Terugblik op een onvergetelijke dag

Tim Vergeer (24) en Denia Patje (22) over het kampioenschap van de Boerderij op de vernieuwde Simonis Biljartlakens Landsfinale, en over hun wens: meer jongeren in het biljarten

21 juli 2019

 

In gesprek met Tim Vergeer (24), speler van het winnende C2-team de Boerderij

 

Tim, met jouw team de Boerderij ben jij kampioen geworden in de C2-klasse. Jullie vreugde was enorm! Kun je die vreugde beschrijven?

Het voelde zelfs een beetje onwerkelijk. In de dagen en weken voor onze speeldag 29 juni gingen we ons toch wel realiseren dat we vele honderden teams (543 C2-teams gestart landelijk) achter ons hebben gehouden. De weken voorafgaand aan de Landsfinale hebben we steeds vaker dan normaal een balletje gemaakt. Wie weet wat er van ging komen op 29 juni in Nieuwegein? Het kon zomaar de laatste keer zijn dat we dit evenement ooit haalden. Na alle spannende partijen en extra oefenpotjes eindig je dan ook nog als eerste op de Landsfinale en word je Nederlands Kampioen C2, dat voelde zo als een beloning en gaf zo’n kick. Ik persoonlijk, en wij als team, hebben dit ook zeker ervaren als een ware eer. Mede door een huldiging met zelfs het Wilhelmus!

 

 

Tijdens mijn jeugdige voetballende jaren ben ik meerdere keren kampioen geworden of hebben we als selectieteam toernooitjes gewonnen. Toch komt dat niet in de buurt van de voldoening en blijdschap die deze Landsfinale titel mij gaf. Het voelde zo uniek, de beste van Nederland! En ik realiseerde mij eigenlijk gelijk dat dit een dag is die niemand mij nog afpakt. Met veel familie, vrienden en toppers van teamgenoten de titel pakken bij de Landsfinale. Die eer, medaille en schaal zal ik zolang ik biljart zeker blijven koesteren. Die NK-titel plakt voor altijd aan mijn ‘biljartcarriére’. Daar ben ik erg trots op!

 

"Tijdens mijn jeugdige voetballende jaren ben ik meerdere keren kampioen geworden of hebben we als selectieteam toernooitjes gewonnen. Toch komt dat niet in de buurt van de voldoening en blijdschap die deze Landsfinale titel mij gaf. Het voelde zo uniek, de beste van Nederland!"

 

Vertel eens iets over jezelf. Hoe lang speel je al, hoe ben je begonnen, welk niveau, etc.

Ik ben geboren en getogen in Beekbergen, op de Veluwe vlak onder Apeldoorn. In mijn jeugdjaren heb ik altijd gevoetbald bij de lokale V.V. Beekbergen totdat ik een slepende liesblessure kreeg.

Op mijn 19e werkte ik, en nog steeds, in de horeca bij Eeterij de Lierderhoeve in Beekbergen. Hier stond een biljart en zag ik samen met de chef-kok twee mannen biljarten. Dit ging naar onze mening niet bepaald goed, wij dachten dat kunnen we zelf een stuk beter. ’s Avonds na het werk gingen we vaak naar het dorpscafé ‘De Heksenketel’, zo ook die avond (Achteraf de startplaats van het biljarten van alle 3 de spelers tijdens de Landsfinalen van ons team). We zouden het daar op het biljart zelf wel even voordoen. Ik kan me nog goed herinneren dat we geen bal raakten. De makkelijkste ballen mis, veel ketsen, touché en noem maar op, het leek wel Jiskefet. We speelden potjes libre tot de 10 en het duurde een eeuwigheid, geweldig om aan terug te denken. Alles ging mis!

