Dani Sánchez verslaat Dick Jaspers met wereldrecord

Spanjaard wint finale World Cup in Luxor: 40-28 in 10 beurten

Wereldrecord moyenne van 2.816

 

01 april 2017

LUXOR - Het wereldrecord van Dani Sánchez in de World Cup van Luxor (2.816 gemiddeld) gaat met gouden letters de historie van de World Cups in. De 43-jarige Spanjaard uit Barcelona won zaterdagmiddag de finale tegen de Nederlander Dick Jaspers met 40-28 in tien beurten en bekroonde het toernooi met een totaal van 200 caramboles in 71 beurten. Het was een verbetering van het record dat met 2.739 al op naam stond van Sánchez en dat hij deelde met Torbjörn Blomdahl. Het toernooigemiddelde was onwaarschijnlijk hoog: 1.670. Dick Jaspers blijft de nummer één van de wereldranglijst.

Dani Sánchez straalde na afloop van geluk op het podium dat hij deelde met Dick Jaspers, Myung-Woo Cho en Tayfun Tasdemir. De laatste World Cup in Luxor had zich geen betere affiche kunnen wensen voor de finale. De wereldkampioen Dani Sánchez en de nummer één van de wereld, Dick Jaspers, stonden in het Sonesta St. George hotel aan de oevers van de Nijl tegenover elkaar. Het was de herhaling van de wedstrijd om de Supercup en weer toonde Dani Sánchez zich de sterkste in de tweekamp met zijn grote rivaal.

De winnaar, in zijn eerste reactie: ,,Ik kan het zelf niet geloven, een overwinning met een record in zo'n sterk veld. We hebben er de laatste dagen over gesproken onder de beste spelers van de wereld. Waar het naartoe gaat met het biljarten, is niet te voorspellen. Twee gemiddeld, drie gemiddeld.... We kunnen er alleen maar van dromen waar dit eindigt.'' Hij zocht naar een verklaring: ,,Het materiaal is verbeterd, de spelers en de concurrentie wordt elk jaar sterker. We jagen elkaar op naar een onwaarschijnlijk hoog niveau.''

 

 

De viervoudige wereldkampioen stond in Luxor zelf op het hoogste podium en verrijkte zijn palmares met zijn negende overwinning in een World Cup. Het jaar 2016 was al één van de beste uit zijn carrière met de overwinning op het WK, de verkiezing tot Speler van het Jaar en de winst in de Supercup. ,,Ik voelde me niet in een grootse vorm toen ik hier naartoe kwam'', maakte Sánchez duidelijk, maar in de loop van het toernooi groeide hij naar de hoogste score die hij ooit heeft gehaald in een World Cup.

Zijn beste partij bewaarde hij voor het laatst tegen Dick Jaspers, daarvoor zegevierde Sánchez eerst tegen Riad Nady (40-6 in 11), Murat Naci Coklu (40-29 in 15), Nikos Polychronopoulos (40-35 in 19) en in de halve finale tegen Tayfun Tasdemir (40-30 in 16). Beter heeft een speler nog nooit gedaan in de historie van het driebanden.

Dick Jaspers had de beste start in de finale met tien van acquit. Sánchez nam het initiatief over in de derde beurt met een serie van 14 en na een vijf van Jaspers (20-18) gingen de spelers de pauze al in na vier beurten. Zeven was daarna het magische getal voor Sánchez: twee keer zeven, in de zesde en de achtste beurt en tenslotte maakte de Spanjaard ook uit met zeven.

,,We gingen allebei de finale in met meer dan 2.500 gemiddeld'', rekende Sánchez voor. ,,De druk was hoog, want om te winnen, moesten we op het allerhoogste niveau spelen. Ik kon toeslaan op het beste moment in de partij, toen Jaspers een klein foutje maakte.''

Dick Jaspers besefte dat hij een sterke finale had gespeeld, maar werd afgestraft voor die paar kleine foutjes. ,,Ik miste een zware massé en liet een prachtige bal achter voor Sánchez, die daarop een serie van veertien maakte. Dat bleek achteraf een beslissende fase in de partij. Ik wist dat ik heel goed moest zijn, want Dani Sánchez is in de vorm van zijn leven.''

De Nederlander behoudt en versterkt zelfs zijn positie als nummer één van de wereld. ,,Mijn huidige status dank ik aan drie finales op rij in een World Cup. Ik heb er alleen niet één van die drie kunnen winnen. Dat is jammer, maar ik ben er trots op dat ik de beste op de ranglijst ben gebleven.''

