Wijzen en winnaars komen uit het Oosten

Bousema Lochem maximale winnaar, Prinsen klopt Dallinga

10 september 2017

OOSTERHOUT/APELDOORN - De Nederlandse competitie in de eredivisie driebanden is vandaag van start gegaan met 26 spelers uit eigen land, 11 Belgen, 6 Duitsers, 6 Turken en 2 Fransen. De eerste tikken zijn vooral uitgedeeld door de oosterse teams. Bousema Lochem was de enige 8-0-winnaar na een slopend jaar van bikkelen tegen degradatie. Dinand Prinsen coachte zijn team in het verre Sluiskil naar een mooie 6-2 zege op Dallinga. A1 Biljarts opende knap en verrassend en de Hagenaars van SIS, gesteund door een trouw clubje supporters, sleepten in het Brabantse, thuisprovincie van de sponsor, een keurige 6-2 over de eindstreep.

De buitenlandse vuurpijlen kwamen met name van Tayfun Tasdemir, de enige speler met 2.000 gemiddeld en Martin Horn, die net een beurtje meer nodig had. Het meest boeiend was het in het slot van de partijen tussen Kurt Ceulemans en Dave Christiani (40-38) en Davy van Havere tegen Raimond Burgman (40-38). Stefan Galla had aan de finish de grootste voorsprong tegen Emilio Sciacca (40-20), net als Gerwin Valentijn dat deed tegen Kenny Miatton. Raymund Swertz tegen Patrick Vasseur was de meest kommervolle partij van de eerste speeldag: 40-21 in 43 beurten.

 

 

De Bousema boys sloegen na de pauze toe tegen MCR, toen Martin Horn en Steffan Galla zich ontdeden van Frings en Sciacca. ,,Wat een mooie start'', glunderde Ronny Hazenwinkel, de teamchef, die vorig jaar tot het eind tegen degradatie moest vechten. De andere oosterlingen, van Dinand Prinsen, keerden met vrolijke gezichten terug uit Sluiskil (6-2 winst). ,,We hebben het zeker verdiend als je naar onze gewonnen partijen kijkt.'' Dick Jaspers versloeg Frédéric Caudron met 40-33 in 26 en trok zo de eerste kraker van deze competitie naar zich toe. Steven van Acker voorkwam een dreigende 0-8 door in het laatste part tegen Anno de Kleine met twee keer vier en één keer vijf de winst te grijpen.

Het DPC van Danny Molier, de grossier in buitenlanders, was de meest onverwachte winnaar van deze ronde. Birol Uymaz bedwong Ronald Forthomme op het altijd lastige centrecourt in Den Hoek (40-36 in 24), nadat Martin Spoormans (twee beslissende plaagstootjes van zeven net voor de pauze) en Richard Bitalis tegen Raymon Groot, de oude maestro tegen de jonge belofte, met 40-33 in 40 de aanzet hadden gegeven. Peter Ceulemans had een 'het-liep-na-de-rust-voor-geen-meter' excuus. Barry van Beers kon de meubelen met een winstpartij niet meer redden.

 

 

Dat gold ook voor Tayfun Tasdemir, de beste dagwinnaar, in de uitwedtrijd met De Veemarkt tegen A1 Biljarts. Het leed was al geleden voor de debutant, omdat Ronny Lindemann (sterk slot), Martien van der Spoel en Kay de Zwart (zestien nullen in zijn eerste 20 beurten, 11 winnende punten in zijn laatste 5) het thuisteam in de wolken hadden gebracht.

Kurt Ceulemans en Jerry Hermans gaven de campingbewoners een vliegende start tegen L&B, dat op voorhand wordt gezien als een van de topfavorieten. Dave Christiani en John Tijssens werden in het bolwerk van de 'Eekhoorns' de boom ingejaagd. Eddy Merckx (40-25 tegen Frans van Kuyk in 24) en Gerwin Valentijn (40-20 in 28 tegen Miatton) brachten de score in balans.

 

 

De schoonmakers van SIS, met een overwegend Haagse tongval, joegen de tornado pas na de pauze door de speelzaal van 't Hartje, nadat voor de rust de nieuwe bezem van Raimond Burgman nog wat stroef in de hand lag (verlies tegen Davy van Havere, 40-38 in 28). Jeffrey Jorissen was de beste winnaar van het team in 25 beurten tegen Ad Koorevaar. Glenn Hofman rekende vrij smetteloos af met Peter De Backer (40-28 in 27 en op de valreep haalde Jean van Erp de volle winst binnen tegen Savas Bulut met een beslissende slotserie van vier.

Vijf teams gaan aan kop na de eerste speeldag: Bousema Lochem, SIS Schoonmaak, HCR Prinsen, A1 Biljarts en DPC. Dat belooft gelijk al twee topduels voor de tweede ronde: SIS-A1 Biljarts en HCR Prinsen-DPC.

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto's: Jerry Hermans ©Stefan Osnabrug, Kay de Zwart ©Ton Smilde, Stefan Galla ©Jaap Gonning

Competitie Driebanden Eredivisie/Topklasse
Volg ons online