Eigenlijk ben ik vanaf dat moment steeds vaker gaan biljarten bij de Heksenketel. De barmannen en eigenaar gaven me tips en door veel oefening kwam ik na een poosje net aan een gemiddelde van 1 met libre. In het café speelden ze op maandagavond een onderlinge competitie met een man of 9 uit het dorp. Stiekem was ik wel benieuwd hoe dat werkte en competitief als ik ben vroeg ik de eigenaar Anton eens of ik op proef mee kon doen. ‘Graag zelfs’ zei die, ‘jonge aanwas was altijd welkom’. Inmiddels speel ik daar al 5 seizoenen op de maandagavond in de onderlinge competitie, vrij snel ging ik aan het einde van het 2e seizoen naar een gemiddelde van rond de 2 met libre. 2 van de spelers (Henri en Michael), mijn teamgenoten tijdens het NK,  gingen na het 2e jaar bij ‘de Boerderij’ een competitieteam starten voor de KNBB competitie. Eigenlijk vanaf de start vroegen ze mij om mee te doen. In verband met school en werk kwam het mij vaak niet uit. Tot het einde van het seizoen 2017-2018. Ik ging toch maar eens kijken. Het wedstrijdaspect, het teamspelen en het zien van verschillende kroegen vond ik eigenlijk wel interessant. Heel erg leuk zelfs! Ik besloot mij definitief aan te melden bij de Biljartvereniging de Boerderij en een jaar later was ik Nederlands Kampioen C2, bizar eigenlijk haha!
 

 

De weg van het begin van de competitie naar het daadwerkelijk winnen van de Landsfinale is behoorlijk lang. Welke hobbels moesten jullie overwinnen op weg naar de Landsfinale?

We startten wij in een competitie van 10 teams in ons district de Stedendriehoek. In de competitie stonden we eigenlijk tot een handjevol wedstrijden voor het einde 2e. Tot het moment dat we uit naar de Lindeboom uit de Hoven moesten. Het team van de Lindeboom stond eerste en zat in een goede vorm, met onder andere twee jonge spelers in het team. Stiekem tegen onze verwachting in, wonnen we al onze partijen die dag en kwamen zo riant aan kop te staan. Vanaf dat moment hebben we de laatste partijen in de competitie goed gespeeld en vrij riant werden we kampioen van onze poule. Het venijn zat hem wat dat betreft in de staart in de competitie.

We werden kampioen. Ik was bezig aan mijn eerste volledige seizoen en wist niet goed wat er nog te wachten stond. Ik begreep van mijn teamgenoten dat nu de districtsfinale volgde, dan twee rondes gewest en dan een mogelijk NK. Een groepsapp volgde van onze biljartvriend en supporter Theo met de naam:  ‘NK Boerderij Masters’. Zo vlak na de competitie hebben we hier flink om gelachen. Dat leek mij helemaal niet reëel, er waren immers nog zoveel rondes te gaan.

Vervolgens gingen wij naar de districtsfinale C2, georganiseerd in Zutphen door De Pelikaan. Hierbij gingen twee van de driw teams door naar de tussenronde van het gewest, wij werden op nipte achterstand van winnaar Raalte tweede en gingen zo door naar het gewest. Spanning was die dag bij alle teams wel zichtbaar en je merkte dat er wat prestige te verdienen viel. Dit zorgde bij ons team eigenlijk voor een positief effect, dit smaakte zeker naar meer.

 

 

De ronde die volgde was een tussenronde gewest. Simpel gezegd stroom je vanuit je district door naar een kwart van Nederland, er zijn vier gewesten. Wij speelden in Gewest Noord-Oost Nederland. Op dit moment begonnen we ons wel te realiseren hoe ver we eigenlijk al waren gekomen. Honderden teams hadden we al achter ons gelaten. Eigenlijk al top om eens zover te komen. De tussenronde was in Lichtenvoorde op een uurtje rijden van Beekbergen. Voorafgaand aan de tussenronde speeldag gingen we een week ervoor al eens sfeer proeven bij café de Driehoek in Lichtenvoorde van eigenaar Theo Peters. Een balletje gehakt, een oefenpartijtje en een gezellige middag hadden we in ieder geval meegepakt. We speelden immers tegen teams die allemaal zover waren gekomen. Laten we er dan ook maar van genieten!

