Bekerfinale gaat verder zonder twee topteams

Het finaleweekend in de Nederlandse bekerfinale gaat verder zonder de nummers 1 en 2 van de eredivisie. SIS Schoonmaak werd in Rosmalen uitgeschakeld op de eerste speeldag, donderdag volgde ook Team Eekhoorn. Dat verhoogt de spanning, maar heeft de kwaliteit in moyennes aangetast. Vier teams blijven over voor de halve finales op vrijdag.

04 april 2024

ROSMALEN – Het slotgala van de nationale bekerfinale, gespeeld in het Brabantse Rosmalen, zet twee van de kanshebbers vooraf tegenover twee outsiders. Van de top vijf in de ranglijst van de eredivisie is nog één team over, Cues&Darts uit Tilburg. De andere vier teams zijn uitgeschakeld of hebben zich niet geplaatst. De discussies in het sjieke Perron 3 in Rosmalen, een voortreffelijk en gezellig theater om in te biljarten, gingen in de eerste twee dagen vooral over  de vraag hoe de bekerfinale aantrekkelijker kan worden gemaakt voor het grote publiek. Dat wordt dit weekend alleen maar lastiger, omdat de topteams uit de eredivisie (SIS Schoonmaak en Team Eekhoorn) ontbreken. De publiektrekkers van het toernooi, zoals Eddy Merckx, Jean van Erp, Dave Christiani en Peter Ceulemans konden de verwachtingen niet waarmaken, Cues&Darts lijkt nu de grote titelfavoriet. De uitschakeling van SIS Schoonmaak en Team Eekhoorn betekent een dubbele knock-out voor de bezetting van de finales in deze bekerstrijd.

Waar SIS Schoonmaak op de eerste dag sneuvelde in de Scotch Double tegen Burgmans Biljarts, werd Team Eekhoor, de nummer twee van de eredivisie, geslachtofferd door Aartsbouw uit Sprundel. De nivellering van de teams was opvallend en ook het grillige setsysteem (naar twee gewonnen sets van 15 caramboles) en de Scotch Double bij 4-4 in partijen verhoogde de kansen voor de outsiders en maakte de betere spelers kwetsbaar.

Eddy Merckx en Jean van Erp werden verslagen door Anno de Kleine en Bart Ceulemans in de Scotch Double. Peter Ceulemans werd op te tweede dag overbluft door Ronny Brants en Kurt Ceulemans door Tom Persyn. De illusies van het ongenaakbaar gewaande SIS Schoonmaak en het sterke Team Eekhoorn, in de winning mood, werden op de twee openingsdagen brutaal de grond ingeboord door twee teams met bescheiden ambities om in deze bekerfinale te stunten.

De hoge moyennes van de eerste speeldag, met Glenn Hofman (2.000), Eddy Merckx (2.142), Dave Christiani (1.500), Anno de Kleine (1.461) en Jean van Erp (1.428) werden op de tweede speeldag alleen door Ronny Brants benaderd met 2.050. De Belgische stuntman, ook in de Belgische beker altijd gevreesd, won van Peter Ceulemans met 2-1 in sets (15-7, 11-15 en zelfs 15-0 in de beslissende set). Voor Ceulemans van het verliezende Team Eekhoorn werd slechts 1.100 genoteerd, voor Kurt Ceulemans en Adrie Demming 0.916 en 0.894. Alleen Frans van Kuyk was een lichtpuntje tegen Dirk Weeremans (2-1 winst, 1.250), maar het was bij lange na niet voldoende om te overleven met Team Eekhoorn.

Jeffrey Jorissen, ook één van de nationale toppers in de bekerfinale, kreeg op het eind van de tweede dag ook nog een opdoffer te verwerken. De kopman van Bousema, al enige weken pijnlijk uit vorm, werd gevloerd door Richard de Bruin, een Zeeuse restauranthouder die zeer verrassend en knap in dit gezelschap terecht is gekomen met Dallinga 2. De Zeeuw, die zelden meer op het hoogste niveau uitkomt, klopte Jeffrey Jorissen met 15-5 en 15-14. Jorissen scoorde een ondermaatse 0.863, Richard de Bruin een mooie, winnende 1.304.

Bousema was op dat moment al zeker van zijn zaak, omdat Frans van Schaik in drie sets won van de Hulster opticien Dion Bergmans (0.759 en 0.641) en Gökhan Salman ook met 2-1 zegevierde tegen Michael Vink (1.193 tegen 0.933). En Johan Loncelle was in de tweede sessie twee keer succesvol in sets tegen de haast onbekende David Devlieger. Dat maakte een eind aan het avontuur van de Zeeuwen uit Sluiskil.

De vier overgebleven teams voor de beker zijn Cues&Darts, Bousema Lochem, Burgmans Biljarts en Aartsbouw Sprundel.

De wedstrijden in de halve finales voor vrijdag:

13.00:

Cues&Darts-Burgmans Biljarts

Pierre Soumagne-Marco Janssen

Huub Wilkowski-Johan Royers

15.00:

Aartsbouw-Bousema Lochem

Tom Persyn-Gökhan Salman

Ad Broeders-Frank van Schaik

18.00:

Cues&Darts-Burgmans Biljarts

Glenn Hofman-Anno de Kleine

Ruben Legazpi-Bart Ceulemans

20.00:

Aartsbouw-Bousema

Ronny Brants-Jeffrey Jorissen

Dirk Weeremans-Johan Loncelle

Tekst: Frits Bakker

Foto Frans van Kuyk (Ton Smilde)

 

 

Bekerfinale Driebanden
Volg ons online