Bekerfinale naar climax met Bousema en Cues&Darts

De teams van Cues&Darts uit Tilburg en Bousema uit Lochem spelen morgen, zaterdag, in Perron 3 in Rosmalen de finale van de nationale beker voor teams. In die finale staan 4 Nederlanders, 1 Belg, 1 Fransman, 1 Spanjaard en 1 Turk. De finale is vanaf 11.00 uur en is live te zien op Kozoom.

05 april 2024

ROSMALEN – De Nederlandse bekerfinale voor teams gaat zaterdag naar een climax met de viertallen van Cues&Darts uit Tilburg en Bousema uit Lochem. Drie Brabantse teams en één Gelders viertal streden op de voorlaatste dag om de hoogste podiumplaatsen na de marathon van voorronden in het land. De finale om de beker met de grote oren brengt zaterdag 4 Nederlandse biljarters, 1 Belg, 1 Turk, 1 Spanjaard en 1 Fransman aan de matchtafels in de arena van Perron 3 in Rosmalen. De conclusie mag ondanks de aantallen toeschouwers die iets tegenvallen nu al zijn: de bekerfinale in sets, met Scotch Double en knock-outs is in elk geval nooit saai. Dat pleit in alle discussies voor handhaving van het systeem.

Het was bijna altijd spannend in de aanloop naar de finaledag, ook weer in de halve finale tussen Bousema en Aartsbouw die in een Scotch Double werd beslist. En niet één topspeler uit de eredivisie was de laatste dagen onkwetsbaar. Zelfs ook Glenn Hofman niet, die toch schitterde op mondiaal niveau in de laatste twee World Cups. De Haagse bestormer van de ranglijsten staat met Cues&Darts morgen in de finale dankzij zijn drie ploegmaats. Zelf werd Hofman in een mooi gevecht twee keer met 15-14 verslagen door Anno de Kleine, een routinier die zo gevreesd om zijn uitschieters tegen vaak betere biljarters.

Burgmans Biljarts uit Bergeijk moest uiteindelijk het toneel van het theater verlaten na een sensationele winst tegen SIS Schoonmaak in de Scotch Double op de eerste dag en een eervol verlies tegen Cues&Darts op de derde dag met 6-2. Wel in een Scotch Double eindigde de wedstrijd tussen Bousema en Aartsbouw. Daarin toonde Bousema zich de sterkste met 15-4, onder meer door een kapitale misser van Dirk Weeremans. Hij speelde op 5-2 met de verkeerde bal: de spelers mogen elkaar coachen in dit spel, maar ook Ronny Brants, zijn teammaat aan de rand van de arena, liet Weeremans met de verkeerde bal spelen. 

Nooit waren partijen voorspelbaar tot nu toe in de bekerfinale, altijd lagen sensaties op de loer. Zoals in de partij tussen Glenn Hofman en Anno de Kleine en ook tussen Ruben Legazpi en Bart Ceulemans. Het stond weliswaar 4-0 voor Cues&Darts in de pauze door overwinningen van Huub Wilkowski tegen Johan Roijers (2-0, 1.304 en 0.863) en van Pierre Soumagne tegen Marco Janssen (2-0, 1.764 en 0.812). Maar na de gedwongen rust werd Glenn Hofman dus gevloerd door Anno de Kleine en bleef Bart Ceulemans met 15-14 in de tweede set gelijk lopen met Ruben Legazpi. De Belg zette vol in op winst (en een tweede Scotch Double na woensdag), maar liep op de sterke Legazpi in de derde set: 15-10 (gemiddeldes 1.517/1.250).

Jeffrey Jorissen en Johan Loncelle konden de andere partijen tussen Bousema Lochem en Aartsbouw Sprundel (2-2 bij de pauze) ook geen snelle beslissing geven. Het stond 2-2 door winstpartijen van Ad Broeders op Frans van Schaik (2-0, 1.034/0.571, serie 11 van Broeders) en van Gökhan Salman tegen Tom Persyn (2-0, 1.875/0.600, serie 10 Salman).

Ronny Brants had daarna niet de aanvalskracht van de vorige dag en verloor van Jeffrey Jorissen, die wat meer flair toonde in zijn spel (15-8, 15-10). De andere Belg van Aartsbouw, Dirk Weeremans, redde zijn team door een 2-0 zege op Johan Loncelle (15-12 en 15-14). Dat maakte de Scotch Double noodzakelijk om de tweede finalist aan te wijzen. Bousema profiteerde met Jeffrey Jorissen en Gökhan Salman van die vroege fout van Aartsbouw en speelde zich in de finale.

Bousema Lochem-Cues&Darts begint zaterdagmorgen om 11.00 uur met de vier spelers van de teams die tegen elkaar spelen. De winnaar is het team dat het eerst 9 sets heeft gewonnen.

Wedstrijden zijn live op Kozoom te volgen.

Tekst: Frits Bakker

Foto Glenn Hofman/Ruben Legazpi (Ton Smilde)

 

Bekerfinale Driebanden
Volg ons online