De tussenronde ging verassend soepel. We wonnen 5 van de 6 partijen en ik speelde de zesde remise. Het mooie van deze dag was dat wij als winnend team de tegenstanders een drankje aanboden om de gezellige dag af te sluiten. Het gezellige, café-karakter van het biljarten kwam hierbij weer boven. Dit was mooi om te zien!

De finale gewest zorgde voor de nodige spanning. We waren nu ineens zo dichtbij de Landsfinale, nog één ronde te gaan! We speelden wederom tegen Raalte die hun tussenronde ook had gewonnen en tegen Centrum. De locatie was ditmaal Café de Haven in Hengelo. We begonnen beroerd, ik verloor en Henri verloor eveneens. De moed zonk ons eventjes in de schoenen, maar na wat rekenen bleken we nog volop in de race. Michael won beide partijen, Henri zijn tweede, het kon nog! Persoonlijk een minder momentje, in de nabeurt van de laatste partij van de dag mistte ik mijn laatste carambole. Ik wist dat ik stootte voor de eerste plek en ik miste. Na wat rekenwerk van de arbiters bleken we als team toch door te gaan naar de Landsfinale, op percentage nota bene. Bijna van schrik waren we hier al erg blij mee! De Landsfinale voelde als een ultieme beloning voor een jaar strijden in competitie, district en gewest.

 

"De Landsfinale voelde als een ultieme beloning voor een jaar strijden in competitie, district en gewest"

 

 

 

Wat vond je het mooiste moment van de Landsfinale 2019? (Mag van jullie zelf zijn, maar ook iets algemeens)

Wij sliepen in het Fletcher Hotel op 2 minuten van de speellocatie Merwestein en waren dus een dag eerder al in Nieuwegein.

Het mooiste moment vond ik dat we de dag voor onze eigen speeldag alvast een kijkje gingen nemen. Toen we binnenstapten in de hal gaf dat mij dat het gevoel als een enorme beloning. Het moment dat ik me realiseerde dat we daar konden meedoen om het Nederlands Kampioenschap gaf mij echt een kick. Een jaar lang hadden we gespeeld en nu konden we in deze hal, met 21 biljarts, officiële arbiters en alles erop en eraan nog één keer een kijken laten zien wat we konden. Simpelweg vet om mee te maken!

Als team vind ik het mooiste dat we ook als team de finale bereikten en wonnen. In de poule op de Landsfinale won Michael al zijn wedstrijden. Ik won de eerste 2. Onze teammaat Henri startte stroever en verloor de eerste twee partijen. In de laatste ronde moest Henri of ik de partij winnen om door te gaan naar de finale. Henri wist deze partij te winnen, terwijl ik verloor. Op deze manier won hij misschien wel de belangrijkste partij van de dag. Dit maakt het voor mij echt een teamprestatie en extra mooi!

 

"Het mooiste moment vond ik dat we de dag voor onze eigen speeldag alvast een kijkje gingen nemen. Toen we binnenstapten in de hal gaf dat mij dat het gevoel als een enorme beloning"

 

Jullie waren met veel supporters. Wie waren er allemaal meegekomen, en hoe? (Gerelateerd: wij hebben het plan voor komend jaar een overeenkomst aan te gaan met Fletcher Hotel Nieuwegein voor mooie en betaalbare accommodatie voor spelers en supporters. Zou dat iets zijn geweest waar jullie gebruik van hadden willen maken?)

