Beloften nemen Buffalo keu in ontvangst talentendag Haarlo

Jonge biljarttalenten krijgen gratis beschikking over speciaal ontworpen keu, als onderdeel ambitieus Jeugdplan Driebanden

22 juli 2018

Buffalo.nl heeft een speciale keu laten ontwerpen voor de aanstormende talenten in Nederland. Een grote groep van de 25 spelers die hiervoor in aanmerking zijn gekomen konden hun keu tijdens de talentendag bij HCR Prinsen in Haarlo op 14 juli in ontvangst nemen. De bijna 93-jarige Jan Eijsink had de eer deze dag met de acquitstoot te openen.

 

 

Eén van de initiatiefnemers hierachter is Bennie Deegens, voormalig voorzitter van de sectie Driebanden en inmiddels wedstrijdsecretaris.

We spraken met Bennie, en legden hem enkele vragen voor.

 

 

Bennie, kun je iets vertellen over de talentendag in Haarlo? Hoe was het?

Het was moeilijk om een dag af te stemmen met trainers en jeugd. Na veelvuldig dit geprobeerd te hebben, hebben we besloten om deze dag hoe dan ook door te laten gaan. Er was 59% opkomst. Jeugd en trainers hebben het erg mooi gevonden. Onderling nog wat wedstrijdjes gedaan, met uiteindelijk Jordy Jong als winnaar.

 

      

Hoe zijn jullie ertoe gekomen om nieuwe keus aan de jonge spelers te geven?

Het idee komt van Buffalo zelf. Samen met Roy (Buffalo) hebben we deze keu ontworpen. Doel is de driebandenjeugd enthousiast te maken en te houden, waarbij we hopen dat er uiteindelijk één of twee toppers uit groeien. Buffalo heeft toegezegd om hiermee door te gaan. Omdat we een samenwerking met KVC hebben, ga ik mij ook sterk maken dat hun talenten in de toekomst iets krijgen.

 

"Doel is de driebandenjeugd enthousiast te maken en te houden, waarbij we hopen dat er uiteindelijk één of twee toppers uit groeien"

  

Moeten ze ermee spelen, of is het vrije keuze?

De insteek is dat ze ermee moeten spelen. Hebben ze al een keu die hun goed in de hand ligt, spelen ze met eigen keu. Dan gaat de Oranjekeu terug naar de sectie, die we dan voor de volgende talenten gaan gebruiken.         

 

 

Hoe reageerden de jonge spelers, hoe blij waren ze?

De reacties waren erg positief. Er wordt nog gekeken om het zo te maken dat ze een extension kunnen gebruiken.        

 

 

Het weggeven van de keus staat niet op zich, maar is onderdeel van een ambitieus Jeugdplan. Kun je hier iets meer over zeggen?

Het is erg ambitieus! We zijn vorig jaar gestart met 18 leerlingen en 4 trainers. Het is ook iets voor oudere 'jeugd' tussen de 21 en 28 jaar. Na hun 21e vallen ze een beetje tussen wal en schip. Denk hierbij aan Raymund Swertz, Sam van Etten, Ferry Jong, Joey de Kok enz. Hier kunnen ook toppers uit voortkomen.

De jeugd tot 21 komt vanuit de opleidingen en trainingen van KVC. Dit wordt geïntensiveerd. De basis wordt door KVC gelegd waarna wij ze laten proeven aan het driebanden.

Naast deze Oranjekeus proberen wij de talenten te laten snuffelen in de World Cups. Een groot aantal leerlingen/talenten gaat komend seizoen in verschillende divisies spelen. Ons motto is zoveel mogelijk spelen en ervaringen opdoen, voorzover de financiën dit toelaten. Misschien halen we voldoende sponsoren binnen om 1 x per jaar een trainingskamp te organiseren en/of eenmaal per jaar een mental coach. Zo is Joey de Kok medio augustus door de UMB/CEB uitgenodigd voor een trainingskamp in Murcia, waar hij intensieve training gaat krijgen van de Spaanse “kampioenenmaker” Joseph Quetglas. Joey gaat van 21 t/m 23 september ook meedoen aan het WK driebanden voor junioren in Izmir (Turkije).

 

"Ons motto is zoveel mogelijk spelen en ervaringen opdoen, voor zover de financiën dit toelaten"

 

 

Tekst: KNBB
Foto Jan Eijsink ©Ad Smout/De Biljart Ballen, overige foto's ©Ton Smilde

 

Biljartmaterialen Driebanden Initiatieven
Volg ons online