Buffalo league: alle teams, spelers en locaties

De inschrijvingen voor deelname aan de Buffalo League, de eredivisie driebanden, zijn woensdag 31 juli definitief gesloten. De Sectie driebanden heeft alle spelerslijsten gepubliceerd en de kalender voor het komende seizoen.

01 augustus 2019

NIEUWEGEIN - De Nederlandse eredivisie driebanden, de Buffalo league, gaat dit jaar op zondag 8 september van start voor een competitie over 22 ronden. De top drie van de ranglijst speelt vanaf 9 mei om de titel kampioen van Nederland, waarbij de nummers twee en drie elkaar eerst ontmoeten in de play-offs. De regerend kampioen, L&B Ledermode, kan zijn titel onder die naam niet verdedigen. Het team met twee overgebleven spelers is verhuisd naar Maarssen en speelt onder de naam Dekker Keukens. De nieuwkomers in de competitie zijn 'Lands Welvaren en DKM Tools/Eekhoorn. De spelerslijsten zijn inmiddels bekend, de sluiting is op woensdag 31 juli. 

Het seizoen van de Buffalo league telt twee dubbele weekens: op 12 en 13 october de zesde en zevende ronde en op 2 en 3 mei 2020 de twee laatste en beslissende ronden. Belangrijke data in dit seizoen zijn onder meer de World Cup in Veghel van 20 tot en met 26 october, het WK voor dames en junioren in Valencia van 30 september tot en met 5 october en de Masters van 16 tot en met 19 januari in Berlicum. Twee Grand Prix toernooien hebben dit jaar een locatie: vanaf 16 september de Grand Prix in Capelle en vanaf 25 november de Grand Prix van Tilburg, waarna de finalisten voor de Masters bekend zijn.

De twaalf teams voor de Buffalo league hebben zich inmiddels aangemeld met de verwachte opstellingen. De geschorste PBA spelers van de UMB zijn alleen in Nederland en België toegestaan om in de teamcompetities te spelen, omdat de CEB daar volgens de statuten geen invloed op kan hebben. CEB president Diane Wild maakt duidelijk: ,,In andere landen, zoals Frankrijk, Duitsland, Turkije, Spanje en Denemarken, zijn alle PBA spelers uitgesloten van alle nationale competities, ook teamwedstrijden.''  Voor alle PBA spelers geldt wel dat ze zijn geschorst en niet mogen deelnemen aan kwalificaties voor de Coupe d'Europe voor teams en de finale in Porto volgend jaar. Over deelname aan de Grand Prix toernooien wordt later beslist.

De teamopstellingen voor de Buffalo League die officieel op de website van de KNBB zijn gemeld:

SIS Schoonmaak, Den Haag

Het Haagse SIS Schoonmaak, dat vorig weekend een teamdag hield als voorbereiding op de competitie, wordt gezien als een van de voornaamste kandidaten voor het kampioenschappen. Het team onder leiding van Cor Trampe eindigde vorig jaar bovenaan na de reguliere competitie, maar raakte de titel kwijt in de play-offs. Eddy Merckx is de nieuwe aanwinst als kopman. De Belgische wereldtopper vervangt Glenn Hofman die is vertrokken. De ambities zijn klip en klaar: SIS Schoonmaak gaat voor niets minder dan de titel met het team dat vrijwel altijd in de sterkste opstelling speelt. De speellocatie: Biljartcafé Jorissen.
De spelers: Eddy Merckx, Jean van Erp, Raimond Burgman, Jeffrey Jorissen, Martien van der Spoel en Herman van Daalen.

HCR Prinsen, Haarlo

Torbjörn Blomdahl keert terug in de Nederlandse eredivisie, waarin hij vele jaren in het verleden een van de kopstukken was. De Zweed wordt in de wedstrijden waarin hij speelt tweede man achter Dick Jaspers. Beide spelers hebben daarnaast een druk internationaal programma en zullen een aantal ronden ontbreken. Teamleider is Dinand Prinsen, de locatie HCR Prinsen in Haarlo.
De spelers: Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl, Eddy Leppens, Jef Philipoom, Anno de Kleine, Raymund Swertz, Jelle Pijl, Roy Zielemans.

Bousema, Lochem

De kern van het team bestaat uit sterke buitenlandse spelers met Murat Naci Coklu en Martin Horn als belangrijkste troeven. Johan Loncelle, die vorig jaar zijn come-back maakte, heeft zich al direct sterk ontwikkeld in de eredivisie. Ronny Hazenwinkel is de teamleider.
De spelers: Murat Naci Coklu, Martin Horn, Johan Loncelle, Stefan Galla, Gökhan Salman, Wesley de Jaeger, Frans van Schaik, Markus Galla, Sander Jonen, John Schollink.

Dallinga.com, Sluiskil

Met Frédéric Caudron als kopman zijn de Zeeuwen zeker een van de kanshebbers voor een hoge klassering. De teamleider, Berry Dallinga, heeft Peter De Backer als versterking aangetrokken om het team op sterkte te houden als de twee kopmannen internationale verplichtingen hebben. De Backer speelde vorig jaar een opvallend seizoen in de eredivisie. Raymond Ceulemans blijft een van de publiektrekkers van Dallinga en zal zeker enkele wedtrijden meespelen. De speellocatie: Hotel, Café, Restaurant Dallinga in Sluiskil.
De spelers: Frédéric Caudron, Jean Paul de Bruijn, Peter De Backer, Steven van Acker, Raymond Ceulemans, Marco Janssen, Bart Ceulemans, Berry Dallinga.

