Tweede goud Nederland op slotdag

Jimmy Worung brengt volle oranje tribunes in Veldhoven in extase met prachtige overwinning op slotevent 9-ball Seniors

31 juli 2018

De slotdag van het grootste Europees kampioenschap pool ooit had een oranje randje. Nadat bij het eerste event van het EK, het straightpool, door Niels Feijen goud werkt gewonnen, bleef het wat betreft eremetaal op het EK wat stil voor Nederland. Althans, er werd nog wel een flink aantal maal zilver en brons gepakt, maar geen enkele Nederlander stond meer op de hoogste trede.

 

 

Dit veranderde op de slotdag! Bij het Seniors Event van het 9-ball was het Jimmy Worung die door het toernooi heen vloog. Voor volle tribunes, en voor de camera's van Ziggo Sport (dat de finale bij de 9-ball Heren live uitzond en ook een stuk meepakte van de finale bij de Seniors) was Worung niet te stuiten - ondanks sterke tegenstand van Reiner Wirsbitzki in de finale.

 

 

Het maakte dat het EK voor Nederland toch nog een mooi succes werd. Want hoewel alles perfect was (de sfeer, de accomodatie, het KNBB Holland House en de side events zoals het SmartPool) was Nederland in het medailleklassement niet zo sterk als voorgaande toernooien. Hoop bij het begin van de dag was gevestigd op Alex Lely en Marc Bijsterbosch, die beide de laatste 16 van het koningsnummer hadden gehaald, het 9-ball heren. Zij werden echter al snel uitgeschakeld, voormalig bondscoach Lely al voor de tweede maal door de uiteindelijke winnaar van het toernooi. Vervolgens verschoof de Nederlandse hoop naar Jan van Lierop, titelverdediger bij het 9-ball Under 19, en één van de grootste pooltalenten die ons land rijk is. Deze gedreven topsporter werd echter in de halve finale uitgeschakeld - en hoewel hijzelf altijd gaat voor goud, is een bronzen medaille toch ook waardevol.

De kers op de taart volgde dus later op de dag, en het beeld van een dolblije Jimmy Worung bleef lang hangen.

 

 

En zo eindigde in een zonnig en warm Veldhoven het EK Pool 2018 een zeer succesvol event. Een event waarin Nederland liet zien dat, ondanks steeds sterkere tegenstand uit o.a. Duitsland en Polen (dat met Konrad Juszczyszyn de winnaar had bij het 9-ball Heren), het zich nog steeds kan meten met de internationale top. En zette Nederland zich wederom op de kaart als een geweldige gastheer voor een sportevenement met internationale allure.

 

Tekst: KNBB
Foto's ©Cakti Aswan; foto Jimmy aan tafel ©EPBF

 

EK Poolbiljart
Volg ons online