Adrie Demming in Vietnamese sferen: op naar de World Cup

Adrie Demming staat voor een prachtig avontuur: een combinatie van vakantie en biljarten in Vietnam. De Brabander speelt daar onder andere samen met zijn vriend Reggie Brouwers mee in de World Cup in Ho Chi Minh, maar vertelt in dit interview eerst over de reis die ze allebei maken in de aanloop naar de World Cup: een verhaal vanaf een Vietnamees toeristeneiland.

17 mei 2024

HO CHI MINH – Op de dag dat Frédéric Caudron zijn come-back maakt in een World Cup, staat een Nederlandse amateurbiljarter voor het eerst in een World Cup ver van huis. De 54-jarige Brabander Adrie Demming uit Roosendaal is met biljartvriend Reggie Brouwers nu nog een paar dagen op avontuur op het Vietnamese toeristeneiland Phu Quoc. Morgen, zaterdag, vertrekt het tweetal naar Ho Chi Minh, de hoofdstad waar de tweede World Cup van dit jaar wordt gespeeld met alle wereldsterren, zoals Jaspers, Blomdahl, Zanetti, Merckx en Caudron.

Voor Adrie Demming, die op 14 mei arriveerde, is het verblijf in Vietnam nu al een belevenis. ,,We hebben niet alleen wat uitstapjes gedaan, maar af en toe ook even getraind in biljartzalen waar het altijd vol is en blauw ziet van de rook. Ik heb het zelf ook even geprobeerd, maar het valt niet mee om te stoten met een sigaret in je mond, haha.’’

Wij spraken voor Kozoom en KNBB met de Nederlandse biljarter, die dit jaar onder andere in de Excellent klasse kampioen van Nederland werd, vorig jaar heel verrassend Dick Jaspers versloeg in de Grand Prix van Capelle en een paar keer met een team de voorronden speelde van de Europacup. 

Aan het woord Adrie Demming, die ons prachtige foto’s stuurde van de trip tot nu toe in Vietnam.

 

 

Kozoom/Frits Bakker: Je combineert een korte vakantie in dat land met je eerste World Cup ver van huis, hoe bevalt dat?

Adrie Demming: Ik ben blij dat ik hier al een week ben vanwege het tijdsverschil en het grote temperatuursverschil. Dus vakantie houden en gelijk wennen aan de hoge temperaturen. Het is heel warem, heel vochtig en klam, gevoelstemperatuur van 35 graden. Maar goed, het zou zonde zijn om hier te spelen en niets te ondernemen.

Kozoom/FB: Heb je wel al eerder World Cups gespeeld buiten Nederland?

Adrie Demming: Ja, ooit een keer in Gent, maar verder alleen in Oosterhout een paar keer en één keer in Barendrecht.

Kozoom/FB: Vertel eens hoe je die eerste dagen hebt doorgebracht in Vietnam, op het grootste eiland van dit land. De reclamefolders zeggen, alles heel relaxed, een echte vakantiesfeer. Beleven jullie dat ook zo?

Adrie Demming: Het is een schitterend eiland. Op het moment is het daar vrij rustig in verband met het laagseizoen. En zeker veel rustiger dan Ho Chi Minh met al dat verkeer, getoeter en mensen. En absoluut is het een prachtige ervaring. Ik ben nog nooit in een zee gestapt die net zo warm is als een heet bad. Niks is koel hier, of het moet recht uit de vriezer komen. 

Kozoom/FB: Wat heb je zoal gedaan buitenom het biljarten?

Adrie Demming: Ik heb over de zeebodem gelopen van Phu Quoc, in een prachtige baai gezwommen, in een reuze kabelbaan gezeten van 8 kilometer lang, gesnorkeld en naar de zonsondergang gekeken in Sun World. 

Kozoom/FB: De biljartzalen zijn ook een speciale belevinis in Vietnam.

