Zes Nederlanders in hoofdtoernooi World Cup in Veghel

De World Cup in Veghel gaat morgen, donderdag, naar het hoofdtoernooi met 32 spelers. Voor Nederland komen in de eindfase 6 spelers in actie, dat is uniek in de historie van de laatste jaren. De standen en de groepen voor het hoofdtoernooi.

25 oktober 2023

VEGHEL – Drie Nederlanders en twee Belgen streden in de laatste avondronde van de World Cup in Veghel woensdag voor plaatsen in het hoofdtoernooi. Glenn Hofman en Barry van Beers waren op weg naar een unieke prestatie voor de Nederlanders. Peter Ceulemans en Roland Forthomme moesten het matige toernooi voor de Belgen zien te redden. De uitkomst van de Holland-België op vijf verschillende matchtafels Jean Paul de Bruijn, Barry van Beers en Glenn Hofman (bij drie beste runners-up) voor Nederland gaan door naar de beste 32, Peter Ceulemans gaat voor België naar het hoofdtoernooi. De wereldkampioen Phuong Vinh Bao startte niet overtuigend, maar kwam wel op een maximale score en mag zich vanaf morgen dus gaan mengen onder de wereldtop. De nummer één van de dagranglijst is Ye Sung Jeong met 1.951, gevolgd door Jean Paul de Bruijn met 1.818, Phuong Vinh Vao met 1.777, Barry van Beers met 1.702 en Ruben Legazpi met 1.666.

De drie spelers die meegaan met de 12 poulewinnaars zijn Glenn Hofman (3-1.777-10), Hong DChiem Thai (2-1.972-8) en Burak Hashas (2-1.767-12).

De loting voor het hoofdtoernooi zorgde voor veel speculaties in de avonduren. De meest interessante poule voor de zes Nederlanders nog in het toernooi is Poule C met Torbjörn Blomdahl, Martin Horn, Jeffrey Jorissen en Glenn Hofman. Verder zijn Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn aan elkaar gekoppeld met de Turkse juniorenkampioen Burak Hashas. De jonge Nederlander Sam van Etten treft onder andere Marco Zanetti, de nummer 1 van de wereldranglijst. De wereldkampioen Bao staat tegenover Sameh Sidhom, Berkay Karakurt en Jung Han Heo. Myung Woo Cho speelt onder andere tegen Nikos Polychronopoulos en Barry van Beers. Eddy Merckx tegen Jérémy Bury en Haeng Jik Kim met Peter Ceulemans en Quyet Chien Tran.

 


 

De acht groepen voor het hoofdtoernooi (twee besten uit elke groep naar de beste 16):
Poule A: Dick Jaspers, Jean Paul de Bruijn, Mohamed Abdin, Burak Hashas
Poule B: Marco Zanetti, Hong Chiem Thai, Ye Sung Jeong, Sam van Etten
Poule C: Torbjörn Blomdahl, Martin Horn, Jeffrey Jorissen, Glenn Hofman
Poule D: Sameh Sidhom, Berkay Karakurt, Jung Han Heo, Phuong Vinh Bao
Poule E: Myung Woo Cho, Thanh Luc Tran, Nikos Polychronopoulos, Barry van Beers
Poule F: Tayfun Tasdemir, Gökhan Salman, Jun Tae Kim, Ruben Legazpi
Poule G: Eddy Merckx, Chang Hoon Seo, Jun Hyuk Son, Jérémy Bury
Poule H: Haeng Jik Kim, Peter Ceulemans, Quyet Chien Tran, Tram Thanh Tu Nguyen.

