Dubbelslag broers Pongers bij Nederlandse kampioenschappen pool

De toekomst van het Nederlandse pool spreekt in de Distel: Gouden medailles naar Quinten Pongers (20) bij het 10-ball en naar Quinten’s jongere broer Yannick Pongers (17) bij het straightpool

04 december 2022

 

Dat het met de toekomst van het poolbiljarten wel goed zit, bleek onlangs nog bij het EK Jeugd in Bulgarije, dat voor Nederland een historisch succes was.

Ook dit weekend in Biljartcentrum de Distel in Roosendaal werd dit bij de NK’s 10-ball en 14.1 straightpool bewezen, want de gouden medailles gingen naar resp. Quinten Pongers (20) bij het 10-ball en de dag ervoor naar Quinten’s jongere broer Yannick Pongers (17) bij het straightpool. Een mooie dubbelslag dus voor de Dutch Pool Brothers, en wederom een bevestiging van hun steeds hogere niveau.

  

Het NK Straightpool, dat op zaterdag werd gespeeld, was sowieso van zeer hoog niveau met veel hoge series waaronder 2x100 uit waarvan één keer door Yannick Pongers in iets minder dan 25 minuten. Yannick’s scores in de halve finale (100-2 tegen de sterke Ivar Saris) en de finale (100-20 tegen zijn oudere broer Quinten) waren zo imponerend dat de vraag was: zou iemand Yannick kunnen stoppen bij het 10-ball?

 

 

Op het NK 10-ball een dag later volgde het antwoord: het was zijn broer die hem stopte en ditmaal de sterkste was in de halve finale, met duidelijke cijfers: 8-3. Quinten maakte het vervolgens af in de finale tegen één van de sterkste poolspelers die ons land ooit heeft gehad: Nick van den Berg.

Extra knap was dat Quinten ook al eerder in het toernooi Nick had verslagen, en in de kwartfinale ook nog weer een andere sterke jongeling Mika van Berkel – kortom, Quinten had het bepaald niet cadeau gekregen. Hoe sterk het veld was, bleek wel uit de vroege exit van Ivar Saris, toch één van de favorieten, mede door toedoen van de al genoemde Mika van Berkel.

 


 

Al met al was het een mooi poolweekend in Roosendaal, onder de uitstekende toernooileiding van Jimmy Worung en gecombineerd wedstrijdleider/hoofdscheidsrechter Anna Huang, met een goed bekeken livestream van OrangeForks, en met prachtige foto’s van Melissa Kuys-Rademakers. En er dit weekend ook nog eens acht nieuwe poolscheidsrechters gecertificeerd!

 

 

Deze twee NK’s vormen nog niet het eind van de Nederlandse kampioenschappen pool. De overige twee disciplines, het 8-ball en het 9-ball, vormen begin 2023 gezamenlijk het groots opgezette Jumbo NK Pool, dat live zal worden uitgezonden op Ziggo Sport.

 

Relevante links:
Updates & video’s NK’s 10-ball & straightpool
Foto’s NK 10-ball
Foto’s NK 14.1 straightpool
Uitslagen NK 10-ball
Uitslagen NK 14.1 straightpool
Video’s OrangeForks

 

 

Tekst: KNBB (met dank aan KNBB Sectie Pool)
Foto’s:
Melissa Kuys-Rademakers

NK Poolbiljart
Volg ons online