De aanloop naar het hoofdtoernooi was al van een uitzonderlijk hoog niveau. Sung-Won Choi sloot de voorronden als beste speler af met 2.580 gemiddeld voor Tayfun Tasdemir met 2.000, Semih Sayginer met 1.951 en Myung-Woo Cho met 1.904. De Koreanen stonden met negen spelers in de finaleronden, de Turken met zes. Eddy Merckx was de titelverdediger.

Dani Sánchez tekende voor het eerste hoogtepunt in de knock-outs met een machtige start tegen Riad Nady (35-1 in 6 beurten) en winst met 40-6 in 11 beurten en een hoogste serie van 17. Twee partijen eindigden in shoot-outs in de eerste sessie: Tayfun Tasdemir won van Choong-Bok Lee, Can Capak van Jae-Ho Cho. Kopstukken als Frédéric Caudron, Eddy Merckx en Torbjörn Blomdahl werden uitgeschakeld door Eddy Leppens, Haeng-Jik Kim en Semih Sayginer.

Tayfun Tasdemir schitterde in een recordpartij in de volgende ronde met 40-3 winst tegen Eddy Leppens in tien beurten. Dani Sánchez demonstreerden in die fase al een voortreffelijke vorm met overwinningen in 15 en 16 beurten. Jaspers was daarna ook superieur tegen Haeng-Jik Kim, de kleine Koreaan Myung-Woo Cho speelde Semih Sayginer uit het toernooi, Tayfun Tasdemir schakelde een niet fit ogende Marco Zanetti uit en Dani Sánchez had een betere eindsprint tegen Nikos Polychronopoulos. Dat leide tot de halve finales tussen Dick Jaspers en Myung Woo Cho en Dani Sánchez en Tayfun Tasdemir.

Halve finales:

Dick Jaspers-Myung-Woo Cho 40-21 in 12

Voor de derde keer op rij schakelt Dick Jaspers een Koreaanse tegenstander uit. De snelle start van de Nederlander is de teenager Myung-Woo Cho te machtig. Vanaf de acquit scoort Jaspers eerst 8 keer en na een ketser van zijn tegenstander nog eens 7 keer. Die 15-1 blijft de marge, omdat Jaspers regelmatige serietjes maakt en Cho niet verder komt dan vijf in de 9e beurt. Jaspers haalt met nog twee keer zes de finish bij 40-21 in 12 beurten. Dat brengt zijn gemiddelde na vier partijen op 2.500. Voor de derde keer op rij (na Hurghada en Bursa) staat Jaspers in de finale van een World Cup.

Dani Sánchez-Tayfun Tasdemir 40-30 in 16

Dani Sánchez balt even de vuist en toont zijn blijdschap na de winst op Tayfun Tasdemir (40-30 in 16 beurten). ,,Ik had echt niet verwacht dat ik hier zo goed zou spelen’’, bekent hij in het zicht van de finale. ,,Voor dit toernooi heb ik in twee weken maar één wedstrijd gespeeld.’’ Sánchez heeft net als Jaspers in vier partijen zo’n 2.500 gemiddeld. Hij handhaaft zijn hoge niveau tegen Tasdemir, die hij na 26-23 in 13 beurten verslaat met een serie van 8 (34-25) en een slot van zes.

De beste toernooipartij kwam op naam van Tayfun Tasdemir met 40 in 10 beurten, de hoogste serie op naam van Dani Sánchez met 17. Het toernooigemiddelde in het hoofdtoernooi was 1.670.

Het World Cup circuit nam na vier edities afscheid van Luxor als organisatie. Volgend jaar wordt het WK in Egypte georganiseerd, vermoedelijk in Caïro aan de voet van de beroemde piramides.

De eindstand van de World Cup in Luxor:
1 Dani Sánchez 2.816-17
2 Dick Jaspers 2.540-10
3 Tayfun Tasdemir 2.343-10
4 Myung-Woo Cho 2.073-10
5 Nikos Polychronopoulos 1.854-12
6 Semih Sayginer 1.676-12
7 Marco Zanetti 1.546-9
8 Haeng-Jik Kim 1.516-10
9 Sung-Won Choi 2.117-15
10 Quyet Chien Tran 1.900-7
11 Murat Naci Coklu 1.815-12
12 Jae Guen Kim 1.547-12
13 Jérémy Bury 1.320-8
14 Can Capak 1.265-8
15 Eddy Leppens 1.162-10
16 Jung-Han Heo 1.038-9.

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Kozoom

Internationaal Jaspers, Dick Moyenne(regels)
Volg ons online