 

De overzichten van de 12 groepen op woensdag:
Poule A:
Jerry Hermans blijft maar winnen in deze World Cup en geniet van elk moment dat hij langer in het toernooi blijft. De Turk Mehmet Goren is zijn volgende slachtoffer (40-21in 34), maar de Nederlander beseft dat er nog een zware finale wacht in zijn groep. Ruben Legazpi, een Spaanse grootheid, rekent ook moeiteloos af met Goren (40-23 in 29). En tegen Jerry Hermans is Legazpi net iets beter in de partij en in gemiddelde: 40-36 in 19. De Nederlander kijkt terug op een fantastische World Cup en heeft stappen vooruitgezet in het voortraject van het wereldpodium. Hij blijft met twee benen op de grond: ,,Ik heb niet de goede baan om internationaal te gaan spelen, maar in Nederland wil ik me verder verbeteren.’’
Poule B:
De Vietnamees die in de volksmond TTT Nguyen heet, start de groep waarin de drie spelers aan elkaar gewaagd zijn met winst tegen Cengiz Karaca (40-38). Dezelfde uitslag staat op het bord voor Myeong Jong Cha, die ook met 40-38 winst van Karaca in 30 beurten. Dat belooft dus een mooie derde wedstrijd. Die verwachting komt niet uit, omdat Nguyen de betere speler is naar de finish toe: 40-27 in 22 beurten.
Poule C:
De wereldkampioen Phuong Vinh Bao verschijnt voor het eerst in de arena. Alle ogen zijn gericht op de kleine Vietnamees (28), die in deze groep eerst Ronny Lindemann ziet winnen van David Pennör met 40-37 in 28. Diezelfde Pennör geeft zich niet direct gewonnen en toont geen angst voor Bao. Pennör leidt de partij in de beginfase, heeft kort na halverwege na een serie van 9 een mooie voorsprong, maar Bao schiet wakker en antwoordt twee beurten later met 11. Het slot komt met een sterk laatste deel van Bao, die wint met 40-38 in 22. Bao gaat gelijk op met Lindemann, neemt langzaam een voorsprong en loopt met een serie van 8 naar 34-24. Dat kan Lindemann niet meer goedmaken: 40-31 in 22. De wereldkampioen glijdt het hoofdtoernooi binnen. Welkom terug Ronny Lindemann.
Poule D:
Hyung Kon Kim werd hoog ingeschat in deze poule met een andere Koreaan, Ye Sung Jeong en de Vietnamees Hong Chiem Thai, maar Kim heeft zijn dag niet en verliest twee keer: met 40-31 (24) van Jeong en met 40-21 (19) van Thai. De Aziatische tweekamp voor de poulewinst gaat naar Jeong, die zijn Vietnamese tegenstander Thai de baas is met 40-31 in 17.
Poule E:
Twee Nederlanders, Jean Paul de Bruijn en Huub Wilkowski, openen het bal met een overwinning na een stroeve start voor De Bruijn: 40-24 in 27. De rol voor Huub Wilkowski, die zijn vorm van de vorige dag niet kan halen, is uitgespeeld nadat hij ook tegen Dion Nelin niet kan schitteren (40-23 in 30). Jean Paul de Bruijn, die wat ongelukkig is in zijn partijen de laatste weken, krijgt Dion Nelin na de helft van de partij onder controle. ,,Ik heb respect voor Dion, een geweldige biljarter, maar ik heb meer keren gewonnen van hem dan verloren’’, stelt hij na de partij vast, die hij met 40-25 wint in 17 beurten. De rij van Nederlanders voor het hoofdtoernooi groeit weer verder uit.
Poule F:
De laatste van vier Libanezen in deze World Cup, Fadi Abousaleh, houdt de Fransman Jérôme Barbeillon tien beurten in bedwang: hij scoort in elke beurt en leidt met 16-11. Daarna gaat de partij naar een lange en tactische fase, die de ontknoping nadert op 35-35. Abousaleh finisht als eerste, Barbeillon maakt gelijk met 1 (40-40 in 46). Chang Hoon Seo zegeviert daarna eerst tegen Abousaleh met 40-26 in 31 en verslaat ook Jérôme Barbeillon riant met 40-20 in 18.
Poule G:
Gökhan Salman wint de strijd met Arnim Kahofer en de jarige Mashhour Abu Tayeh na overwinningen in 26 en 32 beurten. Salman wint de laatste partij tegen de Jordaniër met 40-35 in 32.
Poule H:
De spanning steeg naar het hoogtepunt met drie kanshebbers voor een plaats in het hoofdtoernooi. Berkay Karakurt kon toekijken naar de laatste wedstrijd, waarin Gerhard Kostistansky zijn jonge tegenstander Burak Hashas verraste met 40-36 in 25. Karakurt, verslagen door Hashas in de eerste ronde, kwam als beste in moyenne uit het gevecht met drie spelers die 2 matchpunten haalden. Het was de hoogste groep in moyenne: Karakurt 1.941, Hashas 1.767, Kostistanski 1.583. Door zijn moyenne ging Hashas als een van de runners up mee naar de beste 32.
Poule I:
Jun Hyuk Son is een gevaarlijke klant voor de toppers. De jonge Koreaan toonde zich de sterkste in de groep met Roland Forthomme en Alexander Salazar. Son won in 33 en in 25 beurten. Forthomme had niet zijn beste vorm, hoewel hij won van Salazar, maar het eindmoyenne was onder de maat met 1.125.
Poule J:
Peter Ceulemans vecht een taai gevecht uit tegen Van Ly Dao in de laatste partij. Met Raymond Ceulemans dicht op de tafel als supersupporter, kon Peter Ceulemans (naast Eddy Merckx) de Belgen een tweede man in het hoofdtoernooi offreren. Ceulemans en Dao wonnen van Nady, in het onderlinge duel werd het 40-35 voor Ceulemans in 23 beurten.
Poule K:
Barry van Beers is één van de drie Nederlanders bij de groepswinnaars en straalt veel zelfvertrouwen uit. Dat deed hij ook weer in zijn groep met twee sterke tegenstanders. Tolgahan Kiraz werd met 40-24 verslagen in 17 beurten en na de winst van Hwang tegen Kiraz (in 16 beurten) moest Van Beers de laatste tweekamp met winst afsluiten. Dat deed hij overtuigend met 40-30 in 30.
Poule L:
Glenn Hofman zet zijn triomftocht voort in deze World Cup, al moest hij vechten tot de laatste druppel. Hofman en Thanh Luc Tran speelden in de eerste partij gelijk: 40-40 in 22. De Vietnamees klopte Michael Nilsson met 40-15 in 21 en Nilsson was ook geen partij voor Hofman. Die moest binnen de 21 beurten winnen om groepswinnaar te worden, maar Hofman had twee beurten meer toen hij finishte met 40-26 in 23. Door zijn hoge gemiddelde (1.777) was de Nederlander evenwel de beste runner-up.

