Altijd maar Dick Jaspers

Generaties zijn met hem opgegroeid: Dick Jaspers. Toen KNBB communicatieman Rolf Slotboom jong was, keek hij naar Dick Jaspers – en ruim dertig jaar later is dit nog steeds het geval! Nog steeds is Dick de beste van de wereld, en dat in een mondiaal sterk groeiende discipline.

Genoeg reden om ’s-werelds beste eens enkele vragen voor te leggen. Dit aan de vooravond van het WK in Ankara, waar Jaspers namens TeamNL opgaat voor zijn zesde wereldtitel.
 

04 september 2023

Dick, laten we met de deur in huis vallen: Hoe is je vorm – en wat zijn je verwachtingen voor dit WK?

“Mijn vorm is redelijk denk ik, maar ik hecht daar nauwelijks waarde aan. Vorm kan met pieken en dalen gaan, vorm kan zo weg zijn en zo terug. Belangrijker vind ik om je goed voor te bereiden en dat je klaar bent om goed te willen presteren. Verwachtingen laat ik een beetje in het ongewisse, want ik heb niet echt een idee wat het gaat worden. Ik laat het op me afkomen. Het kan heel mooi worden, maar het kan ook snel voorbij zijn.”

 




Archieffoto's: Paul Brekelmans

 

Toen ik begon als communicatieman, zo’n zeven jaar geleden, zei je in interviews steeds dingen als “ja maar ik heb niet meer zoveel jaren”, “het zal binnenkort wel minder gaan” etc. Sindsdien heb je een ongelooflijke rush gemaakt, met veel zeer knappe winstpartijen uit grote achterstand, en nu al jarenlang nummer 1 van de wereld. Heb je een verklaring voor deze rush?

“Ik heb inderdaad erg succesvolle jaren achter de rug gehad, in sommige toernooien ook een beetje meeval gehad om te kunnen winnen. Het klopt dat ik niet zoveel jaren meer heb, ben net 58 geworden. Laat ik er gewoon nog extra van genieten dat ik nog steeds aanwezig ben en prachtige dingen kan laten zien.  En ik voel me lang niet altijd de beste hoor, ik denk realistisch en daardoor voel ik niet zoveel druk. Gewoon keihard mijn best doen, niet teveel woorden maar daden.” (Zie hier het indrukwekkende palmares van Dick.)

 

“Ik voel me lang niet altijd de beste hoor, ik denk realistisch en daardoor voel ik niet zoveel druk. Gewoon keihard mijn best doen, niet teveel woorden maar daden”

 

Je prestaties zijn des te knapper omdat de concurrentie mondiaal steeds groter wordt. De Aziaten, maar bijvoorbeeld ook de Turken, ze zijn in groten getale, ze maken de mooiste punten, en komen in moyenne steeds dichterbij jou. Wat is jouw kracht waardoor je toch hen nog (althans, vaak) nipt kunt voorblijven?

“Het is gewoon harde topsport en de spelers zijn meer naar elkaar toegegroeid. Jonge Vietnamezen en Koreanen die veel trainen en zeer gemotiveerd zijn. Er zijn veel sterke spelers in de UMB top en dan is er ook nog de afsplitsing van de PBA waar ook zeer sterke spelers rondlopen. Mijn kracht om ze net voor te blijven, weet ik niet precies. Het gaat ook niet altijd vanzelf, ik moet ook harde strijd leveren en elke keer een hoog niveau zien te halen. Mijn kracht is wel dat ik me goed voorbereid en goede conditie heb, maar het is nog altijd geen garantie voor winst bijvoorbeeld.”

 

“Mijn kracht om ze net voor te blijven, weet ik niet precies. Het gaat ook niet altijd vanzelf, ik moet ook harde strijd leveren en elke keer een hoog niveau zien te halen. Mijn kracht is wel dat ik me goed voorbereid en goede conditie heb, maar het is nog altijd geen garantie voor winst bijvoorbeeld”

 

“Ik sta ook met beide benen op de grond hoor en ik kijk ook om me heen hoe er gespeeld word. Kijk bijvoorbeeld in België naar die prachtige winstpartij van Steven van Acker afgelopen weekeinde tegen een zeer gerenommeerde tegenstander die moeilijk te verslaan is in finales, Eddy Merckx.  Iedereen moet hard zijn best doen om te blijven winnen. Door mijn grote ervaring en overwinningen heb ik wel veel vertrouwen in mezelf!”

 


Archieffoto Masters: Ton Smilde

 

Als ik jou zie spelen, dan denk ik altijd ‘wedstrijdhard’, een echte matchplayer. Kun jij uitleggen wat dit precies is?

“Ik ben echt niet de enige hoor met deze wedstrijdmentaliteit hoor. Iedere wereldtopper kan echt afzien, net als ik, bijvoorbeeld Zanetti, Blomdahl, Caudron, Merckx, Sanchez en Sayginer, allemaal pure klasbakken met zoveel techniek hoor die ook nooit op zullen geven en altijd vertrouwen in zichzelf houden.”

 



Archieffoto's: Ton Smilde

 

Laatste vraag: stel dat een jonge Nederlander denkt: ik wil over een aantal jaren de nummer 1 plek van Dick overnemen, is het niet wereldwijd dan in ieder geval nationaal. Kun je aangeven wat zij hiervoor volgens jou zouden moeten doen? (En misschien ook: zouden moeten laten?)

“Weet je, driebanden heeft zoveel met ervaring en kennis te maken, vooral ervaring.  Ik heb altijd vanaf het begin in mijn carrière tegen de besten van de wereld gespeeld. Ik heb daar zo veel van geleerd, grote nederlagen gehad maar ook sterke finales, etc., als je ook maar kunt genieten van deze mooie momenten. Het is belangrijk de juiste weg te zoeken om altijd maar sterker te worden. Bijvoorbeeld Glenn Hofman is nog erg jong maar ook al ervaren en al zo goed om de nummer 1 te worden.”

 

“Driebanden heeft zoveel met ervaring en kennis te maken, vooral ervaring.  Ik heb altijd vanaf het begin in mijn carrière tegen de besten van de wereld gespeeld. Ik heb daar zo veel van geleerd, grote nederlagen gehad maar ook sterke finales, etc., als je ook maar kunt genieten van deze mooie momenten”

 

 

Het WK Driebanden wordt live en exclusief uitgezonden via AfreecaTV.

 

Tekst: KNBB
Foto’s: Paul Brekelmans/Ton Smilde
Uitgelichte foto: Paul Brekelmans
Poster: UMB
Met dank aan: Dick Jaspers

Driebanden Jaspers, Dick WK
Volg ons online