“De wereldkampioen is niet altijd de winnaar in Capelle”

In gesprek met Rene van Lier en Kees van der Stel over de Grand Prix Capelle 2019.

Een gesprek over magische Chocomelletjes, niet lullen maar poetsen, computers, series van 21, tellijsten en: het de mensen naar de zin maken

04 september 2019

In de periode 16 – 28 september vindt in Capelle a.d. IJssel de derde GP Driebanden van dit kalenderjaar plaats.

Rene van Lier (uitbater) draait al vele jaren mee als organisator van deze GP, met Kees van der Stel als vaste wedstrijdleider. We spraken met hen over hun verwachtingen voor de komende Grand Prix, en over hun mooiste ervaringen van de afgelopen jaren. Een (extra lang!) dubbelinterview.

 

 

Rene van Lier (uitbater)
 

Rene, je organiseert al enkele jaren de Grand Prix Capelle, een Grand Prix met een heel goede reputatie. Hoe zijn jullie begonnen? En waarom vinden spelers het leuk bij jullie te spelen?

Een aantal jaren geleden, ik denk zo’n acht, kwam Roy van Straalen (de vorige eigenaar van Capelle SPC) in contact met Henny Wezenbeek nadat hij bij de KNBB  (Willem La Riviere) had aangegeven vier grote matchtafels te hebben staan. Henny was op zoek naar een locatie die de vierde Grand-Prix driebanden wilde organiseren. 

Na een aantal keren samen gesproken te hebben kwam daar uiteindelijk de eerste GP georganiseerd door Capelle SPC. En alle begin is moeilijk. Een evenement wat bijna twee weken duurt, ons aanbod van eten was nog wat karig. Ondertussen hebben we daar wat meer variatie in gegooid en is de keuze tijdens de GP wat breder, dus alles loopt nu veel beter.

 

 

Voor mijzelf en mijn vriendin Patricia van Straalen wordt dit onze vierde GP in eigen beheer aangezien wij vier jaar geleden de zaak over hebben genomen van Roy en Petra van Straalen. De andere GP's waren wij er ook bij maar dan op een andere manier. Nu komt alles op ons neer, wat verder prima is.

Wat me is opgevallen de afgelopen jaren is dat er een hoop spelers zijn die na afloop naar me toekomen met de vraag: "Volgend jaar hopelijk toch weer, hè Rene". Ergens doen we het toch wel goed denk ik dan. Aangezien we een zaak hebben waar je naast biljarten (groot en klein) ook nog je gang kunt gaan met poolen, snookeren en darten en je dus de rust van een reguliere biljartzaal niet hebt valt het me dus op dat een hoop spelers dat eigenlijk wel prima vinden. Natuurlijk heb je ook spelers die daar minder goed mee om kunnen gaan maar over het algemeen zijn het altijd positieve reacties. Het zal dus die combinatie zijn.

En: het is een echt familiebedrijf. Vaak dezelfde gezichten achter de bar en in de zaal. Rotterdamse nuchterheid van niet lullen maar poetsen. Lange dagen maken en trachten het de mensen naar de zin te maken. 

 

"Het is een echt familiebedrijf. Vaak dezelfde gezichten achter de bar en in de zaal. Rotterdamse nuchterheid van niet lullen maar poetsen. Lange dagen maken en trachten het de mensen naar de zin te maken"

 

 

Je werkt al een aantal jaar samen met Kees van der Stel als vaste wedstrijdleider. Waarom is hij zo goed – en wat maakt jullie zo’n goed team?

Kees is al jarenlang een driebandenspeler in hart en nieren. En hij kent Roy al 140 jaar. Aangezien Kees hier best vaak is en ook destijds bij de eerste gesprekken met Henny erbij was is het eigenlijk niet meer dan logisch dat Kees het hele spul op sleeptouw heeft genomen. En tot volle tevredenheid. Heeft alles onder controle en regelt alles tot in de puntjes. Natuurlijk zijn er ook zo nu en dan wat irritaties maar wat wil je als je dag in dag uit met elkaar een toernooi bestiert. En als hij toevallig een etentje heeft in de periode dat er GP is dan zijn er altijd sidekicks die de boel kunnen overnemen. Dank aan Stefan Osnabrug en Karel van der Bijl. Een GP in Capelle zonder Kees van der Stel is als driebanden spelen zonder keu. Kan niet zonder elkaar!

 

 

Veel jaren Grand Prix betekent veel mooie ervaringen. Kun je één of twee van je leukste verhalen of bijzonderste gebeurtenissen met ons delen?

Er zijn talloze leuke dingen te noemen. Alleen al de gezichten van al die biljarters die je na een jaar weer binnen ziet wandelen, je naar hun gezicht kijkt en denkt... Hoe heet ie ook alweer, haha. Bekende kop... maar die naam! :)

Een echt mooi moment die mij te binnen schiet is de serie van 21 van Dave Christiani. Gewoon tof dat er een serie van 21 wordt geschoten op zo'n toernooi. Sowieso zie ik de moyennes omhoog gaan de afgelopen jaren maar die 21 was wel heel bijzonder. Sindsdien drinkt ie eigenlijk ook alleen nog maar "Magische Chocomelletjes" want dat had hij besteld toen hij die serie in elkaar knutselde. En toevallig heeft hij de GP een keer gewonnen en een keer in de finale gestaan. Prima Chocomelletjes dus!