Van mij was een hoop familie aanwezig: mijn vriendin, ouders, broer, schoonzus en opa zijn de hele dag geweest. Het maakte het nog mooier om de finale te winnen terwijl zij allemaal speciaal aanwezig waren voor ons! Nadat de datum bekend was, gaven ze eigenlijk gelijk aan graag mee te gaan. Als speler was dit ook mooi om te zien. Toch een stukje extra motivatie geeft het ook, je wil toch even laten zien wat je kan. Vroeg in de ochtend zijn ze van huis vertrokken om op tijd te komen voor de 2e ronde. Een hele dagreis voor bijvoorbeeld mijn opa van begin 80. Toch was hij er de hele dag bij!

 

Mijn vriendin, ouders, broer, schoonzus en opa zijn de hele dag geweest. Het maakte het nog mooier om de finale te winnen terwijl zij allemaal speciaal aanwezig waren voor ons! Nadat de datum bekend was, gaven ze eigenlijk gelijk aan graag mee te gaan. Als speler was dit ook mooi om te zien. Toch een stukje extra motivatie geeft het ook, je wil toch even laten zien wat je kan"

 

Toen duidelijk werd dat wij het NK gingen spelen waren veel mensen direct enthousiast om mee te gaan. Onze vaste supporter Theo was de eerste die aangaf mee te gaan. Hij was vanaf de districtsfinale bij elke ronde present en gaf ons zelfs de voorkeur over (NK)finalerondes van teams uit hogere klassen. Theo was dus ook present op de Landsfinale samen met Maarten, onze oude teamgenoot en bekende in het biljartcircuit van Apeldoorn. Vanuit Apeldoorn met de trein naar Utrecht en door met het OV naar Nieuwegein, Theo en Maarten legden nogal een route af om ons te zien spelen!

Als tellers kwamen Michael  (zoon Henri) en clubgenoot Rob mee. Michael sliep bij ons als spelers in het Fletcher Hotel, Rob gaf ’s ochtends rond half 9 acte de préséance. Waar Rob zelf biljart en weet wat het inhoudt om bij de Landsfinale te zijn, was het extra mooi dat Michael de hele dag uittrok om ons te helpen als teller en te supporten. Hij biljart zelf niet, maar raakte stiekem wel geïnteresseerd in hoe het precies werkt. Het leidde bij hem ook tot een mooi enthousiasme en fanatisme.

Een extra mooie supporter vond ik zelf Erna. Zij heeft zelf jaren gebiljart en is vele jaren geleden individueel Nederlands Kampioen geweest. Via mijn ouders hoorde zij van onze deelname en direct vroeg ze naar tijden en locaties. Mooi om te zien dat ze speciaal voor een zonnige zaterdag besteedt aan het kijken van onze Landsfinale.

Niet spelend teamgenoot Herman en biljartkennis Jordy kwamen ook nog kijken. Samen in de auto vroeg vertrokken van huis om ons te zien spelen.

 

 

Als spelers sliepen wij dus toevallig al in het Fletcher Hotel. Dit was allereerst erg netjes en comfortabel, daarnaast was de reisafstand tot Merwestein erg goed te doen. Met 5 minuten waren we aanwezig. Wanneer er mogelijkheid was geweest tot overnachting tegen een combo-deal of iets in die trant, denk ik een gedeelte van de supporters zeker had willen overnachten. Niet allemaal, maar bijvoorbeeld ouders, vriendin en vaste supporters geef ik een goede kans. Als de KNBB deze overnachting voor de spelers en supporters laagdrempeliger kan maken is het zeker een aanrader wat mij betreft!

 

"Wanneer er mogelijkheid was geweest tot overnachting bij het Fletcher Hotel Nieuwegein tegen een combo-deal of iets in die trant, denk ik een gedeelte van de supporters zeker had willen overnachten. Niet allemaal, maar bijvoorbeeld ouders, vriendin en vaste supporters geef ik een goede kans. Als de KNBB deze overnachting voor de spelers en supporters laagdrempeliger kan maken is het zeker een aanrader wat mij betreft!"

