Amigio Maassluis neemt voorschot op titel in JJBL Eredivisie Snooker

Snooker Utrecht van laatste plaats af, Van Houten klopt Hippo-topper Stolk

21 maart 2023

De titel in de JJBL Eredivisie Snooker '22/'23 van de KNBB begint te gloren voor Amigio Maassluis. De koploper versloeg in de 15e speelronde op zaterdag 18 maart met 8-1 Hogewoerd Leiden, dat naar de laatste plaats zakt. Final Touch Amsterdam staat nu 7 punten achter Amigio, Westend Zaandam volgt op 9, met nog drie speelronden te gaan.

 

 

Op bezoek bij Hogewoerd Leiden wist Amigio de kloof met de achtervolgers aardig uit te diepen. De Bredase kopman René van Rijsbergen won zijn drie duels tegen Xander van Rossem, Martijn Verzaal en Remco Bonnet, Jelle Kijlstra presteerde hetzelfde, al had hij de nodige moeite met Van Rossem (3-2). Deze laatste redde nog wel een puntje voor de Leidenaren door met 3-1 Ameer Baksh te kloppen, die echter geen punten morste tegen Verzaal en Bonnet. Met de 8-1 klapper legt Amigio een fundament voor een nieuwe landstitel.

 

Met de 8-1 klapper legt Amigio een fundament voor een nieuwe landstitel

 

Grootste concurrent Final Touch Amsterdam won weliswaar met 5-4 uit in Vlaardingen, maar zag het gat met Amigio zo toch met drie punten groeien. Bij de thuisploeg was Jerom Meeus de man van de dag: hij versloeg niet alleen Frans Veling en Joeri Reisig, maar haalde het ook met 3-2 tegen Steven McGuinness, die zo zijn eerste nederlaag in vijftien partijen te verwerken kreeg. Bo Speyer pakte tegen Reisig het vierde Vlaardingse punt, René Tinge bleef zonder winst. McGuinness (2), Veling (2) en Reisig (1) zorgden zo voor de zege voor Final Touch, dat tweede blijft in de stand, Vlaardingen staat vierde.

Westend Zaandam haalde het thuis met 6-3 van InterConnect De Dieze uit Den Bosch. Shahzeb Kamal bleek ongenaakbaar tegen Freek Bettonviel, Chris Scheele en Remko Boselie. De Fries Dennis van der Zee versloeg Bettonviel en Scheele, maar werd afgetroefd door Boselie die bovendien van Sebastiaan Kan wist te winnen. Kan veroverde tegen Bettonviel het zesde punt voor Westend, dat als nummer drie een puntje dichter bij Final Touch kruipt, maar Amigio ziet uitlopen. De Dieze staat op een veilige vijfde plaats.

Mediacaster Cue Action Groningen legde het thuis met 4-5 tegen eredivisiedebutant DSA Rijen. Johan Koops bevestigde zijn goede seizoen met overwinningen op David O'Halloran, Jean-Pierre Nelemans en John van Gorp. Ronald Rennen boekte één zege, tegen Van Gorp, maar die haalde het wel met 3-2 tegen Rik van Wimsum. O'Halloran en Nelemans klopten beiden Rennen en Van Winsum om vijf punten mee naar Brabant te nemen en zo weer een plaatsje te stijgen, naar de zesde stek. De Groningers klimmen van 9 naar 8, maar ook dat is een plaats die tot degradatie leidt.

 

De uitblinker aan Utrechtse zijde was de talentrijke Hugo van Houten, die veelvoudig NK-winnaar Roy Stolk met liefst 3-0 en een 59-break over de knie legde

 

SC Hippo kreeg zondag 19 maart thuis in Hilversum met 3-6 slaag van Snooker Utrecht, waardoor de ploeg uit Vleuten de laatste plaats ontsteeg, ten koste van Hogewoerd Leiden. De uitblinker aan Utrechtse zijde was de talentrijke Hugo van Houten, die veelvoudig NK-winnaar Roy Stolk met liefst 3-0 en een 59-break over de knie legde. Van Houten won tevens, zij het moeizamer met twee keer 3-2, van Eddy de Boer en Martin Brinks. Stolk versloeg wel Jasha Kiers en Eddie Bongers. Ook De Boer won van Bongers, maar verloor van Kiers. Brinks bleef puntloos. SC Hippo zakt van 6 naar 7, nog net boven de degradatiestreep, maar wel met enige marge.

 


 

In de JJBL Eredivisie Snooker staat zaterdag 25 maart de 16e van de 18 speelronden op de rol, met de topper tussen de nummers twee en drie tussen Final Touch Amsterdam en Westend Zaandam. Deze Noord-Hollandse derby, waar de concurrenten elkaar punten afhandig kunnen maken, speelt mogelijk leider Amigio in de kaart, dat thuis in Maassluis voor een Zuid-Hollandse kraker Vlaardingen over de vloer krijgt. In ronde 17 op 29 april krijgt Amigo nog Final Touch op bezoek.

 

15e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zaterdag 18 maart 2023

Hogewoerd (Leiden) - Amigio (Maassluis) 1-8

Vlaardingen (Vlaardingen) - Final Touch (Amsterdam) 4-5

Westend (Zaandam) - InterConnect De Dieze (Den Bosch) 6-3

Mediacaster CAG (Groningen) - DSA (Rijen) 4-5

 

15e speelronde JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23, zondag 19 maart 2023

SC Hippo (Hilversum) - Snooker Utrecht (Vleuten) 3-6 

 

Stand JJBL Eredivisie Snooker KNBB '22/'23 na 15 van de 18 speelronden

1. (1) Amigio (Maassluis) 15-94

2. (2) Final Touch (Amsterdam) 15-87

3. (3)  Westend (Zaandam) 15-85

4. (4) Vlaardingen (Vlaardingen) 15-65

5. (5) InterConnect De Dieze (Den Bosch) 15-63

6. (7) DSA (Rijen) 15-60

7. (6) SC Hippo (Hilversum) 15-59

8. (9) Mediacaster CAG (Groningen) 15-55

9. (10) Snooker Utrecht (Vleuten) 15-54

10. (8) Hogewoerd (Leiden) 15-53

 

Tekst: Peter de Brie
Sfeerfoto's: Corné Kuijpers

Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online