9 uit 9 voor Klompenhouwer

Tweevoudig wereldkampioene freewheelt naar negende nationale titel driebanden op rij

19 december 2016

Was er eindelijk weer eens tegenstand voor Therese Klompenhouwer op het NK driebanden voor dames na acht titels op rij? Het lijkt er sterk op van niet, gezien de resultaten in het hoofdtoernooi. De vernieuwde titel, behaald op Camping De Eekhoorn in Oosterhout, was er één zonder noemenswaardige tegenstand, terwijl de Nijkerkse alleen op de slotdag op haar gekende niveau speelde.
Drie tegenstanders in de slotronden kwamen niet verder dan twaalf (Monique Wilkowski), tien (Daisy Werdekker) en vijftien (Karina Jetten) caramboles, waar de kampioene zelf dertig keer scoorde per partij in 28, 18 en 26 beurten.
Hulde voor Therese dus, de wereldkampioene en Europees kampioene, die voor de negende keer op negen ook weer baas in eigen huis was. Heeft de concurrentie geen vooruitgang geboekt? ,,Zeker wel, het niveau lag hoger dan vorig jaar’’, rekende Therese voor.
Dat was vooral te danken aan de speelsters die de laatste jaren serieus op driebanden zijn gaan trainen: Mirjam Pruim-Emmens vooral, Daisy Werdekker ook, Monique van Exter in iets mindere mate. ,,De dames raken meer gemotiveerd, een goed teken dus’’, signaleerde de kampioene. ,,Mirjam Pruim, Daisy Werdekker en Karina Jetten hadden zeer redelijke moyennes: 0.604, 0.540 en 0.670.’’
Zelf, vertelde ze na de finale, had ze een dubbel gevoel gekend. ,,Zaterdag vond ik van mezelf dat ik kwetsbaarder was dan ooit. Ik tob nog altijd met pijn aan mijn handen en schouder. Zondag was de concentratie er weer, de afstoot en voelde ik me keisterk.’’
Mirjam Pruim-Emmens was een van de revelaties van het toernooi. Therese: ,,Ze is veel met driebanden bezig en weet wat ze kan. Die gaat nog veel beter spelen, let maar op.’’
Monique Wilkowski en Gerrie Geelen, toch twee WK-speelsters dit jaar in Korea, schommelden rond de 0.500, twee routiniers, Joke Breur en Sylvia Eckel, kwamen amper boven de 0.300 uit.
De toekomst moet komen van de jongere speelsters, die in de lange reeks van wedstrijden, in de gezellige sfeer in De Eekhoorn, al een aardige progressie lieten zien. Mirjam Pruim-Emmens schitterde bijvoorbeeld met een partij van 1.250.
Therese Klompenhouwer haalde de 1.000 gemiddeld niet op zaterdag, maar was zondag tegen Daisy Werdekker (30-10 in 18) en in de finale tegen Karina Jetten (30-15 in 26) veel beter op dreef. ,,We bleven in de finale gelijk gaan tot 11-11, daarna liep ik met kleine serietjes uit.’’ Karina, na een mooie start van het toernooi, scoorde bijna niet meer in het tweede part van de finale, zodat ze toch weer kansloos was.
Mirjam Pruim-Emmens werd in de halve finale uitgeschakeld in de shootout tegen Karina Jetten na 29-29 in 60 beurten. Jetten was sterker van acquit met 4-0.
Therese Klompenhouwer en Karina Jetten, als nummers één en twee, mogen Nederland volgend jaar vertegenwoordigen op het WK van 12 tot 14 mei in Zoersel, België.
De top acht van het NK:
1 Therese Klompenhouwer 1.064-7
2 Karina Jetten 0.674-5
3 Mirjam Pruim-Emmens 0.602-4
4 Daisy Werdekker 0.540-4
5 Monique van Exter 0.0.518-5
6 Monique Wilkowski 0.517-5
7 Veronique Havermans 0.389-5
8 Gerrie Geelen 0.518-5.
 

Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online