 

Je bent voor biljartbegrippen relatief jong: 24. Kun je in een paar zinnen aangeven waarom biljarten ook voor jongeren te gek is?

Het belangrijkste wat ik wil meegeven is dat de biljartende mensen om mij heen, de gezellige sfeer in het café en het spelen op je eigen niveau (met intervallen van te maken caramboles) het voor iedereen interessant maakt om te biljarten. Daarnaast geeft het steeds beter worden in het biljartspel voldoening en gretigheid naar meer. Het werkt verslavend! Je wil zelf steeds beter worden en in combinatie met het wedstrijdelement en de gezelligheid die biljarten als cafésport meebrengt is het vaak ook nog erg vermakelijk. Geloof mij, als je het eens uitprobeert en door het soms wat ‘stoffige’ karakter van biljarten heen kijkt, kan iedereen, jong of oud, genieten van het spelen van biljarten in competitie, café of recreatief verband!

 

"Als je het eens uitprobeert en door het soms wat ‘stoffige’ karakter van biljarten heen kijkt, kan iedereen, jong of oud, genieten van het spelen van biljarten in competitie, café of recreatief verband!"

 

Tim, in je overwinningsspeech benoemde je expliciet: we willen meer jongeren in de biljartsport! En, na afloop gaf je aan dat je zelf ook wel iets zou willen betekenen voor jongeren. Als KNBB hebben we het plan om in de komende Landsfinale een speciale Jeugddag of Jongerendag te organiseren, juist ook voor diegenen die nog niet heel vaak hebben gespeeld. Jij hebt zelf ook ideeën op dit gebied, en zou hierin ook een rol willen spelen. Kun je iets zeggen over die ideeën?

In mijn optiek is de biljartsport gebaat bij jonge intreders, iets dat ik ook terug zie bij standpunten van de KNBB. Wat mij opvalt bij het biljarten is dat er veelal wordt vastgehouden aan regels en opzetten die vele jaren geleden zijn opgesteld. Denk hierbij aan strikte kledingvoorschriften en doodstille speelruimtes. Dit is niet goed of slecht in de algemene zin, maar trekt moeizaam jonge nieuwe spelers aan.

 

"Wat mij opvalt bij het biljarten is dat er veelal wordt vastgehouden aan regels en opzetten die vele jaren geleden zijn opgesteld. Denk hierbij aan strikte kledingvoorschriften en doodstille speelruimtes. Dit is niet goed of slecht in de algemene zin, maar trekt moeizaam jonge nieuwe spelers aan"

 

Naar mijn mening gaat het bij biljarten om waardering voor het spel. Iedereen die competitie speelt waardeert het biljarten als spel, zodra er een spannend moment is valt die stilte vanzelf. Zodra een finale gespeeld wordt vormt de interesse voor het spel vanzelf de aandacht op het moment wat dit verdient.

Een mooi voorbeeld vind ik darten, ook een concentratiesport. Bij het WK-darts staat jaarlijks Ally Pally helemaal op zijn kop, maar op het moment dat een superbelangrijke dart of match-dart wordt gegooid valt de zaal stil. Vanzelf, uit interesse en aandacht voor het spel. Dit maakt het mooi om te kijken, wint het aan publieke aandacht en jeugd vindt de amusementswaarde hoog. Natuurlijk is elke sport uniek en niet te vergelijken, biljarten is anders dan darten veel meer voor alle leeftijden. Jeugdige spelers zullen in mijn ogen wel sneller getrokken worden naar het biljarten wanneer de stoffigere elementen versoepeld worden. Wat ik in het kort wil zeggen: Het spel moet en zal de aandacht krijgen die het verdient, de (verplichte) entourage in algemene eromheen kan jongeren nog beter gaan bedienen om ze enthousiasmeren.

