Bousema en SIS maken thriller van play-offs

De finale van de play-offs in de DKM Tools League krijgt een prachtige apotheose: na de eerste wedstrijd tussen Bousema Lochem en SIS Schoonmaak is de score 4-4 in partijpunten en heeft SIS Schoonmaak slechts een voorsprong van 1 punt in caramboles: 136-135. De return is bij SIS Schoonmaak in Uden op maandag 20 juni vanaf 19.00 uur.

06 juni 2022

LOCHEM - De return van de play-offs in de eredivisie driebanden, in een dubbele finale tussen SIS Schoonmaak en Bousema Lochem, wordt een volkomen open wedstrijd. De twee teams staan na de heenwedstrijd bij Bousema met 4-4 gelijk, het verschil in caramboles is slechts één punt in het voordeel van SIS: 136-135. De Duitser Martin Horn wees zijn team maandagmiddag de weg in de eerste wedstrijd, waarin hij Eddy Merckx domineerde met 40-20 in 16 beurten. Johan Loncelle won ook voor Bousema, voor SIS trokken Raimond Burgman en Martien van der Spoel de score gelijk.

De terugwedstrijd, waarin SIS Schoonmaak dus een minimale voorsprong verdedigt, wordt op maandag 20 juni gespeeld vanaf 19.00 uur. Maandagmiddag waren een kleine 100 toeschouwers afgekomen op de eerste finale van de play-offs.

 

Veel toeschouwers volgden de eerste finale tussen Bousema Lochem en SIS Schoonmaak

 

De koploper van de eredivisie in de reguliere competitie, SIS Schoonmaak, dat zonder Dick Jaspers speelde, kreeg een bittere pil te slikken in de eerste van vier wedstrijden. Martin Horn ging er snel vandoor tegen Eddy Merckx met een serie van 12 in de derde beurt en hield die voorsprong vast tot het einde. De Belgische kopman, ruim een week geleden nog winnaar van de World Cup in Ho Chi Minh City, kon alleen op het eind van de wedstrijd de score nog iets terugbrengen, maar keek aan de finish tegen een marge van 20 verliespunten aan.

Die schade werd door SIS voor de pauze op de andere matchtafel beperkt, omdat Martien van der Spoel zijn partij tegen Frans van Schaik won met 40-29 in 26 beurten. Bousema ging met 2-2 die stop in en met een voorsprong in caramboles van negen punten.

Het tweede part startte met een soevereine Jean van Erp in de partij tegen de Belg Johan Loncelle (23-3), maar die voorsprong van de Brabander verdween na de pauze als sneeuw voor de zon. De Belg vocht zich terug in de partij, vocht zich terug naar 24-10 achter, 30-22 en kwam zelfs op 30-30 helemaal terug. Het angstzweet brak Van Erp zodanig uit, dat hij zijn ritme kwijtraakte in de slotfase en tegen een totaal onverwachte verliespartij aanliep door twee slotserietjes van Loncelle met 6 en 4: 40-36 in 22.

De laatste tik werd uitgedeeld door Raymond Burgman, die voor SIS na 21-19 bij de pauze demarreerde en wegliep van Anno de Kleine naar 30-25, 38-25 en uiteindelijk 40-26. Die laatste twee scores brachten SIS Schoonmaak precies met één carambole aan de leiding: 136 tegen 135.

Carl Verhoeven namens SIS Schoonmaak en Ronny Hazenwinkel van Bousema Lochem spraken van een enerverende finale. ,,Wij hebben bewezen dat we een terechte finalist zijn'', vond de Bousema captain, die zijn team zeker nog kansen geeft voor de return. Carl Verhoeven concludeerde: ,,We konden het gelukkig goed ophalen na het ruime verlies van Merckx tegen Horn, maar het was een teleurstelling dat Jean van Erp zijn grote voorsprong verspeelde. Dat betekent dat we het nu in eigen huis maar moeten afmaken.''

De uitslagen (Bousema-SIS):
Martin Horn-Eddy Merckx 40-20 in 16
Johan Loncelle-Jean van Erp 40-36 in 22
Anno de Kleine-Raimond Burgman 26-40 in 25
Frans van Schaik-Martien van der Spoel 29-40 in 26.

 

Martin Horn deelde de eerste tik uit voor Bousema in de partij tegen Eddy Merckx: 40-20

 

Raimond Burgman bracht SIS helemaal terug in de wedstrijd door zijn overwinning op Anno de Kleine

 

Johan Loncelle juicht na zijn mooie come-back en tenslotte zelfs winst tegen Jean van Erp

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Ton Smilde

 

Burgman, Raimond DKM Tools League Driebanden
Volg ons online