Volop winnaars op succesvol NK Libre Groot in Rosmalen

Uitmuntende Micha van Bochem pakt titel in de Hazelaar, bronzen Robert Prakke wordt Ereklasser

29 januari 2024

ROSMALEN - Het was genieten afgelopen weekend in de Hazelaar voor de liefhebbers van klein spel, nochtans gespeeld op de grote tafel. Het kampioenschap van Nederland Libre Groot, dus!

In de poulefase lieten Gert-Jan Veldhuizen en Robert Prakke series van de maximale 300 caramboles noteren, in poulefase 2 (max. 350 caramboles) gingen hier nog overheen Peter de Bree (318), Dennis Timmers (324), Micha van Bochem (325), Gert-Jan Veldhuizen (349) en Martijn Egbers en nogmaals Robert Prakke (beide 350). De beheersing van deze spelers was ongekend, evenals de sportiviteit: zo ging een speler die mogelijk biljardé maakte uit zichzelf zitten, wetend dat de tegenstander de tafel in één beurt zou kunnen leegspelen. Kom daar maar eens om bij andere sporten!

Voor wie driebanden gewend is, of libre op clubniveau, lijkt libre op dit niveau wel een andere wereld – met ballen die nauwelijks over de tafel glijden. Beheersing en controle op het ultieme niveau, dus!

  

Winnaar werd Micha van Bochem, die de laatste tijd niet in allerbeste vorm stak en ook dit NK relatief moeizaam van start ging, maar uiteindelijk in de finale Hans Klok versloeg en Nederlands Kampioen werd. Niet alleen was de feestvreugde gericht op hen, maar ook op de bronzen Robert Prakke die Ereklasser werd, die goede vrienden is met Micha, en die bovendien privé flink wat te doorstaan had gekregen.

Micha na afloop: “Vandaag voor de tweede keer een ereklasse titel behaald! Heel erg blij mee en hoe raar kampioenschappen kunnen gaan. Vorig jaar vier keer achter elkaar libre in één beurt uitgespeeld en toen terecht verloren van mijn beste vriend, maar toen wel een goed toernooi gespeeld. Nu dus wat minder en geen een keer in één beurt uit - maar toch kampioen geworden! Het Libre blijft maar een apart spelletje.”

“Al met al toch nog 100,00 gemiddeld gespeeld en hoop hier veel vertrouwen weer te krijgen wat er de laatste maanden een beetje aan schort. (Niet helemaal mezelf.)”

“Ik wil trouwens nog de spelers die niet meer verplicht waren te blijven heel erg bedanken dat ze tot het laatst gebleven zijn!!! Dit was ik nog vergeten in mijn toespraak. Ook Gert Jan Veldhuizen die tijdens onze partij uit zichzelf ging zitten vanwege een waarschijnlijke biljardé. Dit is van grote klasse!”

“Als laatste wil ik dan ook nog Robert Prakke feliciteren met zijn Ereklasse status en zijn 3e plaats! Robert wat jij de laatste tijd voor je kiezen hebt gehad is niet niks. Al heel veel jaren niet altijd fit zowel op werk, thuis en ook tijdens biljarttoernooien dat is 1. Maar na afgelopen week na het overlijden van je vader dan zo een NK spelen en de manier waarop, daar heb ik veel waardering voor en respect.”

“Vanmorgen twee keer een wedstrijd gelijk moeten maken: één keer met 349 in twee beurten, en daarna nog eens een keer met 350 gelijk maken in 1 beurt.  Daarna was ik de gelukkige winnaar, want wederom een hele goede serie waar het helaas dit keer net mis ging.”

“Proficiat Robert met je 3e plek en met de ereklasse status!! Ik weet zeker dat je vader apetrots is op je. “ (Ik ook trots , want ik heb het je altijd gegund en op deze manier….. chapeau!!)

“Verder iedereen bedankt die is komen kijken en ook met de felicitaties op social media. Ik zeg: tot het volgende NK maar weer.”

 

 

Robert Prakke de ochtend na de finaledag: “Afgelopen weekend NK Libre Ereklasse gespeeld en wat me vorig jaar wel lukte: winnen van Micha van Bochem (en de finale halen), lukte me nu net niet. Hierdoor speelde hij de finale en is hij de terechte winnaar geworden van het toernooi! Hierdoor ben ik derde geworden en heb ik een bronzen medaille mogen ontvangen. Maar dat is niet het verhaal van het weekend...”

“In de eerste 2 dagen heb ik 68 gemiddeld gespeeld en op de zondag 174 gemiddeld. Hierdoor heb ik over 7 wedstrijden 98 gemiddeld gespeeld en mag ik me ERE-klasser noemen!”

“Nooit gedacht/gedroomd dat ik die status zou kunnen behalen en ben er dan ook supertrots op. Hiervoor wil ik een aantal mensen bedanken:

  • Allereerst Wiel en Theo die ons in de jeugd altijd hebben begeleid en overal met ons meegingen.
  • Jos Bongers die mij heeft uitgelegd hoe de serie echt, echt moet worden gespeeld en benaderd.
  • Gert-Jan Veldhuizen met wie ik nooit heb getraind (nog niet) ;) , maar altijd alle video's van bekijk en die mij veel nieuwe impulsen en inzichten heeft gegeven.
  • Lion de Leeuw, waar ik in de jeugd al mee trainde en die ik al tijden niet had gesproken, maar die ik zaterdagavond nog heb mogen bellen over de spanning die ik voelde en de mentale benadering van het spelletje.
  • Mijn gehele Topteam van BV Moira (Koen Workel, Jean Verbeet, Jordy de Kruijf, Andre Meijer, Cor Van de Groep en zeker ook Sven Nabuurs voor alle support, steun en motivatie.
  • Martin Vreekamp voor het altijd intens meeleven en de gesprekken die we bij mij thuis voeren over biljarten.
  • Iedereen die verder heeft meegeleefd en van wie ik mooie berichtjes heb mogen ontvangen.
  • De man die ik al mijn gehele leven mijn goede vriend mag noemen Micha van Bochem voor de steun over de jaren en die mij altijd heeft voorgehouden dat dit ook voor mij mogelijk zou moeten zijn.
  • En het allerliefste meisje van de hele wereld en omstreken, die ik mijn vrouw mag noemen en zonder wie ik denk ik, allang was gestopt.”

 

Alle info & uitslagen van het NK Libre Groot: www.knbb.nl/agenda/libre-groot

 

 

Tekst: KNBB
Foto’s: Henry Thijssen
Met dank aan: Micha van Bochem, Robert Prakke

Carambole/libre NK
Volg ons online