 

 

Ik realiseer mij dat kinderen van 10 niet snel gaan kiezen voor biljarten als sport. Ik denk dat de biljartsport kan winnen aan populariteit bij afzwaaiende sporters bij bijvoorbeeld voetbalclubs en volleybalclubs. Rond de leeftijd van 25 tot 40 jaar komen hier een hoop sporters weg die vanwege privé of lichamelijke zaken stoppen met competitiesport. Deze groep heeft jaren competitie gespeeld, in een gezellig team gezeten en menige avond versleten op de club. Perfect voor een biljartvereniging. Tuurlijk is het erg lastig deze groep te bereiken, maar hoe mooi zou het zijn als er op de één of andere manier bij deze doelgroep aan bekendheid gewonnen kan worden. Als deze groep ermee start, hoever naar beneden (leeftijd) werkt dit dan uit? Wellicht nemen ze hun kinderen of clubgenoten er wel deels in mee.

 

"Ik denk dat de biljartsport kan winnen aan populariteit bij afzwaaiende sporters bij bijvoorbeeld voetbalclubs en volleybalclubs. "Rond de leeftijd van 25 tot 40 jaar komen hier een hoop sporters weg die vanwege privé of lichamelijke zaken stoppen met competitiesport. Deze groep heeft jaren competitie gespeeld, in een gezellig team gezeten en menige avond versleten op de club. Perfect voor een biljartvereniging"

 

Een Jongerendag bij de Landsfinale lijkt mij een top-idee. Momenteel bezit Nederland in bijvoorbeeld Raymund Swertz en Sam van Etten internationale (jonge) topspelers in de klassieke spelen. Als deze gasten (of bijvoorbeeld de gehuldigde jeugd-medaillewinnaars uit Brandenburg) in combinatie met jeugdige amateurs tijdens zo’n dag bijvoorbeeld de jeugd kunnen enthousiasmeren via verhalen of voorbeelden bereikt het verhaal van biljarten via jonge frisse spelers de jeugd. Met alle respect, maar ik verwacht dat jeugd met deze jonge spelers hun verhaal makkelijker een klik ervaart dan die van de oudere generatie.

Om mij heen mis ik bij jeugd vooral de bekendheid met de mogelijkheid om biljarten überhaupt te kunnen doen in competitieverband. Toch merk ik dat om mij heen jongelui het spel leren kennen en leuk vinden, alleen al doordat ik het vaak doe. In de horeca zeggen wij vaak: “zien eten doet eten”. Ik denk dat dit bij biljarten ook zo werkt. In grotere vorm zou je zeggen dat de combinatie van bekendheid met dagen als een Jongerendag moeten leiden tot een lagere drempel tot intrede. Toch realiseer ik mij zeker dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, het feit dat de KNBB hier aandacht aan geeft op dit moment vind ik dan ook goed om te zien. Ook van bijvoorbeeld Dick Jaspers weet ik dat hij dit belang inziet, hij gaf zelfs een deel van zijn prijzengeld van toernooien om jeugd te stimuleren.

En mocht ik bij de Jongerendag een rol kunnen spelen volgend jaar doe ik dit graag. Wellicht is mijn succesvolle verhaal van afgelopen over mijn finale en belevenissen wat waard voor de jeugd.

 

"Een Jongerendag bij de Landsfinale lijkt mij een top-idee"

 

Wat zeg je tegen een jonge speler die denkt mee te doen aan de Teamcompetitie van komend seizoen?

Met biljarten zitten zoveel facetten in een wedstrijd en het spel. Je speelt voor de winst, maar je kan ook verliezen terwijl je 2x je gemiddelde speelt. Stel je zelf ten doel wat jij belangrijk vindt bij het spelen, ook los van winnen. Leer nieuwe ballen, win slechte partijen, verlies goede partijen en geniet van de vele cafés en gelegenheden waar je komt. In korte tijd leer je veel mensen binnen het biljarten kennen. Op de meest onverwachte plekken kom je te spelen en verschijnt een biljarttafel. Oprecht leuk om mee te maken. Laat je niet leiden door het feit dat jongelingen (nog) relatief weinig voorkomen in het biljarten. Als ik de Landsfinale kan bereiken en winnen tussen al die ervaren spelers, dan kun jij het ook! En vooral, genieten van de dingen van het biljarten die jij leuk vindt. Je speelt eerst voor jezelf, jij biljart voor je plezier en geniet dus van wat jij er mooi aan vindt.

