Zeldzame avond op WK vier partijen, vier keer 40-40

De vier hoogst geplaatste spelers Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti en Eddy Merckx beginnen alle vier met een remise op het Wereldkampioenschap driebanden in Sharm El Sheikh: zeldzame apotheose van de eerste WK dag. Voor Nederland begint de Master Ludo Kools met een overwinning, Dick Jaspers met een remise tegen Peter Ceulemans.

07 december 2021

SHARM EL SHEIKH - Het was een apotheose van vier biljartpartijen op het WK zoals nog nooit vertoond. De late avondsessie op het Wereldkampioenschap in Sharm El Sheikh bracht de vier hoogst geplaatste biljarters in de arena tegen vier winnaars uit de eerste vier wedstrijden. De afloop van die vier avondpartijen was miraculeus: ze eindigden alle vier in 40-40, nooit vertoond op een WK en volgens de kenners ook nog nooit in een ander toernooi.

X Peter Ceulemans, na een serie van 9 en vier missers voor zijn 40e punt tegen Dick Jaspers, maakte als eerste gelijk met 1 in de nabeurt: 40-40 in 21.

X Ruben Legazpi ging als eerste door de finish tegen Torbjörn Blomdahl op 40-38 in 22, maar Blomdahl kwam met 2 gelijk in de nabeurt: 40-40 in 22.

X Michael Nilsson kwam tegen Marco Zanetti met een serie van 6 op matchpunt, maar miste een harmonica. Zanetti maakte uit op 40-39, Nilsson maakte gelijk in de nabeurt: 40-40 in 25.

X Rui Costa schitterde met een geweldige serie van 15 tegen Eddy Merckx, greep even later ook bijna de overwinning, maar op 40-37 in 27 kreeg Merckx de nabeurt: hij scoorde drie keer voor 40-40 in 27.

Wat een climax van de eerste dag op het Wereldkampioenschap in Sharm El Sheikh, waar de eerste dag van op de vroege avond was gereserveerd voor een parade met de top vier van de wereld. Het kon niet mooier en sensationeler eindigen, ook al ging het in die partijen nog niet op leven en dood, om overleven of sneuvelen.

Vroeger op de dag, in de eerste balwisselingen van het mondiale toernooi, maakte de jongste van het hele WK veld, Alessio D'Agata (21) uit Italië, niet zo'n beste start tegen Nikos Polychronopoulos (40-19 in 22). De jonge Alessio moet hopen op een mirakeltje tegen de Koreaan Heo in zijn tweede poulewedstrijd.

De oudste van het toernooi, Mohsen Fouda (66) uit Egypte, deed het niet beter tegen Michael Nilsson (verliespartij met 40-31 in 42) en moet hopen op een onwaarschijnlijke revanche tegen Marco Zanetti.

Wat daar tussenin zat aan partijen, winnaars en verliezers heeft in de meeste gevallen de kansen nog in eigen hand, omdat het systeem eerst winnaars tegen winnaars zet en verliezers voor een tweede kans morgen (woensdag) pas weer aan de tafels komen. De top vier heeft zijn eerste optreden achter de rug (gestart met vier remises!!!), de andere geplaatste spelers hebben kunnen toekijken op de dag van de opening.

De eerste sessie zette twee outsiders tegenover elkaar in Poule A. Ruben Legazpi en Gwendal Maréchal kwamen voorzichtig uit de startblokken, Maréchal had de beste fase in het middenstuk, waarin hij uitliep naar 22-14, maar eerst met 7 en 3 en later met 6, 2 en 5 greep de Spanjaard de winst met 40-35 in 23, ondanks vijf punten van Maréchal in de nabeurt. Ruben Legazpi speelde op de latere avond gelijk tegen Blomdahl en is al gekwalificeerd voor de knock-outs.

Peter Ceulemans had in Poule B een vlotte start tegen Cetin Behzat met een puik gemiddelde (40-31 in 21), Michael Nilsson versloeg Fouda, Rui Costa een andere tegenstander die internationaal zelden in beeld komt: Mashhour Abu Tayeh, met 40-25 in 33. Peter Ceulemans is na zijn latere remise tegen Jaspers (die hij versloeg in de World Cup) al zeker van een plaats bij de beste 32.

Jacob Haack Sörensen (Poule E) trok met een 7 als eerste in de aanval tegen Ronny Lindemann, maar beide hadden een lange stilte in de partij met 23-22 in 22. Twee keer 4 brachten Lindemann in de gunstigste positie voor de uiteindelijke winst: 40-33 in 35. Tayfun Tasdemir is de derde man in deze poule.

Jose Juan Garcia en Martin Bohac stonden op 11-11 in 15, het kabbelde naar de finish en na vijf keer 2 op rij stond Bohac eerst op 39. Garcia vocht zich terug en greep met 1 en 5 de winst: 40-39 in 32. Dani Sánchez voegt zich nog bij dit drietal.

Javier Teran uit Ecuador (Poule G) speelden de allerbeste partij uit de eerste sessie tegen Yasser Shehayeb uit Libanon, die hij de hoeken van het biljart liet zien. Het werd 40-13 in 16 beurten met een hoogste serie van 9 voor Teran. Haeng Jik Kim is derde man.

Chang Hoon Seo (Poule H) kon bijna niets gebeuren, omdat zijn tegenstander Javier Vera uit Mexico alle pech van de wereld had en dik verloor met 40-15 in 27. Sameh Sidhom komt er morgen bij als derde speler.

Mauricio Gutierrez hadden allebei geen beste opening. De Colombiaan ging met de winst aan de haal (40-33 en 45) en krijgt van Sayginer morgen zijn eerste echte tegenstand.

Ludo Kools, de Nederlandse Master, had een mooie start in Poule J, speelde constant rond de 2 gemiddeld, zag zijn tegenstander Arnim Kahofer nog wel dichtbij komen in het tweede part, maar bleef ook weer koel genoeg om de partij te winnen met 40-35 in 29. Murat Naci Coklu is de derde man.

Wan Young Choi versloeg in Poule K de Mexicaan Christian Hernandez met 40-28 in 25 en maakt zich op voor Martin Horn als derde man.

Takeshima O, de Japanner met de merkwaardige, éénletterige achternaam, maakte de weg in Poule L vrij voor de volgende ronde door winst op Can Capak met 40-35 in 30. Jérémy Bury is de derde speler in deze groep.

Pedro Gonzalez versloeg Youssef Ossama met 40-23 in Poule M (derde speler Lütfi Cenet), Erick Tellez maakte een sterke indruk in Poule N tegen Miyashiga (40-28 in 30, derde speler is Sung-won Choi) en Nikos Polychronopoulos liet de jonge Italiaan D'Agata ver achter zich (40-19 in 22). De derde man in deze groep is Jung Han Heo.

Roland Forthomme en Choong Bok Lee (Poule P) was een partij waarin de Belg vrijwel altijd de leiding had, de Koreaanse outsider niet in zijn spel kwam en op 27-17 de moed opgaf. Forthomme kreeg vrij spel op 38-27, maar deed er nog vijf beurten om te finishen op 40-33 in 31.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto: Ludo Kools (Hervé Lacombe)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online