Dekker Keukens, Maarssen

De Deen Jakob Haack Sörensen, die schitterde in de laatste World Cups, is een van de opvallende nieuwe spelers in de eredivisie. Hij wordt kopman van het team van Dekker. De twee blijvers zijn Gerwin Valentijn en John Tijssens. Jeroen Hoogwerf is de teamleider van de kampioen van dit jaar, die vertrok bij 't Tapperijke in Hoeven en drie van zijn belangrijke spelers, Eddy Merckx, Dave Christiani en Peter De Backer zag vertrekken.
De locatie is 't Schuurtje in Maarssen.
De spelers: Jakob Haack Sörensen, Ad Koorevaar, Gerwin Valentijn, John Tijssens, Paul Bruijstens, Henk Blauwblomme.

 

STZ Zundert

Roland Forthomme blijft zijn team trouw als kopman, Sam van Etten is de vervanger voor Peter Ceulemans. Daarnaast heeft Jan van Kerkoerle, de teamleider, af en toe de beschikking over sterke buitenlanders: Nikos Polychronopoulos en Jérôme Barbeillon. De speellocatie is Biljartcentrum D'n Hoek.
De spelers: Roland Forthomme, Barry van Beers, Rik van Beers, Sam van Etten, Nikos Polychronopoulos, Jérôme Barbeillon, Frédéric Mottet.

Team Eekhoorn, Oosterhout

Jerry Hermans, de lokaalhouder op Camping Eekhoorn, realiseerde in de zomermaanden een aanzienlijke verbouwing van zijn biljartlokaal. De zaal is met vijf meter uitgebreid, waardoor nu vier matchtafels en twee kleine tafels vast tot de arena behoren. Met 40 teams in totaal is De Eekhoorn een van de grootste biljartlocaties in Nederland. Het eerste team kreeg versterking van Peter Ceulemans, die tweede man wordt achter Frans van Kuyk. Jerry Hermans: ,,We willen met dit team zeker de play-offs halen.''
De spelers: Frans van Kuyk, Peter Ceulemans, Kurt Ceulemans, Jerry Hermans, Jose Maria Mas, Adrie Demming.

't Ivoor, Boxtel

Het team dat vorig jaar een opvallend debuut maakte in de eredivisie heeft zijn selectie uitgebreid met sterke aanwinsten. Dave Christiani wordt de kopman, David Martinez de sterke tweede man. Met Therese Klompenhouwer heeft 't Ivoor de wereldkampioene bij de dames in huis. Emanuel Coort is de teamleider in het biljartcentrum dat inmiddels een club van zo'n honderd leden telt.
De spelers in de eerste selectie: Dave Christiani, David Martinez, Thomas Andersen, Cédric Melnytschenko, Huub Wilkowski, Adrian Tachoire, Dustin Jäschke, Therese Klompenhouwer, Jack van Peer, Marc Roofthooft.

 

A1 Biljarts, Apeldoorn

De teamleider, Addy Wienk, gaat selecteren uit een buitenlandse kern met Birol Uymaz en Javier Palazón. De Spanjaard baarde opzien met World Cup winst in Blankenberge dit jaar. Kay de Zwart, Addy Wienk zelf en Jordy de Kruijf zijn de Nederlanders in de selectie.
De spelers: Javier Palazón, Birol Uymaz, Michael Nilsson, Christian Rudolph, Ronny Lindemann, Richard Bitalis, Kay de Zwart, Rudy de Laet.

't Hartje, Oosterhout

De Brabanders hebben twee spelers uit het PBA circuit in de selectie van wie Glenn Hofman de nieuwe kopman is en Savas Bulut de nummer twee. Harrie van de Ven, Frank Martens en Davy van Havere lijken vaste spelers in het team, dat in Martin Spoormans en Ad Broeders nog twee routiniers heeft. Ton Roovers is de teamleider.
De spelers: Glenn Hofman, Savas Bulut, Davy van Havere, Harrie van de Ven, Frank Martens, Martin Spoormans, Ad Broeders, Ivan Stitschinsky, Ismail Yasin en Murat Gökmen.

DKM Tools/Eekhoorn, Oosterhout

Het tweede team van De Eekhoorn promoveerde en debuteert in de eredivisie. Roland Uijtdewillegen is de geroutineerde kopman, Joey de Kok een van de jonge talenten in het Nederlandse driebanden. Verder zijn Jack Wijnen en Eddy Willems zeker spelers die het niveau aankunnen. Jerry Hermans is ook teamleider van dit team.
De spelers: Roland Uijtdewillegen, Jack Wijnen, Eddy Willems, Joey de Kok, Frank Hommering.

's Lands Welvaren, Kwadendamme

De andere nieuwkomer in de eredivisie speelt in Tapperij 's Lands Welvaren van biljartpromotor Nico Peeters. Drie Belgen vormen de sterke kern: Dirk Weeremans, Ronny Brants en Francis Forton. Het tweede Zeeuwse team koestert de verwachting zich te handhaven in het walhalla van het Nederlandse driebanden. De teamleider is Nico Peeters zelf.
De spelers: Dirk Weeremans, Ronny Brants, Francis Forton, Marcel Hopmans, Andy de Bondt.

Tekst: Frits Bakker

Foto-compilatie van enkele kopstukken in de eredivisie (Dirk Acx)

 

 

Bekerfinale Biljartspelers Bondsbureau/Koepel
Volg ons online