“Ik weet dat ik altijd wel een serie van 8 of 9 kan maken”

In gesprek met driebanden toptalent Tom Slikker (22)

07 maart 2023

Hij haalde op 22-jarige leeftijd met overmacht zijn tweede Nederlandse titel driebanden groot voor junioren: solide door de poulefase, onbedreigd in de halve finale en finale, een moyenne van bijna 1. In zijn reguliere competitie driebanden klein is hij onlangs verhoogd van 52 naar 62 caramboles, en speelt hij bijna 1.3. Alleen zijn teammaat Tom Beemsterboer doet het nog (net) iets beter.

Het zijn mooie resultaten van Tom Slikker, ondanks dat hij (of misschien wel des te meer omdat hij) in interviews altijd naar voren komt als iemand die geen trainingsbeest zou zijn, wel van een feestje zou houden, etc.

Op 2 april 2023 is Slikker aanwezig als lokale biljartheld op de Open Dag van Biljart- en Snookercentrum Den Helder, om de mensen het een en ander bij te brengen en te laten zien. 

Genoeg reden om dit (nog steeds jonge) toptalent eens een aantal vragen voor te leggen.

 


 

Tom, laten we beginnen over je kwaliteiten. Wij spelen zelf competitie in omgeving West-Friesland, en al het hele jaar horen we het verhaal: daar in Den Helder, daar gebeurt het. Daar speelt niet alleen Kaper, maar ook Woud: een team met een ervaren topper (Tom Beemsterboer) en een ongekend talent (Tom Slikker), dat team móet je echt gaan zien. Onlangs heb je ook nog je (tweede) Nederlandse juniorentitel behaald, onbedreigd zelfs. Hoe vind je zelf dat het gaat?

“Ja, op zich goed. De Nederlandse titel was mooi, het spelen in de competitie gaat lekker, ik ben inmiddels ook reserve bij SIS 2 in de Eerste Divisie Driebanden. Het talent zit ook wel echt in de familie. (Tom speelt in de competitie in een team samen met zijn vader William Slikker, red.) Ik kan behoorlijke moyennes spelen en ben eigenlijk altijd wel in staat om een wedstrijd om te draaien. Als het even niet loopt blijft ik meestal rustig omdat ik weet dat ik altijd wel een serie van 8 of 9 kan maken.”

 

 

Toch lezen en horen we vaak in relatie tot jou: Tom traint relatief weinig, hij is niet echt een trainingsbeest. Hoe zit dat?

“Dat klopt wel een beetje inderdaad. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik voorlopig nog niet helemaal voor het biljarten kan en wil gaan. Ik ben 22, geniet echt van het leven, en houd wel van uitgaan. Ik ben een schoolopleiding gestart voor leidinggevend gastheer, en heb sinds kort een leuke baan bij Stichting De Marineclub, een besloten club en toegankelijk voor alle officieren en gewezen officieren van alle krijgsmachtsonderdelen. Biljarten wil ik geleidelijk wel steeds meer en ook vaker, maar ik heb er vooralsnog niet volledig voor gekozen.”

 

"Biljarten wil ik geleidelijk wel steeds meer en ook vaker, maar ik heb er vooralsnog niet volledig voor gekozen”

 

Stel dat je dat wel zou kunnen, en dat je bijvoorbeeld de route van Sam van Etten zou kunnen volgen, die zich met behulp van goede sponsoring geheel kan focussen op het driebanden, die World Cups speelt in het buitenland, en die stap voor stap op weg gaat naar de Europese subtop. Stel dat een sponsor dit verhaal leest, en denkt: Die Tom Slikker is een geweldig talent, die wil ik wel graag een aantal jaar ondersteunen voor zo’n soort route. Zou de stap naar mogelijk fullprof dan ook echt jouw wens zijn?

“Daar kan ik kort antwoord geven: dat antwoord is 100% ja. Want ja, fullprof biljarter is zeker een droom. Ik ken Sam natuurlijk goed. Ik was denk ik 15/16 toen ik bij Raimond Burgman begon te trainen samen met Ferry Jong, Jordy Jong en Sam. Zo ongeveer op de leeftijd die ik nu heb, 22, is Sam ook pas echt serieus begonnen richting het driebanden, ook via de trainingen van Frans van Kuyk meen ik, en het is echt mooi de snelle vooruitgang van Sam te zien. Ikzelf train voornamelijk op kleine tafels omdat in ons café/hotel geen ruimte is voor groot, al is er op korte afstand lopen wel een plek met grote tafels waar ik kan spelen – maar dit doe ik eigenlijk zelden. Tom Beemsterboer stimuleert mij ook altijd meer te gaan trainen, hij waarschuwt altijd: “Als je geen lessen neemt kom je op een gegeven moment aan je plafond.” Ik houd dit altijd in mijn hoofd, al gaat het gelukkig nog steeds goed: er nog altijd sprake van duidelijke progressie.”

 

"Fullprof biljarter is zeker een droom"

 

 

Is de stijging van de internationale prijzengelden nog een stimulans om die stap naar fullprof ook echt te gaan nemen?

“Mwah, dat valt op zich wel mee. Want ja, de prijzengelden in de absolute wereldtop zijn wel flink gestegen, maar dat is ook wel echt voor de absolute wereldtop. En daar zit ik momenteel nog ver vandaan, daarvoor zou ik nog vele jaren keihard moeten trainen en dan nog is het maar de vraag of ik het zou halen. De realiteit is dat ik vooralsnog kampioenschappen speel bij de jeugd, en daar is nu nog niets te verdienen. Ik denk dat dit voor jonge biljarters wél echt een stimulans zou zijn: als bij de jeugd ook enig prijzengeld te verdienen is, op NK’s en EK’s bijvoorbeeld. Een schaal is mooi, maar het proeven aan prijzengeld, die geleidelijke stappen omhoog in beloning, die kunnen voor jonge talenten zeker werken als extra motivatie.”

 

"Een schaal is mooi, maar het proeven aan prijzengeld, die geleidelijke stappen omhoog in beloning, die kunnen voor jonge talenten zeker werken als extra motivatie”

 

Laatste vraag: je woont, werkt en speelt in Den Helder, helemaal in de kop van Noord-Holland dus, en daar zijn verhoudingsgewijs veel goede spelers en ook veel lokaliteiten. Kun je zeggen waarom dit is – en heeft het jou geholpen in jouw spelniveau te verbeteren?

“Waarom het is dat weet ik niet. Maar ja het klopt, er zijn hier relatief veel goede spelers, en een aantal mooie speelplekken. Zo is er echt wel enige rivaliteit tussen Café Woud en Café Kaper, beide met relatief hoog spelniveau, en dan is er nog het Biljart- en Snookercentrum Den Helder van Tom Beemsterboer waar ik 2 april op de Open Dag ook aanwezig zal zijn. Wij hebben met ons team vorig jaar de districtsfinale gehaald, en we maken elkaar nog steeds sterker.”

 

"Ik kan behoorlijke moyennes spelen en ben eigenlijk altijd wel in staat om een wedstrijd om te draaien. Als het even niet loopt blijft ik meestal rustig omdat ik weet dat ik altijd wel een serie van 8 of 9 kan maken”

 

Tekst: KNBB
Foto’s: Ton Smilde

Driebanden Jeugd/Junioren Opleiding
Volg ons online