Adrie Demming: Zeker wel, je weet niet wat je ziet. We hebben elke avond gespeeld in PNT, een biljartcentrum met 10 grote tafels en alles is bezet. Er wordt veel gerookt, veel geschreeuw en veel kabaal. Mensen zijn heel vriendelijk, en kunnen meestal ook heel goed biljarten. We voelen ons hier af en toe net echte sterren, biljartende attracties.

Kozoom/FB: Je hebt een behoorlijke stap gemaakt in niveau het laatste jaar, met een paar heel mooie resultaten. Biljarten is wel te combineren met je werk?

Adrie Demming: Ik werk bij URconsultant in Roosendaal als spoor beveiliger. De werkgever denkt heel goed mee met biljarten. Daardoor kan ik rankingtoernooien spelen en nu dus aan een World Cup meedoen. Ik speel in Nederland bij De Distel en ben invaller bij Team Eekhoorn. Alleen kreeg ik te horen dat er volgend seizoen waarschijnlijk niets meer valt in te vallen. Dus ik ben op zoek naar een ander team in de eredivisie. Wat die stap betreft, ik heb de halve finale gehaald van de Grand Prix in Capelle en sta gunstig voor de Masters.

Kozoom/FB: Met Reggie Brouwers op stap dus, die al heel wat ervaring heeft.

Adrie Demming: Ja, Reggie heeft al meegedaan in World Cups in Etypte, Zuid Korea, Porto, Colombia en Ankara. Hij speelt alle World Cups mee en is een teamgenoot, sponsor en biljartvriend.

Kozoom/FB: Morgen dus weer vliegen naar Ho Chi Minh en de World Cup tegemoet vanaf de eerste dag van de voorronden. Met een Vietnamees, Quoc Ho Le en een Turk, Ceyhun Alptekinoglu als tegenstanders.

Adrie Demming: Ik ken ze allebei niet, maar hier kom je alleen goede biljarters tegen. Ik ga me vanaf morgen helamaal focussen op biljarten en proberen zo lang mogelijk in het toernooi te blijven. Ik zal goed moeten spelen en hopen op een gunstige loting. Ik hoop dat de biljartzaal airco heeft, want ik speel zonder handschoen. Gisteravond had ik ontzettend last van zweethanden. Na de uitschakeling in de World Cup ga ik de andere Nederlanders aanmoedigen, maar ook zeker weer een excursie plannen naar de Delta Mekong.

 Kozoom/FB: Veel zin in het toernooi natuurlijk, je eerste zo ver weg?

Adrie Demming: Heel veel met al die sterren. In dezelfde ronde spelen met Caudron, Takeshima en Uymaz lijkt me heel speciaal. En erbij zijn dat Caudron zijn terugkeer viert in een World Cup. Maar goed, ik ga zo nog maar eens een duikje nemen, even afkoelen. Wij spreken elkaar later.

Dank je wel Adrie, veel plezier en veel succes daar.

(Adrie Demming speelt maandag zijn twee wedstrijden in de eerste voorronden in Ho Chi Minh tegen Quoc Ho Le en Ceyhun Alptekinoglu om 14.00 en 19.00 uur, Nederlandse tijd om 9.00 en 12.00 uur. Alle wedstrijden in deze World Cup zijn live op Kozoom te volgen. 

 

Adrie Demming, midden, met Reggie Brouwers (links) en enkele Vietnamese biljarters


 

Adrie Demming (rechts) en Reggie Brouwers in een zwemparadijs


 


Adrie Demming in een onderwaterpose in een baai in Vietnam 

Met vriend Reggie Brouwers relaxen aan zee in Vietnam


 


Adrie Demming, progressie in de Nederlandse biljartzalen 


De biljartzalen in Vietnam: blauw van de rook met fanatieke rokers aan het biljart

 

Tekst Frits Bakker
Foto's Adrie Demming Vietnam via Reggie Brouwers
Archieffoto Adrie Demming biljart ©Paul Brekelmans

 

Driebanden World Cup
Volg ons online