamer gegaan om te rusten en heb mijn telefoon afgezet. Het is mijn eigen schuld, ik heb er enorm veel spijt van en het is onprofessioneel. Ik had natuurlijk zelf moeten kijken hoe laat ik moest spelen. Dit is een dag die ik niet snel zal vergeten, terwijl ik er zo veel van had verwacht.’’

Dave Christiani bood onder meer de Europese en Nederlandse voorzitter Bennie Deegens excuses aan voor zijn blunder. De Tsjech Ivo Gazdos kwam ook niet opdagen voor zijn partij en werd ook uitgesloten.

Therese Klompenhouwer kwam niet door de poule waarin Eddy Leppens de onbetwiste beste man was. De Belg versloeg Therese in de eerste partij met 40-18 in 29 beurten. Het herstel van de Nederlandse, in haar tweede optreden tegen de Egyptenaar El Messery (winst met 40-35 in 39) was niet goed genoeg om voor een van de beste runner-up posities in aanmerking te komen. Toch was Therese tevreden over haar gemiddelde van 0.852, zo reageerde ze op haar facebook.

Jung-Han Heo was één van de hoogvliegers van de dag met partijen in 19 en 20 beurten, Haeng-Jik Kim versloeg in zijn laatste partij Martin Horn met 40-33 in 20. De Duitser plaatste zich als eerste van de runners-up dankzij zijn hoge gemiddelde (1.780). 

Tayfun Tasdemir speelde een merkwaardige voorronde: in zijn eerste partij tegen Hakan Incekara kwam hij uit kansloze positie terug en finishte met een serie van vijftien. De twee Turken werden evenwel allebei verslagen door de verbluffende Myung-Woo Cho, de 18-jarige, kersverse wereldkampioen bij de junioren.

De voormalige Koreaanse nummer één Jung-Han Heo voerde de sterke poule aan met Tonny Carlsen en Juan David Zapata, Murat Naci Coklu, met 1.818 en serie van 13, moet veel rankingpunten verdedigen, maar lijkt in goede vorm. Voor Murat Tüzül was een partij in 14 beurten (de beste van de dag) niet voldoende om zijn verlies tegen Lütfi Cenet weg te werken. Sung-Won Choi, voormalig wereldkampioen, werd tot twee keer toe verslagen, door Jae Guen Kim en David Martinez. Ahhmet Alp bleef verrassend baas over twee Vietnamezen, Quoc Nguyen Nguyen en Xuan Cuong Ma. Eddy Leppens heerste soeverein in de poule met Therese Klompenhouwer en Ihab El Messery (40-18 en 40-12).

Verder was er de poule met Semih Sayginer, Javier Palazón en Birol Uymaz. De twee Turken openden het bal: Sayginer, halve finalist op het laatste WK, won met 40-20 in 18. De verliezer, Uymaz, streed voor een klein kansje en won van Palazón met 40-27 in 26. Daardoor werd de partij Sayginer-Palazón beslissend voor plaatsing. De Spanjaard was meedogenloos voor Sayginer, maar strandde ondanks de winst (40-21 in 23) in het zicht van de eindstreep. Sayginer moest 20 punten halen om zich te plaatsen, scoorde 21 keer en kwam met de schrik vrij.

De top twaalf:

1 Jung-Han Heo 4-2.222-9

2 Haeng-Jik Kim 4-2.000-9

3 Eddy Leppens 4-1.951-12

4 Murat Naci Coklu 4-1.818-13

5 Jae Guen Kim 4-1.777-6

6 Kwang-Yeol Park 4-1.600-7

7 Choong-Bok Lee 4-1.509-7

8 Myung-Woo Cho 4-1.454-9

9 Lütfi Cenet 4-1.269-9

10 Semih Sayginer 2-1487-8

11 Kostas Kokkoris 2-1.460-7

12 Ahmet Alp 2-1.102-4

De loting voor het hoofdtoernooi:

Donderdag, 12.00 uur (Egyptische tijd):

Frédéric Caudron-Hyung Kon Kim

Quyet Chien Tran-Khaled Erfan

Dong-Koong Kang-Myung-Woo Cho

Sameh Sidhom-Kostas Kokkoris

14.00:

Jae-Ho Cho-Kwang-Yeol Park

Marco Zanetti-Henry Diaz

Jung-Han Heo-Roland Forthomme

Eddy Merckx-Choong-Bok Lee

16.00:

Dick Jaspers-Tonny Carlsen

Eddy Leppens-Ahmet Alp

Dani Sánchez-Jae-Guen Kim

Murat Naci Coklu-Murat Tüzül

18.00:

Nikos Polychronopoulos-Martin Horn

Jérémy Bury-Riad Nady

Haeng-Jik Kim-Lütfi Cenet

Torbjörn Blomdahl-Semih Sayginer

Tekst: Frits Bakker Foto: ©Eureka

Driebanden
Volg ons online