Of je nou speelt tegen een jonge speler of een man die qua leeftijd je opa had kunnen zijn, laat maar eens zien wat jij als broekie kan! Mijn ervaring is dat de waardering en contacten die je daarvoor terugkrijgt zeker de moeite waard zijn.

 

"Laat je niet leiden door het feit dat jongelingen (nog) relatief weinig voorkomen in het biljarten. Als ik de Landsfinale kan bereiken en winnen tussen al die ervaren spelers, dan kun jij het ook!"

 

 

 

 

In gesprek met Denia Patje (22), supporter/familie van Tim Vergeer van het winnende C2-team de Boerderij

 

Denia, onze wens bij de vernieuwde Simonis Biljartlakens Landsfinale 2019: meer supporters, meer sfeer. Vandaar het café, vandaar de ruimtes tussen de tafels, vandaar de nieuwe aankleding – alles om het voor supporters nog sfeervoller te maken. Als één van de supporters van de Boerderij, een team dat met vrij grote aanhang naar Nieuwegein was gekomen: hoe was het? (Gerelateerd: wij hebben het plan voor komend jaar een overeenkomst aan te gaan met Fletcher Hotel Nieuwegein voor mooie en betaalbare accommodatie voor spelers en supporters. Zou dat iets zijn geweest waar jullie gebruik van hadden willen maken?)

Het was een mooie ervaring om bij te zijn! Toen ik binnenkwam voelde ik al meteen een gemoedelijke sfeer. Er hing spanning in de lucht maar toch gunde iedereen het elkaar. Supporters van elk team droegen hieraan bij en kwamen voor de sport of familieleden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik voorafgaand aan de afgelopen landsfinale nog nooit biljart heb gekeken en er dus ook niks vanaf wist. Ik was erbij voor Tim. Ik had geen verwachtingen, zowel wat betreft winst als vermaak, maar ik ben blij dat ik er was. Het was mooi om te zien hoe iedereen in zijn concentratie zat en een mooi spel wilde spelen. Het was vooral ook erg gezellig. Tijdens wedstrijden hadden de supporters contact met elkaar, of je nou voor het ene of andere team was.

 

 

Een mooie betaalbare accommodatie was zeker iets geweest waar wij wellicht gebruikt van zouden maken. Het was een mooie dag om bij te zijn. Bij de huldiging hing een fantastische sfeer, maar daarna ging iedereen weer huiswaarts. Het zou een mooie optie zijn om naderhand met z’n allen nog een drankje te doen op de overwinning en het samen af te sluiten.

 

"Toen ik binnenkwam voelde ik al meteen een gemoedelijke sfeer. Er hing spanning in de lucht maar toch gunde iedereen het elkaar"

 

Vertel eens iets over jezelf. Wat doe je in het dagelijks leven, biljart je zelf ook, en wat is je relatie met het team van de Boerderij?

Ik ben Denia, 22 jaar en wonend in Beekbergen. Ik ben de schoonzus van Tim. Ik ben afgelopen jaar afgestudeerd voor de Hogere Hotelschool en werk nu mijn allermooiste baantje bij de dierentuin in Arnhem, Burgers’ Zoo. Ik biljart zelf niet en heb me nooit in deze sport verdiept. Tim had het vaak over het biljarten en is altijd mega enthousiast. Hij keek erg uit naar de landsfinale, vandaar dat wij als familie meekwamen als supporters.

