Van alle markten thuis

Topspeler, commentator, bondscoach, corporate coaching. Alex Lely doet het allemaal, en haalt zijn energie uit het doen van veel verschillende dingen.

Een portret van Nederlands hoop in het 9-ball. (Want: op het moment van publicatie zijn hij en Marc Bijsterbosch daar de enige twee Nederlandse mannen bij de laatste 16)

30 juli 2018

 

 

Alex, hier in Veldhoven beleefde je in 2005 je hoogtepunt als speler. Hoe kijk je terug op dit EK van destijds?

"Met plezier, vanzelfsprekend! Twee keer goud, twee keer brons, en dat voor eigen publiek. En voorafgaand aan dat EK pakte ik ook nog de Eurotour. Ja, ik was wel heet, toen.

Veel mensen refereren aan 2005 als mijn 'doorbraak', maar dat is niet waar want ik had daarvoor al een paar mooie titels gepakt."

 

Je leek zo erg op het hoogtepunt van je carrière, toch stopte je zomaar ineens in 2006. Waarom?

"Ik ben inderdaad gestopt na het EK van 2006, eigenlijk vooral omdat ik gewoon geen zin meer had om te spelen. Die toernooien kunnen vaak heel lang zijn en dat vond en vind ik eigenlijk niet zo leuk. Dat monotone is niets voor mij, ik heb andere uitdagingen nodig. Komt bij dat hoewel ik alle toppers wel al had verslagen, ik was geen wereldelite. Bovendien braken op dat moment net een aantal commerciële mogelijkheden af die de toekomst van het poolen minder positief maakten."

"Ik ben derhalve gestopt, heb mijn studie Politieke Wetenschappen afgemaakt, heb nog even in de Gemeenteraad van IJsselstein gezeten, portefeuille Wonen & Openbare Ruimte, en vervolgens kwamen het coaching en het commentaar van Eurosport. Momenteel doe ik daar poolen, snooker, boksen en rugby. De laatste twee als algemeen commentator, dit zijn beide sporten die ik zelf ook een aantal jaar heb beoefend. En toen kwam op een gegeven moment ook het bondscoachschap op mijn pad."

 

 

Dit bondscoachschap doe je nu niet meer; je bent intussen weer actief als speler aan de tafels. Wat voor doelen stel je jezelf dan, als ex-topspeler en ex-bondscoach. Wanneer is bijvoorbeeld dit EK voor jou geslaagd?

"Die is eigenlijk al geslaagd, want ik heb het echt naar mijn zin en kijk uit naar iedere wedstrijd die ik mag spelen. In straightpool was ik nog niet top, toen heb ik zeven dagen commentaar gegeven, vervolgens heb ik het 8-ball verloren van de latere winnaar. Ik voel dat er progressie in zit. De laatste jaren speelde ik niet veel toernooien maar als ik mee deed kwam ik vaak ver of won ik zelfs, dus het zou kunnen. De uitdaging voor mij hier is dat ik door het lange wachten tussen de toernooien en de wedstrijden niet op tilt sla."

"Over het EK zelf en de inspanningen van KNBB/Sectie Pool ben ik zeker te spreken. Het KNBB Holland House is te gek, dat verdient navolging. En de gedachte achter het SmartPool vind ik ook een goede. In het buitenland heeft men dit exact zo met snooker gedaan, ook om jeugd te trekken die normaal gesproken niet zelf met het spelletje in aanraking zou komen. Er is veel interesse van buitenlandse bonden voor wat hier is opgezet met het SmartPool."

"De halve finale en finale van het 9-ball zijn natuurlijk extra bijzonder omdat ze live worden uitgezonden op Ziggo Sport. Ik ga het commentaar hiervoor niet doen, want ik wilde dit event gewoon te graag spelen. Het commentaar zal zijn van Jacques Nieuwlaat, de darts commentator van RTL 7, en Jelle Kijlstra."

 

 

Mensen die jou kennen uit de begintijd van je carrière zeggen dat jij één van de eerste Nederlandse poolspelers was met een echte killersmentaliteit. Zie jij dit zelf ook zo?

"Nee, dat valt wel mee. Zo is Rico Diks mij voorgegaan, die had deze mentaliteit ook al. Toen kwam ik, later Niels & Nick. Wat gelijk is gebleven in al die jaren: goede samenwerking met elkaar, onder auspiciën van NOC*NSF."

"Ook nu nog is die samenwerking tussen de spelers goed. Al vind ik wel dat veel jonge jongens er net niet genoeg voor doen. De basis dat beheersen de meeste spelers wel, maar dat is niet meer genoeg voor de absolute top. Daarvoor heb je enkele specifieke skills nodig die je steeds verder blijft ontwikkelen en aanscherpen. Anders word je zo'n speler als velen, waarbij de kans op een wedstrijd te winnen 55-45% is, of 45-55%, afhankelijk dus van een beetje toeval of dat het allemaal al dan niet lekker loopt."

"Niels Feijen zou voor velen het absolute voorbeeld moeten zijn. Toen hij 25 was, ging hij overal op jacht naar money games, om slachtoffers te maken. Dat waren soms sessies van 15 of 20 uur. Daar kweek je een hardheid door, die is eigenlijk niet te vergelijken met een toernooi. Kijk naar Niels zijn break + shotmaking, dat zijn echt wapens waar jaren aan gewerkt is. Bij mij mijn voorbanden spel + defense."

"Dat is het belangrijkste om te leren voor de jonge gasten van nu: dat ze als het nodig is in de overdrive kunnen, en op de beslissende momenten foutloos kunnen spelen ongeacht tafelpositie."

 

 

En jijzelf? Hoe ziet jouw toekomst eruit?

"Wel, met van alles wat, waarschijnlijk. Eergisteren heb ik een aanbod gekregen voor corporate coaching voor een consultancybureau, gecombineerd in Amsterdam en Zwitserland skills uit coaching overzetten naar de businesswereld. Dit ga ik vrijwel zeker doen. En dan daarnaast blijven trainen en spelen, wat ik nu dus al doe."

"Sommigen zeggen dan mensen zich beter op één ding moeten focussen om te komen tot topprestaties. Maar dit is hoe ik het voor mijzelf leuk houd. Want hoe mooi ik het poolspel ook vind, voor je werk dag in dag uit aan diezelfde tafels staan, dat is simpelweg niets voor mij."

 

Tekst: KNBB
Foto's resp. ©KNBB Sectie Pool, ©EPBF, ©KNBB Sectie Pool, ©Stefan Osnabrug

 

EK Opleiding Poolbiljart
Volg ons online