WK Telefoonboekbiljart: De winnaar aan het woord

Rienus Gennissen: "De ongedwongenheid, sfeer en uitbundige emotie is wat ook het traditionele biljart nodig heeft. Dit is sport zoals sport moet zijn"

19 juli 2017

Op zaterdag 15 juli 2017 heeft bij de Rank in Genemuiden het WK telefoonboekbiljart plaats gevonden, een evenement waaraan vooraf door de KNBB veel aandacht was geschonken. 'Poolspeler' Rienus Gennissen wist het evenement op zijn naam te schrijven, en denkt dat de biljartsport lering moet trekken uit dit initiatief. Onderstaand zijn relaas.

 

 

"Toen ik 9 was, ben ik begonnen met biljarten op de club bij mijn vader. Op mijn 14e leeftijd kreeg mijn zus een cafe waar een poolbiljart stond en merkte dat de entourage rondom pool beter bij mijn beleving van het spel paste dan het verouderde biljart spel en de overstap naar Pool was onvermijdbaar. In het pool heb ik vele successen gekend en ben ik ook namens Nederland uitgekomen op het EK in Tsjechie."

"Naast het poolen heb ik in de laatste jaren ook weer een beetje gebiljart en driebanden gespeeld. Maar de entourage bleek niet veel te zijn veranderd, waardoor ik opnieuw heb besloten om te stoppen met deze mooie sport. De entourage waar ik op doel is het op eieren lopen wanneer mensen spelen en daarnaast vaak ook de onderdrukte waardering van mooie stootbeelden. In pool leeft dit meer maar ook daar merk ik op dat dit, naar mijn mening, de verkeerde kant op gaat. Uiteraard biljartsport in het algemeen is een concentratiesport, maar bij sport hoort ook emotie. Emotie wordt het best vertolkt door uitingen en niet ingehouden waardering zoals het knippen van de vingers en vooral niet te veel geluid maken."

"In het evenement in Genemuiden was deze onderdrukking er in het geheel niet. Ik heb geen enkele speler horen klagen over het geluid van de vele toeschouwers die een mooie bal naschreeuwde en toejuichte. De toeschouwers wisten elke mooie stootbeeld te waarderen en lieten dit door luid gejuich merken, ook bij spelers die zij niet kenden. Dit gaf mij als speler een enorme boost en vleugels waardoor het spel alleen maar beter werd."

 


 

"Dit is sport zoals sport moet zijn. Niet heel toevallig trok het evenement vele jonge mensen en jonge toeschouwers aan. Er waren meer 30- dan 30+ toeschouwers. Geen speler riep sssst ik moet me concentreren!. Ik zag alleen spelers die de luide aanmoedigingen wisten te waarderen en de sfeer omarmden. Deze sfeer zorgde mede er voor dat ik me nu “Wereldkampioen telefoonboekbiljart” mag noemen en dat neem ik sinds 15 juli 2017 een stuk serieuzer dan voor 14 juli 2017."

"We merken heel erg dat onze sport niet verjongt en de aantallen nemen sterk af. Dit soort initiatieven kunnen hoop, en misschien wel een nieuwe toekomst bieden voor onze sport. Als ik hoor dat hun club op sterven na dood was omdat er maar 7 leden waren, en door deze beleving in de clubavonden te brengen, nu de ledenaantal al boven de 60 gekomen zijn waarvan veel jong volwassenen. Dan vraag ik me af "wat doen zij veel beter dan andere verenigingen?” Wellicht een voorbeeld voor andere verenigingen."

"Na mijn terugkeer in de poolclub in Alkmaar waren vele jonge clubleden enthousiast geraakt en spelen wij nu regelmatig telefoonboekbiljart naast onze poolwedstrijdjes. Enkele jongens hadden nog nooit op een gewoon biljart gespeeld en toonde interesse in de disciplines die wij kennen! Helaas ben ik dan de enige die daar uitleg over kan geven."

"Uiteraard was het WK telefoonboekbiljart een toernooi met een knipoog, maar die knipoog zou wat mij betreft een eye opener moeten zijn voor onze mooie sport."

"Chapeau voor de organisatie!"

 

Verslag Genemuiden Actueel

Verslag Breman.net

Verslag Noordhollands Dagblad

 

Tekst: Rienus Gennissen

Bewerking: Rolf Slotboom

Foto's ©De Rank, Genemuiden

Gezelligheid Initiatieven Recreatief
Volg ons online