Gert-Jan van der Veen toont zeldzame topvorm in Grand Prix

De 52-jarige Fries Gert-Jan van der Veen heeft een schitterend optreden achter de rug in de Grand Prix van Rosmalen. Daar speelde hij vrijdag vier partijen, eerst twee met 1.600 gemiddeld, daarna zelfs twee met 2.000 gemiddeld. Hij keert maandag terug in een poging om het hoofdtoernooi te halen.

27 mei 2023

ROSMALEN – De Grand Prix in Rosmalen kreeg deze dagen een onverwachte stuntman aan de tafels. In de lange aanloop naar het hoofdtoernooi in De Hazelaar verscheen vrijdag de 52-jarige Gert-Jan van der Veen, een financieel adviseur uit Leeuwaren in de arena met een zeldzame vorm. De Fries speelde vier partijen op een dag, schitterde in twee voorronden met 1.600 gemiddeld en in de volgende twee zelfs met 2.000 gemiddeld. Het World Cup niveau, ver van het wereldpodium in Ho Chi Minh, gaf de hoofdrolspeler een wonderlijk gevoel. ,,Ik weet ook wel dat het uitzonderlijk is, maar het voelt heel prettig’’, was het commentaar van Gert-Jan van der Veen. De Fries, die ooit nog zo’n uitschieter had toen hij Dick Jaspers versloeg op de kleine tafel in het Crazy Diamonds toernooi, komt maandag terug voor een poging om het hoofdtoernooi te halen. Dat heeft hij één keer eerder gedaan in zijn carrière, in de Grand Prix van Capelle.

 

 

Gert-Jan van der Veen, gehuwd met Tiny, twee zonen, Bas van 14 en Sander van 16, heeft wel een verklaring voor het sterke optreden op de Grand Prix. ,,Ik heb heel lang op een zelfde niveau gespeeld, maar de laatste vijf, zes jaar steek ik wat meer tijd in biljarten. We zijn in 2018 van Zwolle naar Leeuwarden verhuisd. Ik heb zelf een matchtafel, die nu in een mooi kamertje staat, waar ik wat meer kan trainen. En af en toe neem ik eens een lesje. De training begint nu zijn vruchten af te werpen, al blijft het bescheiden. Vorig jaar speelde ik net boven de 1 gemiddeld, nu net eronder. Toch blijf ik progressie maken. Dat resulteerde hier, in de Grand Prix, ineens in vier sterke partijen achter elkaar.’’ Gert-Jan van der Veen, die al biljart vanaf zijn 17e, 18e jaar, versloeg eerst Cees Lageweg met 20-11 in 13, daarna Mikail Unver met 20-3 in 12. Hij kwam daarna terug voor zijn volgende ronde en won eerst van Paul Witteman met 25-9 in 13 en van Gijs van Rijn met 25-12 in 11, goed voor een gemiddelde van 2.000.

Het gaf de Fries vleugels, maar hij realiseert zich dat hij later deze week weer snel met twee voeten op de grond kan staan. ,,Het zijn van die momenten die je meemaakt. Je hebt soms een heel mooie partij, maar dit is wel een vreemd gevoel, hoor, vier keer zo goed op één dag.’’ Want om maar eens een vergelijking te maken: Wilco Meusen won in de PQ2 een poule voor Peter van der Heijden met 0.980, Hans de Groot voor Bradley Roeten met 0.857 en Joris van ’t Zelfden voor Huub Adriaanse met 0.862.

De Grand Prix in De Hazelaar gaat vandaag, zaterdag, verder, vervolgt daarna op maandag en gaat volgende zaterdag naar de finaleronden.

Tekst: Frits Bakker.
Foto Gert-Jan van der Veen (Paulus Brekelmans).

 

Driebanden Grand Prix
Volg ons online