Michael Nilsson is terug in de World Cups

Zweedse zevenvoudig wereldkampioen landen met Torbjörn Blomdahl is de grote uitblinker van de tweede dag voorronden in Sharm El Sheikh. Nederlanders Volkan Cetin, Jordy de Kruijf, Wilco Meusen en Hans de Bruin uitgeschakeld.

09 december 2019

SHARM EL SHEIKH - Het laatste goud op het WK voor landenteams van Michael Nilsson dateert alweer van tien jaar geleden, toen hij met de huidige wereldkampioen Torbjörn Blomdahl voor Zweden het Belgisch team met Merckx en Forthomme versloeg. Nilsson, die zeven keer won in Viersen met TB, kan nog altijd formidabel biljarten. Dat liet hij maandagmorgen in zijn eerste optreden in de World Cup van Sharm El Sheik zien. De 48-jarige Zweed deelde de eerste rake klap van het toernooi uit met een partij tegen de Turk Soner Tas van 30-6 in negen beurten. De slotbeurten waren indrukwekkend: 3, 4, 5 en 10.

De eerste reactie van de Zweed: ,,De sfeer is hier prachtig, met niet te veel licht in de zaal en tussendoor lekker met mijn gezin naar het strand.'' Met zijn tweede winst, tegen Tran Thanh Tu Nguyen met 30-26 in 19, was Nilsson met voorsprong de beste dagwinnaar met 2.142 gemiddeld. De Griek Kostas Antonatos (1.714) was de nummer twee met een gemiddelde van World Cup niveau. De andere 14 poulewinnaars kwamen niet aan de 1.500, de meesten onder de top vijf zelfs rond de 1.000 en lager.

Michael Nilsson, 48, woonachtig te Staffenstorp met zijn verloofde Anna en twee jonge kinderen, Oliver (9) en Elvina (3), is pas voor het eerst opa geworden en heeft weer zin in World Cups. Hij speelde mee in Veghel, nu dus in Sharm El Sheikh en volgend jaar al zeker in Antalya. Daarna stopt de sponsoring van de federatie, weet hij nu al, en hoopt hij wat support te krijgen van vrienden. De vroege start in de World Cup toernooien is geen belemmering. Zijn positie op de ranglijst is na een lange stop ver weggezakt (155e). Hij wil zelf zo snel mogelijk opklimmen naar een ranking die bij zijn klasse hoort.

De bekendste Zweedse biljarter na Blomdahl is bijna tien jaar jonger dan zijn illustere landgenoot en speelt in februari 2020 op het Europees kampioenschap voor landenteams weer samen met zijn gouden teamgenoot. ,,Kijken wat Blomdahl en Nilsson samen nog kunnen'', is zijn ambitie. Nilsson werkt in zijn land als monteur bij het grootste biljartbedrijf van Scandinavië: Biljardexperten. En speelt af en toe mee in de Nederlandse en Duitse teamcompetitie.

De andere beoogde kopstukken op deze dag in de Sharm El Sheikh arena, Juntae Kim en Omer Karakurt, bleven in de schaduw van de Zweedse reus. De Turk finishte na Kostas Antanatos, een niet zo bekende Griek en de Spanjaard Jesus Rico net onder de top drie. Juntae Kim, in de vorige World Cup nog op het podium, werd zelfs uitgeschakeld door een remise in zijn tweede partij tegen de Turk Ahmet Bayatli, maar keert als eerste reserve toch terug in het toernooi.

Serdar Bas eindigde als vijfde in het dagklassement, Andres Carrion versloeg William Oh en werd zesde. De Belg Ronny Brants, geen onbekende in de Egyptische World Cups, werd de knappe nummer zeven van de ranglijst. De top drie van de runners-up waren Aziaten: Juntae Kim was de nummer één voor William Oh en Tran Thanh Tu Nguyen. Kim is de enige die mag invallen. De eindrush met een serie van vijf van Michael Nilsson was nodig om één van de Vietnamese talenten, Tran Thanh Tu, de knock-out toe te dienen.

De Spaanse armada voer in de laatste sessie van de tweede dag de arena binnen met vijf kanshebbers voor kwalificatie: Raul Cuenca, Andres Carrion, Jesus Rico, Mario Mercader en Ivan Mayor. Ze plaatsten zich alle vijf in de top 12. Jesus Rico als beste in de top 3. De zwaarste tegenstanders waren William Oh, de Koreaan, die in zijn eerste wedstrijd tegen Moulos met winst in 19 beurten de hoogste serie van 13 liet noteren. En Ivan Mayor rekende af met Dong Hoon Kim. Bij de dagwinnaars waren ook vijf Turken: Omer Karakurt, Serdar Bas, Ilbay Dagdelen, Ahmet Bayatli en Muhammed Cavusoglu.

De vijf Nederlanders op deze tweede dag werden uitgeschakeld. Volkan Cetin was de hoogste in het klassement met een overwinning en een verliespartij, goed voor 0.898 gemiddeld. De Tilburger won van de Koreaan Dong Hoon Kim, maar verloor van de Spanjaard Ivan Mayor. Jordy de Kruijf won van Tobias Bouerdick en verloor van Mario Mercader en finishte met 0.668 gemiddeld. Wilco Meusen was ingedeeld in een zware poule met Juntae Kim en Ahmet Bayatli. De Limburger verloor zijn beide partijen en had 0.655 gemiddeld. Hans de Bruin werd na een dag overleven op zijn tweede dag in de voorronden uitgeschakeld met 0.506 gemiddeld.

Barry van Beers stroomt morgen, dinsdag in en is gekoppeld aan de Turke Ahmed Bayatli en Gülsen Degener.

De poulewinnaars van maandag:

1 Michael Nilsson 4-2.142-10
2 Kostas Antonatos 4-1.714-11
3 Jesus Rico 4-1.363-8
4 Omer Karakurt 4-1.363-6
5 Serdar Bas 4-1.333-7
6 Andres Carrion 4-1.224-6
7 Ronny Brants 4-1.153-6
8 Raul Cuenca 4-1.090-7
9 Bernard Baudoin 4-1.071-7
10 Ivan Mayor 4-1.016-7
11 Ivo Gazdos 4-0.983-7
12 Mario Mercader 4-0.952-5
13 Ilbay Dagdelen 4-0.909-7
14 Mohamed Sabry 4-0.759-6
15 Ahmet Bayatli 3-1.000-8
16 Muhammed Cavusoglu 2-0.746-7.

Tekst Frits Bakker

Foto: Wilco Meusen (Kozoom)

Bakker, Frits Driebanden Internationaal
Volg ons online