Berkay Karakurt is het nieuwe idool van de Turken

De 28-jarige Turk Berkay Karakurt en de Italiaanse routinier Marco Zanetti spelen morgen, zaterdag, om 12.00 uur Turkse tijd (11.00 in Nederland) de finale van het Europees kampioenschap driebanden. De andere grote Europese toppers, zoals Dick Jaspers, Tayfun Tasdemir, Dani Sänchez, Torbjörn Blomdahl en Eddy Merckx zijn uitgeschakeld op weg naar de podiumplaatsen.

14 april 2023

ANTALYA – Het Turkse biljarten is dit jaar al gezegend met Tayfun Tasdemir als wereldkampioen, het Turkse superduo Tasdemir/Sayginer op het WK voor landen en de 17-jarige Burak Hashas als wereldkampioen en Europees kampioen bij de junioren onder 25. Op het Europees kampioenschap kondigde zich vandaag, vrijdag, nog een nieuw Turks idool aan: de 28-jarige Berkay Karakurt versloeg op één dag zowel Dick Jaspers, de nummer één van de wereld en vijfvoudig wereldkampioen, als Torbjörn Blomdahl, de zesvoudige wereldkampioen. De Turken op de tribunes van het EK in Antalya beloonden de jonge Karakurt na zijn glorieuze dag met een donderend applaus. Morgen, zaterdag om 12.00 uur Turkse tijd, speelt Berkay Karakurt tegen Marco Zanetti om Europees goud. De Italiaan won in de halve finale van Dani Sánchez, de onttroonde titelverdediger op dit Europees kampioenschap. Dick Jaspers werd uitgeschakeld door Berkay Karakurt en nam afscheid van het toernooi in de kwartfinales.

Het Europees kampioenschap, waar Dick Jaspers, Dani Sánchez, Torbjörn Blomdahl en Eddy Merckx in de aanloop naar de slotdag werden uitgeschakeld, draait dus uit op een Italiaans/Turkse botsing. Dat maakt voor de Turken de uitschakeling van Tasdemir, Sayginer, Coklu en Cenet enigszins goed, want zaterdag zal de arena zeker vollopen met fans. Want ongetwijfeld hoopt Berkay Karakurt zijn fantastische toernooi nog meer glans te geven.

,,Dit was de allermooiste dag uit mijn biljartleven tot nu toe’’, glunderde Berkay na zijn overwinningen op Jaspers en Blomdahl. ,,Winnen van twee zulke grote spelers was een droom. Ik ben heel blij en trots. Het was een hard gevecht, maar met de steun van de fans heb ik kunnen winnen. Veel dank daarvoor aan de supporters, het is een grote steun al ik aan de tafel sta.’’ Voor de finale kijkt Berkay nu al vooruit: ,,Marco Zanetti is een heel moeilijke tegenstander, maar ik zal mijn best doen om de finale te winnen. Ik denk dat ik goed zal spelen met alle steun van de fans. Ik moet nu al denken aan de zomer: ik ga trouwen met mijn vriendin Gamze. En als ik win, zal dat heel veel betekenen voor mijn carrière en mijn leven.’’

Berkay Karakurt komt uit een echte biljartfamilie, woont in Bursa en is lid van Fbn Billiard Club. Hij won het Europees junioren kampioenschap in Brandenburg in 2015 en haalde vorig jaar op het EK voor senioren de kwartfinales in Nederland. De jongere broer van Omer Karakurt, die ook in de voorronden speelde, won in het voortraject van de Griek Nikos Tremoulis en de Oostenrijker Claus Maurer, zodat hij daarna mocht aantreden met de zestien spelers uit de wereldtop die automatisch waren geplaatst. In de knock-outs was Berkay bij de beste 32 net sterker dan Nikos Polychronopoulos (50-47 in 35) en een ronde later schakelde hij Lütfi Cenet uit in een Turkse clash met 50-44 in 37 beurten.

Het kon bijna niet mooier voor de jonge Turk, maar het beste moest nog komen. Op de vrijdag van de kwartfinales stond hij tegenover Dick Jaspers, de Nederlander die tot de topfavorieten behoort. Berkay Karakurt overtrof zichzelf, liep gelijk op tot 8-8 en 23-20, maar zette toen de aanval in, leide met 33-21 en overrompelde Jaspers met 50-38 in 25 beurten.

Maar nog was de honger van Berkay Karakurt niet gestild. De Zweedse wereldspeler Torbjörn Blomdahl kruiste zijn pad in de halve finale: de wedstrijd startte voor Karakurt met een kleine voorsprong (11-8), die hij uitbouwde naar 24-10 met een serie van tien in de achtste beurt. De tegenstand van de Zweed leek eigenlijk al gebroken, want daarna was het Karakurt die prachtig bleef spelen met kleine series en Blomdahl die geen stap dichter bij kwam. Het werd 40-17 in 15, 45-17 en 49-21. Berkay kon zich veroorlogen om eerst nog drie matchballen te missen, voordat hij onder de vele toejuichingen van de fans de finish bereikte op 50-23 in 21 (2.380 gemiddeld).

Berkay Karakurt gaat nu op voor zijn eerste grote goud op een Europees kampioenschap met alle topspelers. Zijn tegenstander, Marco Zanetti, is een routinier. Zanetti was al twee keer Europees kampioen, in 2013 en in 2017, toen hij Frédéric Caudron versloeg in een fantastische finale.
Maar ook nu nog behoort de net 61 geworden Italiaan tot de wereldtop. Hij zal vrijwel zeker Tayfun Tasdemir passeren op de derde plaats van de wereldranglijst na dit EK en schaart zich elke keer weer in de grote toernooien onder de allergrootsten van de wereld.

Op dit EK startte de Italiaan met winst op de Tsjech Adam Kozak (50-29 in 27), haalde hij fenomenaal uit in de partij tegen Jacob Haack Sörensen met een serie van 21 en winst met 50-21 in 20 (2.500), waarna hij de regerend Europees kampioen, Dani Sánchez, versloeg voor een plaats in de finale met 50-41 in 29, nadat de twee wereldtoppers tot 24-24 en 32-32 in balans waren gebleven, maar Zanetti het beste eindschot had met series van 10 en 5.

De uitslagen van de achtste finales waren:
Dani Sánchez-Ruben Legazpi 50-47 in 30
Eddy Merckx-Semih Sayginer 50-31 in 25
Thomas Andersen-Tayfun Tasdemir 50-45 in 29
Marco Zanetti-Jacob Haack Sörensen 50-21 in 20
Torbjörn Blomdahl-Roland Forthomme 50-35 in 31
Tolgahan Kiraz-Cédric Melnytschenko 50-33 in 27
Berkay Karakurt-Lütfi Cenet 50-44 in 37
Dick Jaspers-Jean Paul de Bruijn 50-42 in 23.

Kwartfinales:
Dani Sánchez-Eddy Merckx 50-38 in 24
Marco Zanetti-Thomas Andersen 50-43 in 25
Torbjörn Blomdahl-Tolgahan Kiraz 50-28 in 26
Berkay Karakurt-Dick Jaspers 50-38 in 25.
Tekst: Frits Bakker.
Foto Berkay Karakurt (Hervé Lacombe)

 

Driebanden EK Internationaal
Volg ons online