Voor het eerst in de geschiedenis: dames driebanden live op Nederlandse tv

Halve finales + finale WK Dames in Heerhugowaard live op Ziggo Sport; toch een tweede Nederlander bij WK Junioren; Night of the Magic Balls vrijwel uitverkocht

07 september 2022

 

 

Unicum voor dames driebanden in Nederland

Het is een unicum voor het dames driebanden in Nederland, een beloning voor de mondiale heerschappij van Therese Klompenhouwer, een grote stap richting de inclusieve sport die wij met zijn allen nastreven. Op donderdag 22 september zal de finaledag van het WK Dames (eerste halve finale 11.00, tweede halve finale 13.00, finale 16.00) live worden uitgezonden op Ziggo Sport. Een geweldige promotie van het mondiale dames driebanden, waar titelverdedigster en viervoudig wereldkampioene Therese Klompenhouwer uit Nijkerk sinds jaar en dag onaantastbaar is, en al sinds 2010 (!) nummer 1 van de wereld is.

Klompenhouwer: “Het is geweldig dat de finaledag van het WK Dames live wordt uitgezonden op Ziggo Sport. Het is een beloning voor de steeds mondialere topsport die het vrouwen driebanden geworden is, met naast de concurrentie uit Europa ook steeds meer en kwalitatief steeds sterkere oppositie uit Azië. Ik zal alles moeten geven om ook mijn vijfde wereldtitel te kunnen pakken. Maar dat het in Heerhugowaard is, in een gigantisch spektakel met eerst ook de Night of the Magic Balls, erna het WK Junioren, én dat nu voor het eerst dames driebanden live op tv komt, dan zijn allemaal extra motivaties om deze vijfde titel te gaan halen.”

 

“Een beloning voor de steeds mondialere topsport die het vrouwen driebanden is”
Therese Klompenhouwer, titelverdediger, viervoudig wereldkampioene, nummer 1 van de wereld

 


 

Organisatie door Dirk Snip met drie mooie, aansluitende evenementen; productie door het gereputeerde Five & Six

Organisator Dirk Snip heeft in de prachtige locatie Heer Hugo in Heerhugowaard een uitgebreid en divers programma opgesteld. Eerst wordt afgetrapt met drie dagen topspektakel onder de naam Night of the Magic Balls, een biljartshow met enkele van de grootste internationale sterren zoals Dick Jaspers, Eddy Merckx, Torbjörn Blomdahl en showman pur sang Semih Sayginer. Van de drie avonden zijn er twee inmiddels uitverkocht; alleen voor de eerste avond op donderdag 15 september zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

 

 

Vervolgens verschuift de aandacht naar het WK Dames, waarvan de pracht van de tv-beelden is gegarandeerd door de productie van Five & Six. Het internationale driebanden heeft de laatste jaren mede zo’n vlucht genomen door de haarscherpe beelden van het spel, de stootbeelden prachtig en voor de kijker begrijpelijk in beeld gebracht, én op Ziggo ook nog eens met fijn Nederlands commentaar. Alle ingrediënten dus om ook het dames driebanden in Nederland een mooie boost te geven!

 

Tweede Nederlandse deelnemer bij WK Junioren

De driebandentrilogie in Heerhugowaard zal worden afgesloten met het WK Junioren. Leek het er eerst nog op dat Nederlands kampioen Joris van ’t Zelfden de enige Nederlandse deelnemer zou zijn, onlangs konden we dit mooie nieuws brengen: Nick Dudink, geboren en getogen in Noord-Holland op korte afstand van de locatie van het WK, heeft van de wereldbond een wildcard gekregen en daarmee het aantal Nederlandse deelnemers verdubbeld. Een dolblije Nick Dudink: ”Ik was al gestart met trainen voor het nieuwe seizoen, maar ga er nu nog intensiever tegenaan. Het wordt mijn eerste WK na een aantal optredens op het Europees kampioenschap en mijn titel in Ronchin, Frankrijk, in het vrij spel in 2018.''

 

 

Organisatie, KNBB en KNBB Sectie Driebanden in hun nopjes

Organisator Dirk Snip: “Wat we tussen 15 en 25 september gaan meemaken, dat zijn toppers op alle drie de niveaus. Beginnend met de toppers bij de heren in een wervelende show, vervolgens de toppers bij de dames met de finaledag live op Ziggo Sport, en dan eindigend bij waar mijn hart ligt: onze toppers van de toekomst, het WK Junioren. We gaan genieten van twee weken de beste mannelijke, vrouwelijke en jeugdige driebanders van de wereld, en dat allemaal gewoon in Noord-Holland. Heerhugowaard zal twee weken lang het centrum zijn van het mondiale driebanden!”

 

“Beginnend bij de toppers bij de heren met een wervelende show, vervolgens de toppers bij de dames met de finaledag live op Ziggo Sport, en dan eindigend bij de toppers van de toekomst”
Dirk Snip, organisator

 

KNBB Sectie Driebanden voorzitter Paul Brekelmans: “Twee weken internationaal top driebanden in Nederland – en niet voor het eerst. Immers, we hebben onlangs al het EK Driebanden gehad, ieder jaar hebben we de KNBB Jumbo Masters, weer een nieuwe editie van de World Cup Veghel is niet ver weg. Het is fijn dat zoveel mooie evenementen naar Nederland komen, dat Nederland als organisator van evenementen zo hoog wordt ingeschat door de wereldbond UMB en de Europese bond CEB. En het is fijn dat Ziggo Sport niet alleen heren driebanden uitzendt, maar onlangs ook met succes het Jumbo NK Pool, en nu dus het WK Driebanden voor Dames. Het is een teken dat ons biljarten er ook in brede zin goed op staat!”

 

“Een teken dat ons biljarten er ook in brede zin goed op staat”
Paul Brekelmans, voorzitter KNBB Sectie Driebanden

 

KNBB-directeur Willem La Riviere: “Wat voor ons ligt zijn negen dagen pure driebanden promotie. Biljarten in alle vormen: de besten van nu, de besten van de toekomst, junioren, dames, show of juist het allerhoogste kampioenschap. Dat wij als Nederland deze events hebben toegewezen gekregen, en alles zo opgezet in samenwerking tussen Dirk Snip, Five & Six, Ziggo Sport, KNBB en KNBB Sectie Driebanden, dat is wel echt heel mooi. Met als één van de absolute hoogtepunten dat na alle prachtige driebanden events die de laatste jaren live zijn uitgezonden op Ziggo Sport, nu dan voor het eerst het dames driebanden uitgebreid live op tv komt. Ik kan niet zeggen wat een ongekend plezier mij dit persoonlijk doet, en hoe mooi dit past binnen waar wij als KNBB al zo lang voor strijden. Echt een mijlpaal voor het dames driebanden als geheel, en een terechte eer voor het baanbrekende werk voor het damesbiljarten dat is verricht door Therese Klompenhouwer – zowel aan als buiten de tafels.”

 

“Een mijlpaal voor het dames driebanden als geheel, en terechte eer voor het baanbrekende werk dat is verricht door Therese Klompenhouwer – zowel aan als buiten de tafels”
Willem La Riviere, directeur KNBB

 

 

Alle info over data, tijden en kaartverkoop WK Dames/WK Junioren/Night of the Magic Balls:
https://www.driebanden.nl/agenda/wk-driebanden-dames-junioren-notmb

 

 

Tekst: KNBB
Posters: Dirk Snip
Archieffoto Therese Klompenhouwer Ziggo Sport KNBB Jumbo Masters: Ton Smilde

Dames Driebanden Initiatieven
Volg ons online