 

Waarom is biljarten niet alleen leuk om te doen, maar ook leuk om te kijken? Of is het helemaal niet leuk om te kijken?

Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen tactieken heeft en omgaat met goede maar ook slechte momenten. De spanning die voelbaar was, maakte het extra spannend om naar de finale te kijken. Ik moet zeggen dat ik zelf te weinig verstand ervan had om te weten wanneer iemand goede of slechte ballen speelde, maar naarmate de dag vorderde leerde ik anders naar de wedstrijden te kijken. Ik vond het ontzettend interessant om bij te zijn. Ik heb de sport leren kennen. Ik denk nog steeds dat het niets voor mij is haha, maar het is leuk om naar te kijken!

Het is een individuele sport maar doordat we die dag allemaal aanwezig waren, voelde het voor ons, maar ik denk ook voor de biljarters niet alsof ze alleen waren.

Het was ook mooi om te zien hoe verschillende leeftijden met elkaar deze sport beoefenen en tegen elkaar spelen.

 

 

Kun je in een paar zinnen aangeven waarom biljarten ook voor jongeren te gek is?

Biljarten is een sport die op alle leeftijden gespeeld kan worden, dat maakt de sport ook mooi. Waar je in de meeste sporten voornamelijk jongeren ziet die het tegen elkaar opnemen, zie je dat bij biljarten je leeftijd niet de bepalende factor is maar de kwaliteit van je spel. Je kunt te allen tijde beginnen op recreatief niveau. Denk hierbij aan een kroeg of café en begin daar met spelen voor de gezelligheid. Vervolgens kun je op je eigen niveau gaan spelen met een eigen gekozen team. Ook zijn er veel recreatie competities waar je aan deel kan nemen in cafés en kroegen. Wel zou dit uiteraard nog leuker zijn als je met leeftijdsgenoten in je eigen team kan spelen. Dus al met al een sport zonder grote verplichtingen die je op je eigen niveau op gezellige locaties met wie je wil kan beoefenen.

 

Als er nog één ding is wat we kunnen doen volgend jaar om voor teams & supporters om de Landsfinale nog leuker te maken, wat zou dit zijn?

De mogelijkheid om ergens te zitten en wat te drinken of eten te halen was heel fijn. Zo kon je weer eventjes met elkaar zijn zonder de spanning te voelen. Ik moet eerlijk zeggen dat de huldiging mooi was, maar nadat iedereen zijn prijs had ontvangen, alles een beetje in elkaar viel. Ik denk dat het nog leuker was geweest als er wat meer tafeltjes stonden, er beneden de mogelijkheid nog was om wat lekkers te bestellen of als er al wat nootjes of iets dergelijks op tafel had gestaan zodat iedereen nog even bleef hangen om de mooie dag te vieren of te evalueren.

 

"Ik denk dat het nog leuker was geweest als er wat meer tafeltjes stonden, er beneden de mogelijkheid nog was om wat lekkers te bestellen of als er al wat nootjes of iets dergelijks op tafel had gestaan zodat iedereen nog even bleef hangen om de mooie dag te vieren of te evalueren"

 

Wat zeg je tegen partners, kinderen of supporters van teams die komend jaar in de Landsfinale staan?

Wees erbij!! Niet alleen voor jezelf, maar vooral om de teams te supporten. Aan alles kon je merken dat elk team de aanhang fantastisch vond. Het is een speciale dag waar een ontzettend fijne sfeer hangt. Het is iets speciaals om mee te maken vanwege de spanning, de gezelligheid maar ook de mooie sport!!

 

"Wees erbij!! Niet alleen voor jezelf, maar vooral om de teams te supporten. Aan alles kon je merken dat elk team de aanhang fantastisch vond"

 

 

Tekst: KNBB
Foto's: KNBB/de Boerderij

Gezelligheid Simonis Biljartlakens Landsfinale NK
Volg ons online