Briljante finish Leppens, maximale winst Prinsen

De Buffalo league op zijn kop na 8-0 verlies van SIS Schoonmaak, puntverlies van Bousema bij de debutant en koppositie voor 't Hartje van Oosterhout

22 september 2019

HAARLO/OOSTERHOUT - De biljartzaal in Hotel Prinsen maakte zich al op voor een mooi feestje, want het thuisteam leek in de eredivisie driebanden op weg naar een klinkende overwinning op de grote titelfavoriet SIS Schoonmaak. Drie thuisspelers op winst, alleen Eddy Leppens stond tien punten achter tegen Jean van Erp, maar 6-2 was ook al een prachtig succes. Maar toen kwam dat wonderlijk mooie moment, het onbetwiste hoogtepunt, niet alleen van de wedstrijd Prinsen-SIS, maar van heel de speelronde in de eredivisie. Eddy Leppens stond 27-17 achter en begon aan zijn 14e beurt: hij liep vlotjes naar de 10, naar de 15, naar de prachtige kloof van de 20 en maakte in de extase van dat slot ook zijn laatste drie, winnende caramboles: 23!!!

 

 

Wat Leppens deed, was pure wereldklasse. Het kwam heel dicht bij de 26, die de Koreaan Jae-Ho Cho een dag eerder maakte in de Survival Masters in Seoul. Maar de Koreaan had gemist na die serie. Wat als de Belg zijn serie had mogen vervolgen, wát als hij zijn poging om het wereldrecord te verbeteren had mogen doorzetten. Wat als... het is een zinloze vraag, want zo is het niet in biljarten, de regels zijn anders. En bovendien moest Jean van Erp voor SIS de nabeurt nog spelen, die hij trouwens miste.

SIS Schoonmaak-HCR Prinsen: 8-0!

Het stond daar inderdaad in harde cijfers op het bord, een maximale overwinning voor het thuisteam, dat Dick Jaspers miste (maar SIS ook Eddy Merckx), maar een onwaarschijnlijk sterke indruk wekte: 160 caramboles in 86 beurten, een teamgemiddelde van 1.860. En behalve Leppens-Van Erp (40-27 in 14) was daar ook nog eens even Philipoom-Burgman (40-30 in 20), Pijl-Jorissen (40-28 in 29) en Swertz-Van der Spoel (40-11 in 23). Wat een geweldige overwinning voor het zo teleurstellend gestarte HCR Prinsen. En oeiiii, wat een pijnlijk verlies voor SIS Schoonmaak, misschien wel de grootste afstraffing van de laatste jaren voor Cor Trampe en zijn topteam.

De Buffalo league stond op zijn kop op deze derde speeldag. SIS Schoonmaak verspeelde de koppositie, Bousema Lochem raakte onverwacht een matchpunt kwijt in Kwadendamme tegen 's Lands Welvaren. En hoe verrassend ook: 't Hartje uit Oosterhout bleef als enige op de maximale winstpunten door een maximale overwinning, nota bene in de uitwedstrijd tegen Dekker Keukens. Hoppaaaaa..., 0-8 voor de nieuwe koploper. Beste winnaar was Glenn Hofman in die wedstrijd tegen Jacob Haack Sörensen (40-29 in 22), net één beurtje beter dan Davy van Havere tegen Ad Koorevaar (40-21 in 23). Harrie van de Ven was ook ijzersterk tegen Gerwin Valentijn (40-29 in 28) en Frank Martens completeerde het succes tegen John Tijssens, met 40-26 in 35.

Bousema Lochem gelijk tegen de nog wat onwennige debutant 's Lands Welvaren? Dat was ook al door niemand voorspeld. Wie dacht nu dat Dirk Weeremans zou winnen van Johan Loncelle, de man in vorm, met 40-33 in 25. Maar vergeet niet: Dirk Weeremans speelde vorige week ook al gelijk tegen Eddy Merckx, die vandaag de finale van een wereldtoernooi speelde in Seoul. Francis Forton schraapte de andere twee matchpunten binnen voor de gelegenheids Zeeuwen met een overwinning op Wesley de Jaeger, 40-22 in 27. Stefan Galla (tegen Brants 40-28 in 24) en Frans van Schaik (tegen Marcel Hopmans 40-17 in 36) hielden gelukkig voor Bousema de score in elk geval nog in evenwicht.

Dallinga.com raakte één puntje verder achterop, omdat het in de uitwedstrijd tegen Team Eekhoorn twee gezichten toonde. Het verschil in klasse tussen de kopmannen en de nummers drie en vier was immens groot. Frédéric Caudron speelde een fenomenale wedstrijd tegen Frans van Kuyk met veruit de beste overwinning van de dag: 40-21 in 11. Jean Paul de Bruijn stond vroeg in de partij met 15-5 achter tegen Peter Ceulemans, maar herstelde zich in slot. Toen de Belg, door spanning of verlies van concentratie, de weg kwijtraakte op het eind, een paar dure missers liet noteren en ook nog de nabeurt niet benutte, greep De Bruijn de kansen om toch nog te winnen met 40-37 in 23.

Maar hoe anders was het voor de pauze geweest. Steven van Acker speelde nog een redelijke partij, maar was toch niet opgewassen tegen Kurt Ceulemans (40-34 in 33). En Berry Dallinga kon al helemaal niet in de schaduw van zijn kopmannen staan met verlies tegen Jerry Hermans (40-17 in 36) en nog een half gemiddeld.

Het eerste puntje rolde niet alleen voor 's Lands Welvoren, maar ook voor 't Ivoor binnen door een mooie 4-4 tegen STZ Zundert. De opvallendste partij? De Fransman Jérôme Barbeillon die tegen Dave Christiani met 16-0 achter stond in 5 beurten en uiteindelijk verdiend verloor met 40-23 in 20. De broers Van Beers wonnen voor Zundert, Rik in 24 beurten, Barry in 27. Sam van Etten heeft de winning-mood nog maar niet in zijn vingers in het driebanden. De Noord-Hollander verloor van Marc Roofthooft met 40-35 in 40 beurten.

DKM Tools bleef puntloos onderaan door het verlies bij A1 Biljarts met 6-2. Dat was eigenlijk best ongelukkig, want Roland Uijtdewillegen won van Christian Rudolph (40-31 in 40), maar Eddy Willems verloor op één carambole van Rudy de Laet (40-39 in 49). De vraag bij de debutant is vooral: wat is er toch aan de hand met Joey de Kok, voormalig jeugdkampioen en in drie wedstrijden voor DKM slechts goed voor moyennes van 0.697, 0.548 en 0.514.

De stand bovenaan in de Buffalo league:
1 't Hartje van Oosterhout 3-6
2 Bousema Lochem 3-5
3 A1 Biljarts 3-4
3 Dallinga.com 3-4
3 SIS Schoonmaak 3-4.

Tekst: Frits Bakker

Foto Eddy Leppens (Ton Smilde)

Buffalo League Driebanden
Volg ons online