Buffalo league hervat met tweede helft van eredivisie

Twee achtervolgers, Dallinga en Prinsen, jagen op de koploper in de eredivisie: SIS Schoonmaak.

25 januari 2020

SLUISKIL/DEN HAAG - De Nederlandse eredivisie voor teams gaat morgen (zondag) de tweede ronde in met vier koplopers die elkaar maar 4 matchpunten toegeven. De teams van Dallinga (16 punten) en HCR Prinsen (17) treffen elkaar in Sluiskil en zetten de jacht in op koploper SIS Schoonmaaks, dat met 18 punten mikpunt is voor de achtervolgers. Torbjörn Blomdahl, de wereldkampioen, komt mee naar Dallinga in Sluiskil, de locatie waaraan hij mooie herinneringen heeft uit de World Cup jaren bij Dallinga. Peter De Backer is zijn tegenstander: ,,Ik weet dat er maar één Blomdahl is, maar ik ga mijn vel duur verkopen'', verzekert de Belgische allround biljarter en biljarthandelaar (PDB-art) uit Nieuwerkerken bij Aalst.

Torbjörn Blomdahl voert het team van Dinand Prinsen aan, dat het zonder Dick Jaspers, Eddy Leppens en Jef Philipoom moet doen. Dallinga mist Frédéric Caudron en Jean Paul de Bruijn. De arena in Sluiskil, één van de mooiste permanente biljartzalen in Nederland, zal ongetwijfeld vol lopen om de wereldkampioen te zien. ,,We komen allebei in de sterkste opstelling, maar hebben zeker allebei winstkansen'', voorspelt De Backer.

De 53-jarige Belg stond in zijn beste jaren drie keer op het podium van een WK driebanden (2005, 2006 en 2008) en heeft alle respect voor de veelvoudige wereldkampioen uit Zweden. Zijn laatste wedstrijd tegen Blomdahl was vorig jaar op de World Cup in Blankenberge (40-25 verlies in 18), De Backer's laatste overwinning dateert alweer van de Europacup in Strassbourg in 2007 (2-0 in sets, 1.875) In de latere jaren heeft De Backer zich meer geconcentreerd op de zakelijke kant van het biljarten. Hij heeft een 'gezond drukke' zaak, zoals hij het zelf zegt, waarin hij alles verkoopt wat met alle disciplines van zijn sport te maken heeft.

De Multilam keu die hij zelf uheeft geïntroduceerd, geldt als een noviteit in het biljarten. ,,De keu is nu twee jaar op de markt en mijn moyenne is er spectaculair mee gestegen. De makelij van de keu, vooral van de shaft (topeind) is speciaal, met 50 laminaatjes op elkaar. Het wordt zelfs nog verhoogd naar 100. Dat komt in carambole biljarten niet voor, alleen in poolbiljart. Ik speel nu boven de 1.500 in Nederland en België. En ik win veel matchen voor mijn teams, ook dat geeft een goed gevoel. Wat ik ook sil benadrukken is, dat ik met Judith nu al veel jaren een stabiele relatie heb. Dat speelt zeker ook een rol in mijn progressie aan het biljart. Ik ben er zo stilaan in geslaagd het evenwicht te vinden in de combinatie biljart en zaak. Dus ik voel me goed, ik leef het leven dat ik graag wil doen.'' 

Met zijn rol als kopman zondag en dus tegenstander van Blomdahl, voelt De Backer geen extra druk. ,,Ik vind het een eer om tegen de wereldkampioen te spelen'', beseft hij. Op de andere posities spelen Steven van Acker, Koen Saver en Berry Dallinga bij het thuisteam, Anno de Kleine, Jelle Pijl en Raymund Swertz bij HCR Prinsen.

Teamleider Dinand Prinsen hoopt dat hij in deze fase met zijn team geen averij oploopt. ,,Het gemis van topspelers aan beide kanten houdt de kansen in evenwicht'', verwacht hij. ,,We hebben in de wedstrijd bij ons 4-4 gespeeld.'' Dat is voor HCR Prinsen in de uitwedstrijd ook een uitgangspositie. Dick Jaspers is niet inzetbaar, omdat hij voor zijn sponsor Longoni in Mexico verblijft.

De koploper SIS Schoonmaak hervat het seizoen in Den Haag tegen 't Ivoor met Merckx, Burgman, Jorissen en Van der Spoel. De nummer vier van de kopgroep, 't Hartje van Oosterhout, gaat in eigen huis de strijd aan tegen 's Lands Welvaren. Bousema speelt tegen A1 Biljarts, Team Eekhoorn tegen Dekker Keukens, Zundert tegen DKM Tools.

De wedstrijden voor zondag en de opstellingen:

Dallinga.com-HCR Prinsen
Peter De Backer-Torbjörn Blomdahl
Steven van Acker-Anno de Kleine
Koen Saver-Jelle Pijl
Berry Dallinga-Raymund Swertz

SIS Schoonmaak-'t Ivoor
Eddy Merckx-Huub Wilkowski
Raimond Burgman-Dustin Jäschke
Jeffrey Jorissen-Marc Roofthooft
Martien van der Spoel-Jack van Peer

STZ Zundert-DKM Tools
Roland Forthomme-Roland Uijtdewillegen
Barry van Beers-Jack Wijnen
Rik van Beers-Eddy Willems
Sam van Etten-Joey de Kok

Bousema Lochem-A1 Biljarts
Johan Loncelle-Christian Rudolph
Stefan Galla-Ronny Lindemann
Wesley de Jaeger-Kay de Zwart
Frans van Schaik-Addy Wienk

Team Eekhoorn-Dekker Keukens
Frans van Kuyk-Jacob Haack Sörensen
Peter Ceulemans-Ad Koorevaar
Kurt Ceulemans-Gerwin Valentijn
Jerry Hermans-John Tijssens

't Hartje van Oosterhout-'s Lands Welvaren
Davy van Havere-Dirk Weeremans
Ismail Yasin-Ronny Brants
Harrie van de Ven-Francis Forton
Frank Martens-Marcel Hopman

Tekst: Frits Bakker

Foto Peter De Backer (Kozoom)

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online