Belgische hoogvliegers in de eredivisie

Eddy Leppens schittert met serie van 20, Peter De Backer met een partij van 40 in 11 beurten

24 februari 2019

HAARLO/HOEVEN - Het was een weekend met een gouden randje in de Nederlandse biljartzalen. Twee Belgen speelden een hoofdrol, één met een prachtige partij, één met een magnifieke serie. Het begon al in de Grand Prix van Oosterhout, waar voormalig wereldkampioen artistiek, Sander Jonen, in het driebanden een serie van 19 maakte. Zondag speelde eerst Peter De Backer in de eredivisie een partij uit van 40 in 11 beurten en maakte Eddy Leppens als kopman van zijn team een serie van 20. De samenvattig van het weekend: SIS Schoonmaak blijft koploper met vier punten voorsprong op STZ Zundert. De achtervolgers Bousema, Prinsen en L&B Ledermode volgen niet ver weg, zodat vijf teams in de race blijven voor vier plaatsen in de play-offs.

SIS Schoonmaak had geen kind aan de voormalige kampioen van Dallinga.com. De Hagenaars wonnen thuis met 8-0. Jean van Erp was de beste winnaar met 40 in 16 beurten. Glenn Hofman was veel te sterk voor Jean Paul de Bruijn (40-21 in 28) en Raimond Burgman meedogenloos voor de voormalig jeugdkampioen Joey de Kok: 40-8 in 23. De totaalstand in caramboles: 160 voor Den Haag, 71 voor Sluiskil, dat nu definitief is uitgeschakeld voor een hoge positie.

Peter De Backer, die twee weken geleden ook al schitterde met zijn slotserie van 26 (!) had nu in zijn partij tegen Jerry Hermans een geweldig middenstuk. De Belg scoorde één keer in de eerste vijf beurten en schoot daarna uit zijn sloffen met 12, 9 en 8 in de volgende drie beurten. Het leided tot een riante 40-10 in 11 beurten, verreweg de beste partij uit deze speelronde. Eddy Leppens maakte zijn serie van 20 op het moment dat hij nog 24 punten moest naar de finish.

,,Ik miste op een losse band, die ik over mijn hand moest spelen, waardoor de speelbal een curve maakte.'' Voor Eddy Leppens was het vooral een bewijs van vorm en dat komt op een mooi moment. Maandagavond vertrekt hij naar Seoul voor de Survival Masters, maar ook om te praten over de nieuwe Koreaanse plannen. ,,Ik hoop nog altijd dat ik geen keuze moet maken tussen de UMB en de andere bond en dat de partijen snel rond de tafel gaan om tot een samenwerking te komen. Zoals het nu tegenover elkaar staat, daar zal niemand beter van worden en vrede mee kunnen hebben.''

HCR Prinsen, met Leppens als kopman, maakte een klein misstapje in de thuiswedstrijd tegen A1 Biljarts, omdat Jelle Pijl verloor van Henk Blauwblomme (40-20 in 26) en Raymund Swertz van Addy Wienk (40-20 in 39). STZ Zundert ging soepel langs Aardexpress (7-1), maar ook Bousema Lochem greep naast de maximale winst tegen Burgmans Biljarts. Bart Ceulemans (tegen Frans van Schaik, 40-24 in 38) en Bert van Manen (tegen Stefan Spilleman, 40-25 in 44) waren de spelbrekers voor Bousema.

L&B Ledermode won van Team Eekhoorn met 6-2: de enige winst voor de Oosterhouters kwam van Frans van Kuyk, die Eddy Merckx versloeg met 40-28 in 18. 't Hartje van Wanrooy won de thuiswedstrijd van 't Ivoor met 6-2 met een sterke Davy van Havere, die won in 17 beurten.

Tekst: Frits Bakker

Foto Eddy Leppens (Ton Smilde)

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online