World Heyball Masters 2023: een verslag vanuit Qinhuangdao

11e editie van de World Heyball (voorheen: Chinese 8-ball & Chinese Pool) Masters, met namens Nederland Quinten Pongers & Hugo Duivenvoorden

Een verslag vanuit China door Hugo Duivenvoorden

22 maart 2023

QINHUANGDAO - Na drie weken in een snelkookpan om alle dingen te regelen die geregeld moesten worden, zijn we inmiddels alweer vier dagen in China. Om precies te zijn aan de kust van het pittoreske Qinhuangdao, een havenstad die bekend staat als “De achtertuin van Beijing en Tianjin”. Hoewel Qinhuangdao naar Nederlandse maatstaven behoorlijk groot en goed gevuld is met ca. 2 miljoen inwoners, komt het in China - lichtjes afhankelijk van welke ranglijst je pakt - maar net in de top 100 van grootste steden. En terwijl de hoeveelheid smog aan de stevige kant is, is het een rustige en gemoedelijke stad waar de mensen hartelijk zijn, hard werken en op zeer consistente basis bijzonder verbaasd opkijken als twee Nederlanders met een opgetelde lengte van tegen de 4 meter op bezoek komen.

 

Geweldige venue in Qinhuangdao

 

De ontvangst vanuit de organisatie is hartverwarmend. JOY Billiards en een aantal partners hebben geld en moeite niet gespaard om de bijna 100 internationale gasten te ontvangen op het vliegveld, een prettig onderkomen te bieden op 2 minuten lopen van het lokale strand en met vele vrijwilligers zowel verblijf als vervoer naar de speelzaal aangenaam te maken. Al zijn we in Nederland behoorlijk internationaal gericht en cultureel wendbaar, de landing in Qinhuangdao is soms toch een kleine uitdaging. Zonder WeChat op je telefoon ben je communicatief doofstom, want Facebook en Google zijn hier niet de voorkeursroutes. En je zult echt contant geld nodig hebben, want met je internationale bankpas (debit én credit) kom je in de meeste restaurants, waaronder die in het hotel, nergens. En ook dat opnemen van geld lukt alleen als de bank geopend is (tot 17:00 uur) en dan nog moet je wel zorgen dat je de juiste bank te pakken hebt. Los van dit soort praktische hobbeltjes is de taalkloof stevig. De vrijwillige studenten die zich ontfermen over de spelersgroep hebben - in de meeste gevallen - een werkbaar basisniveau Engels én de moed om het ook te gebruiken, en over de overige betrokkenen (scheidsrechters, officials, personeel, chauffeurs) kunnen we vooral zeggen dat ze erg hun best doen.

 

Team Tanzania

 

Los van de omgeving is deze trip vooral gericht op het leveren van een zo goed mogelijke internationale prestatie in dit zeer lucratieve spelsoort dat nog steeds als een noviteit wordt gezien. Na aankomst op de late zaterdagavond in het hotel (en een nachtelijke inspeelsessie van pakweg 2 uur om alvast “het water even te voelen”) en een rustdag op zondag om te acclimatiseren en de jetlag een klein beetje te laten uitrazen (+7 uur), was maandag het moment daar om de dresscode meervoudig te testen; een kleine “excursie” naar het olympisch stadion om de speelzaal te aanschouwen, een fotosessie in het hotel en wederom een trip naar het stadion voor de officiële loting. Op dat gebied maken de Chinezen geen grappen: waar we ons er in Nederland vrij gemakkelijk vanaf maken met 1 klik op de knop in CueScore, is de lotingprocedure er hier een waarbij alle spelers tweemaal worden omgeroepen, zich in een rijtje bij de entree verzamelen en daarna (na opnieuw dubbele oproep) een opkomst naar de TV-tafel maken waar 9 arbiters het getrokken lootje vertalen naar een speelschema. Tegen de tijd dat ca. 100 internationale spelers en een vergelijkbaar aantal Chinese spelers hun lootje hebben getrokken, ben je zomaar anderhalf uur verder. Dat gehele tafereel wordt met ongeveer 12 professionele camera’s gevolgd en in een aantal Aziatische landen gestreamd, en er zijn nog pakweg 20 smartphones die voor de zekerheid ook nog wat beelden opnemen. Na afloop van deze data-verzameling duurt het dan nog ongeveer een half uur voordat de loting op het prikbord bij de uitgang hangt, waar de bus richting hotel 10 minuten daarvoor vertrokken is. De digitale versie - vermoedelijk te zien op een bepaalde website, maar die link is nog niet bekend - wordt dan later als foto verstuurd. Het maakt planning en logistiek niet zo overzichtelijk, maar het is weer eens wat anders dan een EPBF-toernooi.

 

Hugo Duivenvoorden bij loting

 

In aanloop naar het toernooi heeft JOY aangegeven dat niet alleen de aangewezen spelerskandidaat mag deelnemen, maar dat ze ook een plek in het deelnemersveld hebben bewaard voor de afgevaardigde namens de KNBB. Voor Nederland spelen daarmee Quinten Pongers (al eerder deelnemer in 2018) en Hugo Duivenvoorden mee. Tot moment van dit schrijven heeft dat geresulteerd in de volgende uitslagen (format race to 13, max speeltijd 2,5 uur / evt. shootout bij gelijke stand):

 

 

Ronde 1 - 97 spelers -> 80 spelers: 

63 bye’s, waaronder Quinten Pongers

21-03-2023: Hugo Duivenvoorden 13 - 5 William Leong Vee Loong (Maleisië)

21-03-2023: Hugo Duivenvoorden 9 - 9 Bayarkhuu Tsegmed (Mongolië) (wint na shootout)

22-03-2023: Hugo Duivenvoorden (wint na shootout) 7 - 7 Shaiyene Frizt (Zuid-Afrika)

 

Ronde 2 - 80 spelers -> 20 spelers:

23-03-2023 06:00 uur Nederlandse tijd: Quinten Pongers - Reza Hassan

23-03-2023 14:00 uur Nederlandse tijd: Hugo Duivenvoorden - Dandimjamts Dorjjantsan

 

Elke ronde is dubbel knock-out. Bij winst is er op de 24e weer een rustdag en bij verlies wordt er op 24-03 wel een wedstrijd gespeeld. Binnenkort dus meer…

 

Tekst: Hugo Duivenvoorden
Foto's: JOY

Azië Chinese Pool/Heyball
Volg ons online