 

De ranking van woensdag:

Ye Sung Jeong 4-1.951-12
Jean Paul de Bruijn 4-1.818-10
Phuong Vinh Bao 4-1.777-11
Barry van Beers 4-1.702-9
Ruben Legazpi 4-1.666-9
Chang Hoon Seo 4-1.632-7
Peter Ceulemans 4-1.699-8
TTT Nguyen 4-1.509-6
Jun Hyuk Son 4-1.379-10
Gökhan Salman 4-1.379-9
Thanh Luc Tran 3-1.860-8
Berkay Karakurt 2-1.941-8

Drie reserves die meegaan:
Glenn Hofman 3-1.777-10
Hong Chiem Thai 2-1.972-8
Burak Hashas 2-1.767-12.

 

Alle links op een rij

Alle artikelen World Cup Veghel (KNBB)
Alle info World Cup Veghel (KNBB)
Alle info (Biljart Evenementen Nederland)
Alle info (UMB)
Ticketverkoop/reserveren (Biljart Evenementen Nederland)
Live uitzendingen via AfreecaTV (Voor de beste beeldkwaliteit kiezen voor de app van AfreecaTV)
Live scores alle partijen (Cuescore/Five&Six)
 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's World Cup Veghel 2023 (Jean Paul de Bruijn, Glenn Hofman, Barry van Beers) en archieffoto's World Cup Veghel 2021/2022 (Dick Jaspers, Jeffrey Jorissen, Sam van Etten) ©Ton Smilde
Poster: Biljart Evenementen Nederland


 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden World Cup
Volg ons online