 

"Een echt mooi moment die mij te binnen schiet is de serie van 21 van Dave Christiani. Sindsdien drinkt ie eigenlijk ook alleen nog maar "Magische Chocomelletjes" want dat had hij besteld toen hij die serie in elkaar knutselde"

 

 

Een ander leuk moment is de plaatsing van Peter Vlaar voor het hoofdtoernooi. Zoveel enthousiasme heb ik zelden gezien. Nog nooit de hoofdronde bereikt en wat flikt ie in Capelle... Wat een fijne vent is dat zeg! Oh, en de 40 in 10 van Jaspers natuurlijk. Wow. Wat een fenomeen is dat.

 

 

Kun je iets zeggen over de komende Grand Prix? Wat verwacht/hoop je? En, wat kunnen bezoekers tussen 16 en 28 september verwachten?

Ik hoop dat deze derde GP van het seizoen weer moyennerecords breekt. Is natuurlijk niet een zekerheidje maar wel leuk natuurlijk. Anderhalve week voor de GP komt Jerry Hermans langs om de tafels te voorzien van nieuwe Royal Pro lakens. En 18 september gaan we aanvangen met 104 spelers. Iets minder dan vorig jaar maar desalniettemin een mooi aantal. Woensdag en donderdag wordt er in de avonduren gespeeld. Vanaf vrijdag zal er om 11.00 uur afgetrapt worden. Donderdag 26 september start het hoofdtoernooi. Toegang is vanzelfsprekend kosteloos. En iedereen is welkom.

 

"Donderdag 26 september start het hoofdtoernooi. Toegang is vanzelfsprekend kosteloos. En iedereen is welkom"

 

Feit is wel dat de wereldkampioen niet altijd automatisch de winnaar is in Capelle. Dick Jaspers is de te kloppen man. Raimond Burgman heeft daar al een keer voor gezorgd.

 

 

Kees van der Stel (wedstrijdleider)

 

Je bent al enkele jaren de wedstrijdleider van de Grand Prix Capelle. Kun je uitleggen wat jij als wedstrijdleider allemaal doet?

Ik zal proberen dit stap voor stap te vertellen. Het begint met het invullen van de data waarop de GP gespeeld word in de agenda. Dan kunnen de biljarts niet meer verhuurd worden.

Dan bij Hans de Bruin de namen van de spelers opvragen en die allemaal in het scorebord systeem invoeren.

Vervolgens gaan proberen om vrijwilligers te vinden om een partij te komen schrijven. Helaas zijn er niet zo veel beschikbaar. Iemand anders regelen die voor de arbiters voor het hoofdtoernooi kan regelen.

En dan nu wachten tot 18 september! De eerste twee dagen zijn gemakkelijk omdat er alleen maar in de avond gespeeld wordt. Op vrijdag beginnen de langste dagen, deze zijn wel vermoeiend. Het werk bestaat dan uit de tafels in orde maken door er de tellijsten neer te leggen en de scoreborden te voorzien van de juiste namen. 15 minuten voor aanvang het toernooi openen en iedereen welkom heten. Na de eerste wedstrijd de uitslagen in de computer invoeren. En de tweede wedstrijd laten beginnen, uitslagen invoeren en doorsturen naar Hans de Bruin.

En dit alles proberen dit vol te houden tot de finale op 28 september!

 

 

Je werkt al een aantal jaar samen met Rene van Lier. Waarom is hij zo goed – en wat maakt jullie zo’n goed team?

Samen werken met Rene dat gaat altijd goed: hij luistert altijd naar mij en ik krijg de vrije hand om alles te doen zoals ik het wil. Wat vooral voor het biljarten in het algemeen mooi is, is dat Rene zijn zaak beschikbaar stelt voor dit evenement.

 

 

Veel jaren Grand Prix betekent veel mooie ervaringen. Kun je één of twee van je leukste verhalen of bijzonderste gebeurtenissen met ons delen?

Mooie momenten zijn voor mij als een speler met een mooi gemiddelde zijn partij wint. Er zijn ook wel minder mooie dingen. Zoals niet/wel afmelden waardoor de speler een uitslag krijgt waar hij eigenlijk niets aan heeft, wel 2 punten maar geen gemiddelde. Ik heb ook een speler gehad die verder kwam dan verwacht en die een voor zijn team belangrijke wedstrijd af moest zeggen maar dit wel deed.

 

"En dan nu wachten tot 18 september!"

 

Kun je iets zeggen over de komende Grand Prix? Wat verwacht/hoop je? En, wat kunnen deelnemende spelers tussen 16 en 28 september verwachten?

Heel kort: ik verwacht en hoop op een sportief toernooi zonder afmeldingen en wat gezelligheid voor onze vrijwilligers.

 

 

Alles over de Grand Prix Capelle 2019 (informatiepagina KNBB Sectie Driebanden)

Tekst: KNBB
Foto’s locatie via Kees van der Stel
Archieffoto’s GP Capelle 2017 ©Stefan Osnabrug

Driebanden Grand Prix Lokaal/regionaal
Volg ons online