Zilver voor Nederlandse jeugd bij Coupe van Beem 2018

Terugblik op een geslaagde jubileumeditie 50 jaar Coupe van Beem met Portefeuillehouder Jeugd KVC Piet Verschure en spelersbegeleiders Lion de Leeuw en Guido Kauffeld

 

23 augustus 2018

Piet Verschure, Portefeuillehouder Jeugd KVC: “De Coupe van Beem werd dit jaar voor de 50e keer georganiseerd. Dit maal was de beurt aan België. In de lokaliteit van Patrick Niessen in Zutendaal zetten onze acht deelnemers hun beste beentje voor. Dit waren: Leon Dudink, Nick Dudink, Cedric Thiesen, Sharon Radings, Max Eggenkamp, en Dante Dekkers in de spelsoort libre en Twan Vriens en Stephan Kortsmit in de spelsoort driebanden.”

 

 

“Een mooi toernooi waarin onze kampioenen in de verschillende klassen zich konden meten met hun leeftijdsgenoten van België en Duitsland.”

“Er moest twee keer tegen elkaar gespeeld worden waarbij alle resultaten van de spelers bij elkaar werden opgeteld. Van de twee ontmoetingen tegen Duitsland werd 1 keer gelijk gespeeld en de tweede keer met 2 punten verschil verloren. Tegen België werden beide ontmoetingen gewonnen. Uiteindelijk hebben we nipt verloren van Duitsland en zijn we op de tweede plaats geëindigd."

“Er waren enkele opmerkelijke prestaties van onze spelers. Zo maakte Leon Dudink zijn partij tegen Nino Coeckelbergs uit in 2 beurten. Dit gaf een gemiddelde van 175.00!! Tegen Lennart Menzel uit Duitsland realiseerde Leon een serie van 279. Zijn algemeen gemiddelde over alle vier de partijen was 65.00, een geweldige prestatie. Twan Vriens had de kortste partij van het toernooi in het driebanden: 16 caramboles in 28 beurten.”

“Het was al met al een geslaagd toernooi waarop de jeugdspelers en hun ouders met plezier op terug kunnen kijken.” 

 

 

Met plezier terugkijken, dat deden ook spelersbegeleiders Lion de Leeuw en Guido Kauffeld.

Guido Kauffeld: “Wat ik heel mooi vond aan de afgelopen Coupe van Beem was de sportiviteit onderling. Na heel veel partijen waren er niet de normale handshakes, maar echt een krachtige schuine handdruk (hoe noem je dat eigenlijk, haha) waarbij je ze een beetje tegen elkaar aan klapt om vervolgens een soort van omhelzing te geven aan elkaar.”

“Dat gebeurde echt opvallend veel. Tussen alle landen, dat vond ik wel heel stoer om te zien.”

“Ook de spanning die deze Coupe van Beem met zich mee bracht. Altijd zie je wel dat de deelnemers het spannend vinden, maar dit jaar was het in alles zichtbaar. De manier van reageren na een gemaakte bal, de manier van reageren na een gemiste bal, en ook de manier van aanmoedigen naar elkaar toe. Dit gebeurde overigens door elk land voor zijn/haar teamgenoten.”

“Iedereen was serieus in zijn of haar partij, er werd echt naar maximaal vermogen gespeeld. Soms betaalde zich dat ook echt uit! Zoals Piet Verschure al noemde, een voortreffelijk algemeen gemiddelde van Leon Dudink. Er ware enkele partijen die met één of drie caramboles verschil gewonnen werden, hoezo dat was spannend. :) Maar ook enkele die zo verloren werden, helaas.”

 

 

Lion de Leeuw: “De Coupe van Beem was erg geslaagd. Mooie zaal, prima ontvangst, gezellig druk, en leuke lokaalhouder ook: Patrick Niessen, de oud-bondscoach. Spelers hebben uitzonderlijk hun best gedaan, en echt geacteerd als een team.”

“Twee spelers die ik er graag wil uitlichten zijn Twan Vriens en Sharon Rading. Twan speelt nog helemaal niet zo lang driebanden, maar hij deed dit uitstekend, met de - naar verhouding -  beste partij van het toernooi. En ook Sharon Rading viel erg op. Haar vechtlust en focus waren een lust om te zien; ze gaf nooit op en volgens mij wist ze liefst twee keer in de nabeurt gelijk te maken. Een meisje waar we in de toekomst nog veel van gaan horen!”

“En Leon Dudink had natuurlijk een geweldig toernooi, maar ook een belangrijke leerschool: doordat hij op het eind op zo’n 85 moyenne stond, wilde hij begrijpelijkerwijs zijn hoge moyenne behouden, maar hierdoor verloor hij mogelijk wat van zijn focus voor wat echt belangrijk is. Spelers gaan zich in zo’n situatie nog wel eens bezighouden met de gevolgen van wel of niet missen voor het moyenne, en dat gaat dan ten koste van het spel. Maar Leon gaat hard op weg naar de top, en is net gepromoveerd naar het groot biljart. Dus we hebben echt weer een speler voor de toekomst! Net als Leon’s broer Nick overigens, al speelde Nick ditmaal een iets minder toernooi. Maar de boog kan natuurlijk niet altijd gespannen staan en Nick is ook twee jaar jonger dan Leon. Ook hij dus goed op weg!”

 

 

“Helaas konden we de beslissende wedstrijd tegen de Duitsers niet winnen, maar goed dat hoort bij de sport.”

“We kregen als team ook complimenten voor de professionaliteit van de spelers en speelsters, voor hoe goed ze getraind waren, en voor de begeleiding. Resumerend in twee worden: enorm genoten!”

 

Alle uitslagen van de Coupe van Beem 2018 (PDF)

 

Tekst: KNBB/Rolf Slotboom
Foto’s teams Nederland, team Belgie en publiek ©Ludo Thuys; actiefoto Leon Dudink ©Piet Verschure

 

Carambole/libre Internationaal Jeugd/Junioren
Volg ons online