Dave Christiani de sterkste na heerlijke dag in Capelle

Geweldige finaledag Super Aramith Grand Prix Capelle: spannende finale tussen Dave Christiani en Jeffrey Jorissen; in achtste finale had Jean Paul de Bruijn op spectaculaire wijze Dick Jaspers uitgeschakeld

19 februari 2023

CAPELLE A/D IJSSEL – Op de plaats waar Dave Christiani zijn eerste en enige Grand Prix won in 2016, werd hij zaterdagavond gekroond met de eindwinst van zijn tweede Grand Prix. De locatie was wederom in Capelle aan den IJssel, de tegenstander in de finale was nu de Hagenaar Jeffrey Jorissen. De twee kopstukken van deze Grand Prix bleven tot in de laatste beurt in balans, omdat Jorissen gelijk maakte in de nabeurt na een knappe inhaalrace (40-40). De penalty-shoots moesten beslissen over de eindwinst in de thriller. Dave Christiani scoorde 4 keer van acquit, Jeffrey Jorissen miste na 3 treffers: 4-3. Het was de enerverende ontknoping van deze eerste Grand Prix van dit jaar.
 
 
 
De Limburger Dave Christiani, 43 (die in Bemmel woont, zoals Jeffrey Jorissen al twee jaar in Beuningen, zodat er eigenlijk sprake was van een 'Gelderse derby) had een feilloos voortraject met overwinningen waarin hij nauwelijks in gevaar kwam. Jeffrey Jorissen doorliep een iets moeizamer circuit, met bovenal een mooie ontsnapping tegen Adrie Demming, die hij inhaalde met een slotserie van 9 en tenslotte in de shoot-outs versloeg. De twee andere finalisten waren Jean Paul de Bruijn en Jean van Erp, wat al aangaf dat het de Grand Prix van de routiniers en al min of meer gelouterde spelers was. De voornaamste kanshebber die ontbrak in de eindfase was Dick Jaspers, de Nederlands kampioen die in de achtste finales werd verslagen door Jean Paul de Bruijn met 40-22 in 16. Glenn Hofman, ook een van de uitblinkers, werd in de kwartfinale ook uitgeschakeld door Jean Paul de Bruijn (40-28 in 19). Op zijn beurt werd De Bruijn gevloerd door Jorissen in de halve finale met 40-29 in 17.
 
Dave Christiani is opvallend lang weggebleven uit de hoogste top van de Grand Prix toernooien, maar demonstreerde eindelijk weer eens zijn grote klasse. ,,Ik ben er blij mee dat ik weer een Grand Prix heb gewonnen'', lachte hij. ,,Voor de tweede keer in Capelle, waar ik voor de vijfde keer finale speelde, omdat de biljart me zo goed liggen. Ik kom hier altijd met een prettig gevoel naartoe en meestal maak ik het waar.’’
 
 
 
 
De winnaar keek met een gemengd gevoel terug op de eerste knock-outs. ,,Ik had elke keer een goede start, nam een goede voorsprong, maar had te veel beurten nodig.’’ Toch voelde hij zich met name mentaal heel sterk in al zijn partijen. ,,Op dat gebied ben ik wel gegroeid, ik zet me beter over tegenslagen heen. Dat komt misschien wel, omdat ik door de kleine die we nu hebben, minder ben gaan trainen. Ik hoop dat dit een nieuwe start is en ik meer kan schitteren dan voorheen in de Grand Prix toernooien.’’
 
Jeffrey Jorissen’s commentaar na de finale: ,,Ik had in de eerste fase van de partij iets verder weg moeten zijn, maar dat verzuimde ik. Daarna speelde Dave heel sterk. Ik kon nog wel supergoed terugkomen in de laatste beurten, want op 38-31 maak ik 6, maar kom ik ongelukkig aan voor mijn zevende punt. Dus ik verlies uiteindelijk op één puntje in de penalties, balen, maar er komt weer een volgende Grand Prix.’’
 
 
 
 
De finale startte met een 8-2 voorsprong voor Jorissen, Christiani knokte zich met een serie van 9 naar 12-8, liep later uit naar 22-15 en 25-17 en kreeg de finish in zicht bij 30-22 en 36-26. Dat was de fase, waarin Jorissen een drietal kansen kreeg en verzilverde om terug te komen tot 38-37. Op die stand speelde Christiani de partij uit en maakte Jorissen gelijk van acquit met 3: 40-40. De penaltyserie eindigde in 4-3 voor Christiani.
 
Het hoofdtoernooi startte op de vroege zaterdagmorgen onder meer met de bijna-stunt van Adrie Demming tegen Jeffrey Jorissen (uiteindelijk 5-2 voor Jorissen in de penaltyserie), een onverwachte winst van Jean Paul de Bruijn tegen Dick Jaspers (40-22 in 16), Raimond Burgman die werd uitgeschakeld door Joey de Kok met 40-35 in 24 en Sam van Etten, maker van de hoogste serie (15), die na 40-40 in de penaltieserie verloor van Jean van Erp met 4-3.
 
Jean Paul de Bruijn ging in de volgende ronde, met de beste 8, ook voorbij Glenn Hofman (40-28 in 19), Jeffrey Jorissen versloeg Frans van Schaik (40-33 in 28), Jean van Erp won van Joey de Kok (40-25 in 26) en Dave Christiani van Volkan Cetin met 40-34 in 27.
 
In de aanloop naar de finale groeide Jeffrey Jorissen naar een uitstekende vorm tegen Jean Paul de Bruijn (40-29 in 17) en rekende Dave Christiani af met Jean van Erp (40-30 in 23).
 
 
 
 
De top vier van de Grand Prix in Capelle a/d IJssel:
1 Dave Christiani
2 Jeffrey Jorissen
3 en 4 Jean Paul de Bruijn en Jean van Erp
5 t/m 6: Glenn Hofman, Volkan Cetin, Frans van Schaik en Joey de Kok.
 
 
Tekst: Frits Bakker
Foto's Dave Christiani en Jeffrey Jorissen ©Stefan Osnabrug
Driebanden Grand Prix
Volg ons online