Zes uit zes voor Nederland

Wat een start van het EK Driebanden: Alle Nederlanders winnen!

15 juni 2022

BERLICUM - Het EK Driebanden in Berlicum is voor Nederland goed gestart. Nadat er eerst al goed nieuws was doordat twee Nederlandse reserves mochten meedoen (Jean Paul de Bruijn en Roland Uijtdewillegen), waarmee het aantal Nederlandse deelnemers groeide van 6 naar 8, wisten beide reserves ook nog hun eerste partij te winnen.

 

 

Sterker: alle zes Nederlanders wonnen vandaag hun partij! Van de zes Nederlanders die in actie kwamen (alleen Raimond Burgman nog niet, en Dick Jaspers die vanaf donderdag meedoet) waren er uitsluitend winstpartijen.

Voor Raymund Swertz en Dave Christiani was het een ’close finish’ op de eerste dag van het Europees kampioenschap driebanden, maar uiteindelijk gingen de twee Nederlanders toch met een overwinning van start in de eerste sessies van de voorronden. De acquit voor de oranjes was feilloos, want ook Jean Paul de Bruijn, de invaller, en Jeffrey Jorissen wonnen hun eerste partijen. En later ’s avonds volgden ook een uitstekende Jean van Erp (moyenne van bijna 2) en Roland Uijtdewillegen dit goede voorbeeld.

  

De organisator Harry Mathijssen en wedstrijdleider Paul Brekelmans zagen op deze eerste dinsdag volop wedstrijden in een arena waarin de toeschouwers de weg nog moeten vinden. Het Beneluxtheater heeft de vier matchtafels verdeeld over twee zalen. Hoe later op de dag, hoe voller de tribunes – mede vanwege Iceman Jean van Erp die altijd een flinke schare supporters meeneemt.

Het was vooral een dag met veel ontmoetingen in en buiten de zaal, met het scheidsrechterskorps dat klaar is voor de marathon van partijen, Kozoom, dat de live uitzendingen verzorgt, de fotografen Ton Smilde en het team van Touch Billiards magazine, die de eerste sfeerbeelden schoten en in de avonduren al wat fanclubs in de zaal.

De 48 spelers zijn verdeeld over 16 poules van drie spelers, van wie aan het eind van deze kwalificaties morgen alleen de winnaars naar het hoofdtoernooi met 32 gaan. De boeiendste partijen tot nu toe waren die van Raymund Swertz, die in de nabeurt de Turk Omer Karakurt met een serie van zeven nog tot op één punt zag komen. Dave Christiani liep tegen eenzelfde finish aan tegen Nalle Olsson, ook een wedstrijd die in 40-39 eindigde.

Jean Paul de Bruijn versloeg Frédéric Mottet met 40-23 in 35, Jean van Erp boekte een soevereine overwinning op de Italiaan Emilio Sciacca 40-12 in 21 beurten, Roland Uijtdewillegen pakte de winst met 40-37 (39) tegen Yavuz Güngördü, en tenslotte versloeg Jeffrey Jorissen de Fransman Cédric Melnytschenko met 40-28 in 26.

Jeffrey Jorissen’s eerste commentaar: ,,Mijn partij was een beetje vreemd. Ik ging goed van acquit met 6, daarna liep het niet echt, maar ik maakte zelf ook foutjes. Het tweede deel was beter. Ik had alleen wat pijn in mijn buik vandaag, was niet zo prettig, dus moest even doorbijten. Maar ik ben blij met deze winst.’’

 


 

Dave Christiani: ,,Ik ben superblij dat ik mee mag doen en alles ziet er hier weer picobello uit. Mijn partij startte ik heel goed, na de pauze viel ik stil, omdat ik me niet goed genoeg aanpaste. Veel missers op een haartje. Op het laatst stond ik 36-30 voor en maakte hij op een mazzeltje een 7. Het werd dus nog spannend, maar bij 39-37 achter, ging ik mooi uit met 3. Dus eindelijk een keer gewonnen op 1 punt, want hoeveel ik er het laatste jaar al op 1 heb verloren. Ik hoop dat het nu mentaal een oppeppertje is.’’

Jean Paul de Bruijn: ,,Ik had een moeizame start, al ging het in het begin nog wel aardig, maar ben blij met de overwinning. Het is natuurlijk al heel mooi dat ik mag invallen. Ik was min of meer voorbereid, maar toch blij verrast.’’

Raymund Swertz: ,,Het was superglad vanmorgen in de eerste ronde, maar naar het einde toe werd dat minder. Tsja, en Karakurt miste zijn laatste natuurlijk, 7 punten en dan missen op een goed maakbare positie. Dus ik ben heel blij met de winst.''

 

Alle uitslagen dag 1

 

Tekst: Frits Bakker
Foto’s: Ton Smilde

Driebanden EK
Volg ons online