Amigio slaat kloof na zege op Westend in KNBB Eredivisie Snooker

Van Rijsbergen maakt 106 en 116 bij 7-2 zege Amigio in topper

15 december 2019

Amigio Maassluis heeft na twee ruime 7-2 overwinningen op de directe concurrenten Snookerij Leiden en titelverdediger Westend Zaandam een serieuze kloof geslagen in de KNBB Eredivisie Snooker 2019/2020. Amigio, waarvan kopman René van Rijsbergen tegen Westend breaks van 106 en 116 liet noteren, leidt na acht speelronden nu met 9 punten voorsprong op Vlaardingen.

 

 

Amigio won in de zevende speelronde op zaterdag 7 december thuis van toenmalig nummer drie Snookerij Leiden met 7-2. René van Rijsbergen, Ameer Baksh en Arya Sohrabi wonnen alle drie van Remco Bonnet en Wim Monfils. Sohrabi won ook van Xander van Rossem, maar deze laatste verraste wel met een 3-2 zege op Van Rijsbergen en een 3-0 op Baksh.

 

Regerend landskampioen Westend Zaandam, na zes ronden nog tweede op twee punten van Amigio, ging met 5-4 onderuit op bezoek bij HOB Nijmegen. Freek Bettonviel won namens de thuisploeg van Jack Bruins en Wellington Lie, David O'Halloran klopte zowel Lie als Eddy de Boer en Peter Phoelich wist ook De Boer te verslaan. De Zaandamse punten kwamen dus van Bruins (2) en eentje van De Boer (tegen Bettonviel) en Lie (tegen Phoelich).

 

Sportcentrum Utrecht won met 6-3 bij Final Touch in Amsterdam. Aan Utrechtse zijde bleef Feylin Janssen foutloos met drie zeges op Frans Veling, Kevin Oei en Shahzeb Kamal. Good old René Dikstra versloeg ook Oei en Kamal, maar verloor wel van Veling. Martin Brinks haalde het van Kamal, maar moest zijn meerdere erkennen in Oei en Veling.

 

Vlaardingen versloeg thuis met 6-3 Mediacaster Cue Action Groningen, waarbij Bo Speyer drie punten in eigen huis hield door Raymond Huisman, Johan Koops en Dennis van der Zee te vloeren. Raymon Fabrie won ook van Huisman en Van der Zee, maar moest wel buigen voor Koops. Jerom Meeus pakte het zesde Vlaardingse punt tegen Van der Zee.

 

In de onderste regionen versloeg nummer negen InterConnect De Dieze Den Bosch met 6-3 Snooker Utrecht I. Uit in Vleuten zette Nederlands kampioen Joris Maas zijn drie duels om in winst tegen Mike van Voorst, Eddie Bongers en Jashua Kiers. Ivo Kraus versloeg namens de Brabanders zowel Bongers als Kiers, maar verloor van Van Voorst. Mario Veltman veroverde het zesde Bossche punt tegen Bongers.

 

In speelronde 8 op zaterdag 14 december stond de kraker tussen Westend Zaandam en Amigio Maassluis op het affiche, de twee ploegen die de voorbij jaren de dienst uitmaakten in de eredivisie. Thuis kon titelverdediger Westend dit keer echter niet overtuigen tegen de bezoekers. Sebastiaan Kan speelde wel sterk met 3-2 winst op Arya Sohrabi, een 3-0 zege op Ameer Baksh en een 2-3 nederlaag tegen Amigio-kopman René van Rijsbergen.

 

Bredanaar Van Rijsbergen won bovendien van Jack Bruins en Rob Kanninga, waarbij deze laatste breaks van 106 en 116 moest incasseren. Aangezien ook Baksh en Sohrabi van Bruins en Kanninga wonnen, liep de schade voor Westend op tot 2-7 en is het gat met Amigio in de stand nu 10 punten, na acht van de achttien speelronden. Westend zakt naar plaats drie.

 

Vlaardingen, na een bliksemstart koploper aan het begin van het seizoen, nestelde zich weer op de tweede plaats dankzij een 5-4 zege op Snookerij Leiden. Rotterdammer Raymon Fabrie bleef ongeslagen tegen het Snookerij-trio Niels Kelder, Remco Bonnet en Xander van Rossem, al had 'Faab' in die laatste partij de volle vijf frames nodig. Bram Hofland won namens de gasten ook van Kelder en Bonnet, maar verloor van Van Rossem met 3-2. Marko Reijers bleef puntloos aan Vlaardingse kant.

 

Mediacaster Cue Action Groningen haalde thuis met liefst 8-1 van Final Touch Amsterdam. Dennis van der Zee haalde de maximale buit binnen, al ging het niet vanzelf tegen Joeri Reisig (3-1), Kevin Oei (3-2) en Shahzeb Kamal (3-2). Ronald Rennen scoorde ook drie op drie. Johan Koops pakte twee keer winst, maar legde met 2-3 het loodje tegen Kamal, die de Amsterdamse eer wist te redden.

 

InterConnect De Dieze ontworstelde zich aan de degradatiezone en klom naar de veilige plaats acht door thuis in Den Bosch met 6-3 te winnen van Sportcentrum Utrecht. NK-winnaar Joris Maas pakte weer het volle pond tegen Martin Brinks, Alex Lely en René Dikstra. Nick Tielemans versloeg Dikstra en Brinks, Ivo Kraus bleek sterker dan Dikstra. Wel moesten Tielemans en Kraus het hoofd buigen voor pooltopper Lely. 

 

Snooker Utrecht I blijft vooralsnog hekkensluiter, maar won thuis in Vleuten wel van HOB Nijmegen met 5-4, de tweede seizoenszege voor de gepromoveerde ploeg. Erik Kerkhoven versloeg de Ier David O'Halloran en Peter Phoelich, een kunstje dat Mark Koppert wist te herhalen. Michel de Sain won van O'Halloran, die bepaald niet zijn beste dag van het seizoen had. HOB-troef Freek Bettonviel was de man van de wedstrijd met drie keer winst, het vierde HOB-punt kwam van Phoelich tegen De Sain (3-2).

 

De negende speelronde volgt op zaterdag 4 januari 2020. Daarmee zal de Eredivisie Snooker dan halverwege zijn. Dan staat onder meer Vlaardingen - Westend op het programma. Koploper Amigio treft thuis nummer tien Snooker Utrecht I.

 

7e speelronde KNBB Eredivisie Snooker, zaterdag 7 december 2019

Snooker Utrecht I Vleuten - InterConnect De Dieze Den Bosch 3-6

HOB Nijmegen - Westend Zaandam 5-4

Amigio Maassluis - Snookerij Leiden 7-2

Vlaardingen - Mediacaster Cue Action Groningen 6-3

Final Touch Amsterdam - Sportcentrum Utrecht 3-6

 

8e speelronde, zaterdag 14 december 2019

Westend Zaandam - Amigio Maassluis 2-7

InterConnect De Dieze Den Bosch - Sportcentrum Utrecht 6-3

Snookerij Leiden - Vlaardingen 4-5

Mediacaster Cue Action Groningen - Final Touch Amsterdam 8-1

Snooker Utrecht I Vleuten - HOB Nijmegen 5-4

 

Stand KNBB Eredivisie Snooker 2019/2020 

1. Amigio Maassluis 8-50

2. Vlaardingen 8-41

3. Westend Zaandam 8-40

4. Sportcentrum Utrecht 8-39

5. Snookerij Leiden 8-39

6. Mediacaster Cue Action Groningen 8-37

7. HOB Nijmegen 8-31

8. InterConnect De Dieze Den Bosch 8-30

9. Final Touch Amsterdam 8-28

10. Snooker Utrecht I Vleuten 8-25

 

Tekst: Peter de Brie
Archieffoto René van Rijsbergen ©Corné Kuijpers

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online